Εκτός του υφιστάμενου Γενικού Συστήματος Υγείας καλεί να μείνουν τα μέλη της η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Διαχρονικά οι βασικές επιδιώξεις της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) ήταν η καθιέρωση της ειδικότητας στην χώρα μας γεγονός που είναι κοινώς αποδεκτό ότι το έχει επιτύχει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Παράλληλα στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός συστήματος υγείας που να αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Δυστυχώς τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα μας ανησυχούν ιδιαιτέρως και δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.
Οι θέσεις μας σχετικά με το προτεινόμενο ΓΕΣΥ είναι οι ακόλουθες :

1.H Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου είναι ίσως η μοναδική επιστημονική εταιρεία που ποτέ δεν συνάντησε ο ΟΑΥ. Μετά από αρκετές δικές μας πιέσεις προσκαλεστήκαμε στις 18/01/2019! και είχε ως αποτέλεσμα η συνάντηση να μην πραγματοποιηθεί μετά την κοινή απόφαση του ΠΙΣ και των επιστημονικών εταιρειών .

2. Δεν έγινε καμιά διαπραγμάτευση μεταξύ ΠΕΚ και ΟΑΥ . Οι αποφάσεις του ΟΑΥ ήταν ειλημμένες και απλά σταλθήκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εδώ και 10 χρόνια κανένα συμβούλιο της ΠΕΚ δεν διαπραγματεύτηκε η διαβουλεύτηκε με τον ΟΑΥ και η όλη προσέγγιση από μέρους τους ήταν και επιφανειακή και πρόχειρη.

3. Οι προτάσεις του ΟΑΥ σχετικά με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων της πνευμονολογίας έχουν μείωση 50- 70% από τις σημερινές (ακόμη και στο απίθανο σενάριο που η τιμή μονάδος παραμείνει για πάντα σταθερή στα 15 ευρώ). Δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε πολίτης ή πολιτικός αξιωματούχος θα αποδεχόταν τέτοιες μειώσεις στις απολαβές του χωρίς αντίδραση και αν υπάρχει κάποιος ,να το δηλώσει πρώτα δημόσια και μετά να μας κατηγορήσει.

4.Οι απόψεις ορισμένων που εμφανίζουν δήθεν την ιατρική κοινότητα αδιάλλακτη και ανημέρωτη , δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που αντιμετώπισαν οι γιατροί όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από περιφρόνηση, αποκλεισμούς και απαξίωση. Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν οι επικοινωνιακού τύπου τοποθετήσεις και οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με την ουσία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αδιέξοδα.

5. Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας του δημόσιου τομέα στα δίκαια αιτήματα τους. Η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν πρέπει να παραβιάζει τα εργασιακά τους δικαιώματα και την επιστημονική τους αξία.

6. Στηρίζουμε την ηγεσία του ΠΙΣ γιατί απέδειξε ότι έθεσε πάνω από όλα με τόλμη και αποφασιστικότητα την αξιοπρέπεια και την επιστημονική αξία του ιατρού που είναι συνυφασμένη με την ποιότητα των υπηρεσιών. Το επιδιωκόμενο ΓΕΣΥ πρέπει να είναι ένα σύστημα που ο πολίτης να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους γιατρούς ,νοσηλευτήρια και όπου θα χρησιμοποιούνται τα καλύτερης ποιότητας υλικά και φάρμακα και οι εξετάσεις θα διεκπεραιώνονται τάχιστα χωρίς καθυστερήσεις.

7 .Η Κύπρος ως χώρα, αν έχει κάτι που μπορεί να υπερηφανεύεται είναι οι ποιοτικοί δείκτες υγείας που έχει, και αυτό οφείλεται στην ιατρική της κοινότητα.

8. Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα του προτεινόμενου ΓΕΣΥ που με μαθηματική ακρίβεια θα υποβαθμίσουν την ποιότητα της υγείας των πολιτών και θα αφήσουν εκτεθειμένους και ιατρούς και ασθενείς, συμβουλεύουμε τα μέλη μας να ΜΗ συμμετέχουν και να αντισταθούν σε οποιεσδήποτε προσπάθειες παραπλάνησης και διάσπασης από όπου και αν προέρχονται.