Όχι στην εργασιακή εκμετάλλευση διατράνωσαν εργαζόμενοι στο Π.Κ.

Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία της ΔΕΔΕ


Όχι στην εκμετάλλευση των νέων επιστημόνων διατράνωσαν χθες τα μέλη της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) έχοντας δίπλα τους και άλλους συναδέλφους τους, καθώς και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ήδη από χθες άρχισε η 48ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΔΕΔΕ, η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα με κύριο σύνθημα, Αξιοπρέπεια στην Εργασία ίσον με ποιοτική έρευνα και διδασκαλία.

Η ΔΕΔΕ αξιώνει βελτίωση των συνθηκών εργοδότησης των κατόχων διδακτορικού που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας και Έρευνας και Μεταδικτατορικού Ερευνητή. Τα μέλη αυτά της ΔΕΔΕ λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στα ακαδημαϊκά τους προσόντα, ενώ δεν απολαμβάνουν τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους του Πανεπιστημίου, αφού οι συμβάσεις τους δεν προνοούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεισφορά του εργοδότη σε ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, άδεια μητρότητας, γονική άδεια και άδεια ασθενείας. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ή εκπροσώπησής τους στα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου, δικαίωμα που παρέχεται τόσο στους φοιτητές, όσο και στο μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η ΔΕΔΕ εκφράζει ακόμα την αντίθεσή της στην εισαγωγή χρονικών περιορισμών στη διάρκεια απασχόλησης των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται σε αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι επιστήμονες να μένουν άνεργοι και να εξαναγκάζονται, είτε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, είτε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Σημαντικό το γεγονός ότι στο πλευρό τους τάχθηκαν και οι φοιτητές οι οποίοι αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους. Μοναδική παραφωνία η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ, Πρωτοπορία, η οποία κάλεσε τους φοιτητές να πάνε κανονικά στα μαθήματά τους, ισχυριζόμενη ότι το αίτημα της ΔΕΔΕ είναι η μονιμοποίηση. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Λάμπρος Λαμπριανού, κάτι τέτοιο είναι παραπλανητικό και δεν ισχύει.


Αυτό που διεκδικούν, όπως είπε, είναι κατοχύρωση της αξιοκρατίας και εφαρμογή ακαδημαϊκών κριτηρίων στις διαδικασίες πρόσληψης χωρίς προ-αποκλεισμούς. Την ίδια ώρα δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο με τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι ο διάλογος θα πρέπει να είναι σε σωστή και θεσμοθετημένη βάση για να οδηγήσει σε αποτελέσματα. Εξάλλου χθες δίπλα στους απεργούς βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής τον Γ.Γ. της Ομοσπονδίας, Πάμπη Κυρίτση.

Όπως δήλωσε ο Π. Κυρίτσης, η ΠΕΟ στηρίζει έμπρακτα τους εργαζομένους οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη. Η μάχη, όπως είπε, είναι καθολική σε όλη την κοινωνία ενάντια στην απορρύθμιση της εργασίας. Δυστυχώς, όπως είπε, οι εργοδότες έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κρίση για να δημιουργήσουν συνθήκες που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα. Όταν φορείς όπως είναι το Πανεπιστήμιο συμπεριφέρονται με νοοτροπία χειρότερη από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα τότε αυτό, σημείωσε ο Π. Κυρίτσης, είναι ακόμη πιο λυπηρό. Τέλος, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε πως ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους εργαζομένους, από τους επιστήμονες και τους ερευνητές μέχρι τον απλό εργάτη.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.