«Όχι» στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων – Στενότερη παρακολούθηση και εμβολιασμός

Ενίσχυση της εμβολιαστικής θωράκισης με πρώτες και τρίτες δόσεις

Να μη ληφθούν προς το παρόν επιπρόσθετα μέτρα, αλλά να ενισχυθεί ο εμβολιασμός και η πραγματοποίηση τρίτης δόσης, ήταν μερικές από τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι επιστήμονες, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ο ΟΚΥπΥ και η Ομάδα Ιχνηλάτησης.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση για την επιδημιολογική εικόνα όπως διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ δόθηκαν από πλευράς ΣΕΕ εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.


Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ζητήθηκε από τα μέλη της ΣΕΕ να τοποθετηθούν σχετικά με πιθανά νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας έξαρσης. «Η πλειοψηφία των ειδικών αποφάσισε ότι πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να δίνουμε την 3η δόση αφού συμπληρωθούν οι έξι μήνες και επίσης η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε οποιαδήποτε μέτρα τώρα, αλλά συμφωνήσαμε ότι θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση σε συναντήσεις που θα γίνονται και θα μελετούμε τα δεδομένα κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλας.

Ερωτηθείς εάν εξετάστηκαν τρόποι για να αναχαιτιστεί η έξαρση, ο υπουργός απάντησε πως «την έξαρση θα την σταματήσουμε πρώτα, εάν κάνουμε τα αυτονόητα και τηρούμε τα πρωτόκολλα […] Θα την σταματήσουμε, επίσης, εάν προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό στην 1η και 2η δόση και μετά στην 3η δόση. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πλάνο για να πάμε στα σχολεία για να εμβολιάσουμε τους μαθητές, όπως και σε στρατόπεδα. Επίσης το Σάββατο θα κάνουμε κέντρο ελεύθερης προσέλευσης, ώστε να προωθηθούν και οι 1ες και οι 2ες δόσεις».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε ότι στόχος είναι να καθιερωθούν συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση για να γίνεται σωστή ανάλυση και προετοιμασία. Σίγουρα, είπε, δεν θέλουμε να φθάσουμε σε κατάσταση που βλέπουμε γειτονικές μας χώρες να βρίσκονται τώρα, για αυτό πρέπει να είμαστε σε διαρκή συνεννόηση μεταξύ μας και σωστά προετοιμασμένοι.


Τέλος, σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση να ακολουθηθεί και στην Κύπρο εκείνο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για τα μη εμβολιασμένα άτομα, ο επικεφαλής της ΣΕΕ υπογράμμισε πως «κάθε έξαρση ξεκινά από συμπεριφορές, να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν τελειώσαμε και ότι δεν βγαίνουμε από την πανδημία. Σίγουρα δεν θέλουμε να μιλήσουμε για μέτρα και διαχωρισμό μεταξύ των συμπολιτών μας».

 

 

Στενότερη παρακολούθηση και εμβολιασμός
Η Συμβουλευτική Επιτροπή και οι άμεσα εμπλεκόμενοι αποφάσισαν στενότερη παρακολούθηση των εξελίξεων, ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες. Ωστόσο προς το παρόν δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει η παραχώρηση τρίτης δόσης, θα καταρτιστεί πλάνο για μαζικό εμβολιασμό σε μαθητές και στρατιώτες και θα γίνει κέντρο ελεύθερης προσέλευσης για «να προωθηθούν και οι 1ες και οι 2ες δόσεις».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.