Οδηγείται στη Βουλή η πρόταση νόμου για τροποποίηση του συντάγματος για την 56η έδρα

Με την πλειοψηφία των κομμάτων οδηγείται στην ολομέλεια της βουλής η πρόταση νόμου για τροποποίηση του συντάγματος ώστε να ρυθμιστεί το θέμα με της κενωθείσας 56ης έδρας του σώματος.

Η Επιτροπή νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση του θέματος και κατέληξε στην πρόταση, η οποία θα προνοεί ότι έδρα η οποία δεν έχει καταληφθεί από τον εκλελεγμένο βουλευτή μετά από εκλογές και πριν την ανάληψη καθηκόντων επίσημα, επειδή αυτός την αποποιήθηκε, θα αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα στο ψηφοδέλτιο.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε και ένα κενό που αφορά την περίπτωση θανάτου ενός εκλελεγμένου βουλευτή πριν την ανάληψη καθήκοντος και αποφασίστηκε ότι και τέτοιες περιπτώσεις θα πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανακοίνωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει τροπολογία, ώστε να διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή, σε περίπτωση κενωθείσας έδρας μεταξύ ανακήρυξης και διαβεβαίωσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι ουσιαστικά επεκτείνεται η υφιστάμενη νομοθεσία και στις περιπτώσεις κενωθείσας έδρας μεταξύ ανακήρυξης και διαβεβαίωσης ενός υποψηφίου.

Να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή προσφυγής από ενδιαφερόμενους στο Ανώτατο Δικαστήριο για ανατροπή της τροποποίησης του Συντάγματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της 56ης έδρας στο παρελθόν έγιναν προσφυγές του Αντρέα Μιχαηλίδη, για την έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό.

Εξ άλλου, η επιτροπή έχει σχεδόν καταλήξει και θα οδηγήσει στην Ολομέλεια στα τέλη Οκτωβρίου το νομοσχέδιο που καθορίζει τον μέγιστο αριθμό συνεχόμενων θητειών στο προεδρικό αξίωμα και στο βουλευτικό αξίωμα σε δύο και τρεις, αντίστοιχα.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Παραμένει να αποφασιστεί κατά πόσον ο νόμος θα προβλέπει τον αριθμό συνεχόμενων θητειών ή αν θα αφορά αθροιστικά τις τρεις θητείες.

Επίσης η επιτροπή δεν έχει καταλήξει αν οι πρόνοιες για της θητείες θα αφορούν και τον αρχηγό του κόμματος ή τον επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού, όταν αυτός εκλέγεται με σταυρούς προτίμησης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού σημείωσε ότι παραμένει ο προβληματισμός για τα δύο συγκεκριμένα θέματα, ενώ επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ ρύθμισε εσωτερικά το θέμα και σήμερα ισχύουν οι τρεις θητείες, εξαιρουμένων των ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Η Επιτροπή Νομικών μελέτησε πρόταση νόμου των Οικολόγων για μείωση του ηλικιακού κριτηρίων των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να επιτρέπεται να μπορούν υποβάλλουν υποψηφιότητα άτομα 21 ετών και άνω, ενώ σήμερα το όριο είναι τα 25 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι μελέτησαν την πρακτική η οποία ισχύει σε 38 κοινοβούλια.

Σε 26 το όριο είναι τα 18

Σε 7 το όριο είναι τα 21

Σε 4 το όριο είναι τα 25. Μεταξύ αυτών και η Κύπρος

Σε 2 το όριο είναι τα 40

Και σε 1 το όριο είναι τα 23.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy