Οδ. Μιχαηλίδης: Το θέμα με τα λογισμικά κατασκοπείας άπτεται ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων και ζητημάτων

Υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας Ελεγκτικής και Αρχής κατά της Διαφθοράς

Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτή τη φορά για το θέμα των λογισμικών κατασκοπείας και πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται κατά πόσο εμπλέκονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο.

Θέσαμε για το πιο πάνω θέμα ερωτήματα στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απάντησε ως ακολούθως: Για το θέμα των λογισμικών κατασκοπείας είπε ότι «δεν φαίνεται ότι υπάρχουν πτυχές οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το θέμα», πρόσθεσε, «άπτεται ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων και ζητημάτων που αφορούν την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στη Νομική Υπηρεσία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε, ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά της με βάση τα διεθνή πρότυπα των ανωτάτων ελεγκτικών ιδρυμάτων. «Διεξάγουμε ελέγχους οι οποίοι έχουν ως σκοπό να προάγουν την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία κ.τ.λ. Δεν είμαστε Αρχή κατά της Διαφθοράς. Έχουμε πρόσβαση μόνο σε στοιχεία τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου. Δεν έχουμε πρόσβαση για παράδειγμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα σε ιδιωτική επιχείρηση κ.τ.λ.»

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν η Νομική Υπηρεσία απάλλαξε τα τρία στελέχη της εταιρείας από τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζαν, ενώ στην εταιρεία επιβλήθηκε ποινή χάδι ύψους 76 χιλ. ευρώ!

Ο Οδ. Μιχαηλίδης ερωτήθηκε επίσης κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με δύο σημαντικές ανεξάρτητες Αρχές, την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Για την ΕΠΑ ανέφερε τα ακόλουθα: «Στείλαμε πολλές φορές θέματα στην ΕΠΑ. Για παράδειγμα, παλαιότερα στείλαμε ευρήματα για τα πετρελαιοειδή και έγιναν ενέργειες. Υπήρξαν αποφάσεις, μετά αποφάσεις δικαστηρίων κ.τ.λ. Στείλαμε και μια περίπτωση κατά την οποία ο ΟΑΥ επιχείρησε –εντελώς καταχρηστικά κατά την άποψή μας– να ρυθμίσει το επάγγελμα του φαρμακοποιού με έναν περίεργο τρόπο. Ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι κατά πόσο θα συμβληθούν ή όχι με ένα καινούργιο φαρμακείο, στη βάση της δικής τους ανάλυσης για το κατά πόσο το φαρμακείο θα είναι οικονομικά βιώσιμο ή όχι. Κάτι εντελώς παράλογο, το οποίο θα οδηγούσε σε άλλα φαινόμενα. Θα έκλεινε το επάγγελμα και οι νέοι θα ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν άδειες απ’ όσους πρόλαβαν να την εξασφαλίσουν. Ευτυχώς στη σκέψη και μόνο ότι θα ασχοληθεί η ΕΠΑ με το θέμα, ο ΟΑΥ ανακάλεσε την απόφασή του».

Για την Αρχή κατά της Διαφθοράς ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι νεοσύστατη. Μόλις πρόσφατα εγκρίθηκαν οι κανονισμοί της ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει δουλειά. Είχαμε κάποιες πρώτες επαφές. Δείχνουν ότι έχουν τη βούληση να σταθούν αντάξιοι των πολύ υψηλών προσδοκιών που υπάρχει από την Πολιτεία και τους πολίτες. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Και φυσικά όσα ευρήματα κρίνουμε ότι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αρχής, θα τα στέλνουμε».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy