«Όχι» στην άρση τραπεζικού απορρήτου

Αντιδράσεις από κόμματα στη νέα πρόταση ΥΠΟΙΚ για την πώληση δανείων

Αντιδράσεις από κόμματα και εκπροσώπους δανειοληπτών προκάλεσε η νέα πρόταση της κυβέρνησης για άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να παραχωρούνται προσωπικά δεδομένα πελατών σε υποψήφιους επενδυτές για αγορά μετοχικού κεφαλαίου σε τράπεζα ή/και αγοραστές δανείων, για σκοπούς ετοιμασίας μελέτης δέουσας επιμέλειας.

Η πρόταση της κυβέρνησης συζητήθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία διαφάνηκε ωστόσο ότι πολύ δύσκολα θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αφού σχεδόν όλα τα κόμματα εξέφρασαν ενστάσεις και επιφυλάξεις. Μάλιστα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η εισήγηση της κυβέρνησης, θα παραχωρούνται προσωπικά δεδομένα δανειοληπτών αλλά και εγγυητών σε τρίτους, χωρίς καμιά ενημέρωση.

Επίσης διερωτήθηκε πώς διασφαλίζονται οι δανειολήπτες και οι εγγυητές για παράδειγμα σε περίπτωση που κάποιος οργανισμός δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει δάνεια προκειμένου να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα πελατών μίας τράπεζας;

Ακόμη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση εισηγείται να παραχωρούνται προσωπικά δεδομένα πελατών σε τρίτους, όταν αυτά τα δεδομένα δεν δόθηκαν ούτε καν στον Γενικό Ελεγκτή;

Επιπρόσθετα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης διερωτήθηκε γιατί το πιο πάνω νομοσχέδιο δεν παρουσιάστηκε μαζί με το υπόλοιπο πακέτο των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούλιο;

Επίσης ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι η ακατάσχετη πακετοποίηση δανείων είναι ακόμη μια απειλή, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Λούκας Αριστοδήμου, επεσήμανε ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δυσμενή θέση, αφού εάν για παράδειγμα πάνε σε μία τράπεζα για να διαπραγματευτούν τη μεταφορά του δανείου που έχουν σε άλλη τράπεζα, η πρώτη θα γνωρίζει όλα τα δεδομένα και ενδεχομένως να μην τους προσφέρει τους όρους τους οποίους θα εξασφάλιζαν εάν δεν είχε τα στοιχεία.

Ενδεχομένως να δίνονται και σήμερα στοιχεία στα κρυφά Εν τω μεταξύ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου διαφάνηκε ότι ενδεχομένως να δίνονται ήδη προσωπικά δεδομένα πελατών σε υποψήφιους αγοραστές δανείων, παρά τις περί αντιθέτου πρόνοιες της νομοθεσίας. Μάλιστα η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδιο πέραν του 10% σε μία τράπεζα ζητούν και λαμβάνουν πληροφορίες.

Επίσης είπε ότι σε άλλες χώρες το μητρώο (credit registries) είναι ανοικτό στους διαφόρους ενδιαφερομένους «για να μάθουν ποιοι είναι οι δανειολήπτες και αν υπάρχουν ΜΕΔ ή όχι». Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία μετά από αίτημα το ΑΚΕΛ θα κληθούν να παρευρεθούν επίσης η Νομική Υπηρεσία και το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy