ΟΧΣ: Προς πώληση δάνεια 40 εκατ. ευρώ – Πήρε το «πράσινο φως» από κυβέρνηση

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ετοίμασε πλάνο για πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα. Παρά ταύτα, για την υλοποίησή του απαιτείται και η συγκατάθεση της Βουλής, αφού πρέπει να γίνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού και έδωσε τη συγκατάθεσή του για την πώληση δανείων του ΟΧΣ σε εταιρείες εξαγοράς δανείων, τα γνωστά γεράκια.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψαν ότι ήδη από τον «ΟΧΣ έχει υποβληθεί επιχειρησιακό πλάνο (για τη διαχείριση των ΜΕΔ) το οποίο περιλαμβάνει και πώληση δανείων», το οποίο και έχει εγκριθεί.

Ξεκίνησε επί Αναστασιάδη, προχωρεί με Χριστοδουλίδη

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία, η ιδέα της πώλησης δανείων του ΟΧΣ ξεκίνησε το 2021 από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Ωστόσο κόλλησε επειδή η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε να «προηγηθεί ενδελεχής αξιολόγηση κινδύνων, τεκμηρίωση της επιχειρηματικής λογικής και της στρατηγικής κατεύθυνσης του ΟΧΣ, σε συνδυασμό με προγενέστερο σχεδιασμό των πόρων που απαιτούνται, καθώς και της ικανότητας του ΟΧΣ να αντεπεξέλθει στους αυξημένους κινδύνους», όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη πήρε πολύ ζεστά το θέμα και κίνησε άμεσα τις διαδικασίες με σκοπό την πώληση δανείων του Οργανισμού. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία από τον ΟΧΣ, τα ΜΕΔ του Οργανισμού ανέρχονται στα 273,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για δάνεια ύψους 60,2 εκατ. ευρώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την ένταξή τους στο σχέδιο Οικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας το πλάνο το οποίο εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση και την ΚΤ όσον αφορά την διαχείριση των υπόλοιπων 213,2 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβάνει και πώληση χαρτοφυλακίου ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπό αναφορά δανείων είναι στεγαστικά. Ενδεικτικά από τα 213,2 εκατ. ευρώ των ΜΕΔ, μόνο 129 χιλ. ευρώ αφορούν δάνεια για άλλους σκοπούς.

1,620 δάνεια

Στον ΟΧΣ υπάρχουν 2.330 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Για 710 από αυτά έχουν υποβληθεί αιτήσεις για το σχέδιο Οικία και θεωρητικά δεν κινδυνεύουν. Τα υπόλοιπα 1.620 δάνεια κινδυνεύουν με πώληση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy