Οχληρία με πλήρη ανομία

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάη του ’18 ότι είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του ’16!

Ανομία επικρατεί λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στο θέμα της οχληρίας από τα νυκτερινά κέντρα λόγω της μη εφαρμογής του Νόμου περί Κέντρων Αναψυχής (άδειες εκπομπής ήχου) που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016 και ισχύει από… τον Ιανουάριο του 2017! Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, και προ εκπλήξεως των βουλευτών, ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόνοια για έλεγχο της οχληρίας που προκαλείται από τα νυχτερινά κέντρα. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, το Τμήμα Περιβάλλοντος ανέθεσε σε μελετητή την έρευνα για καθορισμό της έντασης του ήχου. Η έρευνα παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2018, δηλαδή 13 μήνες μετά την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου! Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, πρόσθεσε, διαπιστώθηκαν πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ είπε πως το Υπουργείο θα καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο και θα ανασταλεί η υφιστάμενη -ανεφάρμοστηνομοθεσία. Συμπλήρωσε πως το κενό που υπάρχει θα καλυφθεί με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα στη βάση της παλαιότερης νομοθεσίας η οποία… έχει καταργηθεί!

Ανεύθυνοι χειρισμοί

Έντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένης Μαύρου, η οποία χαρακτήρισε ανεύθυνους τους χειρισμούς της κυβέρνησης για μια νομοθεσία που συζητείτο για πολλά χρόνια και ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2016. «Ήρθατε τον Μάη του 2018 και ζητάτε αναστολή εφαρμογής της;» διερωτήθηκε η Ελ. Μαύρου υποδεικνύοντας πως εάν ανασταλεί εφαρμογή νόμου του 2017 θα γίνουμε ως κράτος παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν υπάρχει δικαιολογία, τόνισε, να ψηφίζονται νόμοι από τη Βουλή και να μην εφαρμόζονται από την εκτελεστική εξουσία. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι το κράτος απαίτησε από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής να δαπανήσουν πολλά λεφτά για εναρμόνισή τους με τη νομοθεσία.

Σοβαρή πληγή για τον τουρισμό

Η οχληρία είναι από τις πιο σοβαρές πληγές του τουρισμού στην Κύπρου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ σημειώνοντας πως υποβάλλονται πολλά παράπονα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταγγελιών. Πρόσθεσε ότι καμία υπηρεσία δεν μπορεί να επιβάλει το νόμο. Οι ξενοδόχοι είναι θύματα της ανομίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ. Είπε ότι οι πελάτες των ξενοδοχείων δεν μπορούν να κοιμηθούν, σημειώνοντας ότι το 2017 το πρώτο πρόβλημα καθημερινά ήταν η ηχορύπανση. Δεν υπάρχει νόμος, ανέφερε, προσθέτοντας πως η Αστυνομία δεν έχει πλέον εξουσιοδότηση να παρέμβει, ενώ οι δήμοι αδυνατούν.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής κατήγγειλε ότι μερικοί έπαρχοι επιδίδουν εξώδικα με βάση τον Ποινικό Κώδικα, ενώ άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει Ποινικός Κώδικας. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών νόμιμων μπιραριών Αγίας Νάπας είπε ότι επικρατεί αβεβαιότητα, ενώ ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών δισκοθηκών είπε ότι επένδυσαν πολλά λεφτά για να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία και κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της ανομίας που υπάρχει.

Υπάρχει ανομία

Υπάρχει ανομία, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας και εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων, Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας πως οι δήμοι είχαν επισημάνει εξ αρχής τα προβλήματα εφαρμογής του νόμου. Ο κ. Καρούσος διάβασε ενώπιον των βουλευτών παράπονα τουριστών και κατοίκων για την οχληρία, προσθέτοντας πως ξενοδόχοι αναγκάζονται να αγοράσουν διπλανά υποστατικά για να μη γίνουν μπιραρίες και να ενοχλούν τους πελάτες τους. Οι βουλευτές θα ζητήσουν από τα τρία αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, να καταθέσουν στη Βουλή τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, με συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy