«Όχι» Συντεχνιών στην πρόταση ΟΚΥπΥ για τη συλλογική σύμβαση εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Οι έξι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια απέρριψαν ομόφωνα την νέα πρόταση που τους υπέβαλε το απόγευμα ο ΟΚΥπΥ σε σχέση με τη ρύθμιση του εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού που απασχολείται με προσωπικά συμβόλαια στη βάση συλλογικής σύμβασης.


Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ ΣΙΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, η πρόταση απορρίφθηκε ως ανεπαρκής, αφού όπως εξήγησε, δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε νεότερο από την πρόταση που τους υπεβλήθη από τον ΟΚΥπΥ αρχές καλοκαιριού και η οποία επίσης απορρίφθηκε.

Δυστυχώς, τόνισε μετά από τέσσερεις μήνες υποβάλλεται η ίδια πρόταση παρά την δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και παρά τη διαμεσολαβητική συνάντηση του Υπουργού Υγείας στην οποία είχαν δεσμευτεί να υποβάλουν πρόταση να συναντά τις ανησυχίες των εργαζομένων.

Εργοδοτική πλευρά και συντεχνίες θα τα πουν εκ νέου σε νέα συνάντηση υπό τον Υπουργό Υγείας στις 31 Ιανουαρίου.

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε πως εάν δεν υπάρχει σημείο σύγκλησης στην επόμενη συνάντηση τότε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λάβουν αποφάσεις κλιμάκωσης των μέτρων.


Δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, λέει ο Γ. Κωνσταντίνου

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, είπε πως η πρόταση, η οποία τους έχει παρουσιαστεί σήμερα, «δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου οι συντεχνίες ανέμεναν ότι η σημερινή πρόταση θα περιλάμβανε τις βασικές αρχές, που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις.

«Δυστυχώς», σημείωσε, «δεν είχαμε πρόταση, για την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και γι’ αυτό ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας αμέσως. Εξηγήσαμε τους λόγους και συμφωνήθηκε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούμε ξανά, ώστε να μας δοθεί μια νέα πρόταση, η οποία να είναι μέσα στα πλαίσια τα οποία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση».


Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου «είχαμε ξεκαθαρίσει ότι βασικές αρχές, που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και στη σύμβαση του ΟΚΥπΥ», για να προσθέσει πως «κατά ανάλογο τρόπο, που έχουμε συμβάσεις στον δημόσιο τομέα ή ακόμα και στον ιδιωτικό, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και να περιληφθούν στην πρόταση, την οποία θα μας έδιναν σήμερα».

Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ είπε πως «δυστυχώς αυτό δεν έγινε», για να συμπληρώσει ότι οι συντεχνίες ήταν υποχρεωμένες να μην συζητήσουν κάτι τέτοιο, το οποίο δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι αναμένουν τη βελτιωμένη πρόταση την ερχόμενη Τρίτη, για να συμπληρώσει ότι «διαφορετικά θα κηρυχθεί αδιέξοδο και θα κλιμακωθούν τα μέτρα, τα οποία είχαν εξαγγελθεί από προηγουμένως».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.