Όχι στη χρήση κυανίου! – Όχι άλλα επικίνδυνα δηλητήρια στην περιοχή μας!Όχι στη συνέχεια της μεταλλευτικής βιομηχανίας με εισαγόμενα και ντόπια επικίνδυνα υλικά, βροντοφώναξε, χθες, η δικοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο τέρμα της οδού Λήδρας.

 

Οι συμμετέχοντες απαίτησαν την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία, την άμεση ανάκληση της παράτυπης άδειας και τερματισμό κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τα εισαγόμενα επικίνδυνα υλικά, αποκατάσταση των ήδη μολυσμένων περιοχών (Σκουριώτισσα, Λεύκα, Ξερό, Μιτσερό, κ.ά.) με περιβαλλοντικούς τρόπους, προστασία των δασών και των περιοχών αρχαιολογικής αξίας, επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη -στις βιολογικές καλλιέργειες, στον οικοτουρισμό, σε δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καθαρές θέσεις εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον και ασφαλείς στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων.

Σε κείμενο των οργανώσεων, κομμάτων και άλλων φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνδιοργάνωσαν την πορεία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως στην Κύπρο, σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, λόγω της ποιότητας του αέρα πεθαίνουν πρόωρα 600 – 800 άτομα. «Βλέπουμε δυστυχώς τα κέντρα αποφάσεων, για χάρη των μεγάλων συμφερόντων, να έχουν ξεχάσει πως η ανθρώπινη υγεία και η βιοποικιλότητα είναι πολύ πιο πάνω από το χρήμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις περιπτώσεις της Astrasol όπου προκλήθηκαν θάνατοι από καρκίνο, του Μάμμαρι όπου βρέθηκε αρσενικό στο πόσιμο νερό, το Μitropolis Μall στη Λάρνακα όπου κόπηκαν 390 τεράστια δένδρα και του χυτηρίου Εργατών όπου βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά μολύβδου στο αίμα των παιδιών. Ανησυχούμε μήπως η ίδια ιστορία επαναληφθεί στα Ασφαλτικά Καλλιθέας και Σταυροβουνίου», αναφέρεται. Και προστίθεται ακόμα: Στο Μεταλλείο Σκουριώτισσας γίνεται χρήση κυανίου για την παραγωγή χρυσού από απόβλητα παλαιότερων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τα οποία μάλιστα περιέχουν μηδαμινά ποσοστά χρυσού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν ομόφωνα και μάλιστα δύο φορές, τα έτη 2010 και 2017, ψήφισε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στην Ευρώπη, αναφέροντας ρητά πως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τις επιπτώσεις του είναι να το απαγορεύσουμε πλήρως. Στην Κύπρο δεν έχει ακόμα απαγορευτεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος των μεταλλευτικών αποβλήτων της υφηλίου, αφού η εταιρεία Hellenic Copper Mines μαζί με ξένη εταιρεία ξεκίνησαν να φέρνουν ακόμα και από αφρικανικές χώρες δεκάδες χιλιάδες τόνους υλικών για επεξεργασία, χωρίς να έχουν προηγηθεί περιβαλλοντικές μελέτες, εγκρίσεις και άδειες. Οι παρατυπίες της HCM δεν έχουν τέλος, αφού η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη χρήση κυανίου έχοντας εξασφαλίσει παράτυπη άδεια, αφού ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή κανονισμοί για τη χρήση του.

Στην περιοχή Λεύκας και Ξερού υπάρχουν 12 εκατομμύρια τόνοι τέτοιων αποβλήτων με εμφανείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα στις εν λόγω περιοχές. Οι ίδιες επιπτώσεις παρατηρούνται και στην περιοχή Σκουριώτισσας, σε βαθμό μάλιστα που η εταιρεία HCM υποχρεώνεται να πληρώνει αποζημιώσεις στους γεωργούς.