Οδηγείται στις 29 Μαρτίου σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο ο προπονητής στίβου

Καταιγισμός καταγγελιών για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διερεύνηση υποθέσεων για σεξουαλική παρενόχληση, με το αρχηγείο να κάνει σκέψεις για ενίσχυση της ειδικής ομάδας που συστάθηκε, καθώς οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε ο προπονητής στίβου που καταγγέλθηκε από τέσσερις αθλήτριες, με το δικαστήριο να αποφασίζει παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο. Η εκδίκαση καθορίστηκε για τις 29 Μαρτίου και για να εξασφαλιστεί η παρουσία του ύποπτου, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Δηλαδή παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και μπήκε στο «stop list», επιβλήθηκε εγγυητικό ποσό και να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία 32χρονης εναντίον πολιτικού, ο καταγγελλόμενος κλήθηκε από την Αστυνομία και κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει σήμερα.

Επίσης, υπάρχει καταγγελία ενώπιον γιατρού, ο οποίος καταδικάστηκε και στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση. Η δεύτερη καταγγελία έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με την εκδίκαση της υπόθεσης να είναι ορισμένη για τον Μάρτιο.

Η Αστυνομία διερευνά και σωρεία άλλων υποθέσεων οι οποίες καταγγέλλονται ενώπιόν της.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώνεται η καταγγελία κατά ιερωμένου, η οποία έγινε στον Αρχιεπίσκοπο πριν χρόνια.

Η Εκκλησία έχει τις δικές της δικαστικές διαδικασίες, που ενεργοποιούνται εφόσον στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον μέλους της, ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκκλησιαστική πηγή σε σχέση με τις καταγγελίες γυναίκας ότι ιερωμένος, που κατείχε εκκλησιαστικό αξίωμα, είχε διαπράξει σεξουαλικής φύσεως αδικήματα εναντίον της.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως την περασμένη βδομάδα κλιμάκιο της Αστυνομίας μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ώστε αυτός να καταθέσει τι γνωρίζει για την υπόθεση αυτή. Σημείωσε ακόμη πως η γυναίκα αυτή είχε προβεί στην καταγγελία αυτή και πριν κάποια χρόνια στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ωστόσο δεν έκρινε τη μαρτυρία της ως αξιόπιστη. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως εφόσον υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες και επαρκή στοιχεία, ο Αρχιεπίσκοπος «δεν χαρίζεται», ειδικά σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους παραπτώματα.

«Πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία και να δούμε το αποτέλεσμα αστυνομικής έρευνας. Όταν η αστυνομική έρευνα προχωρήσει και δείξει ότι υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες ώστε να στοιχειοθετείται μια υπόθεση, η Εκκλησία πάντοτε βλέπει τα θέματα αυτά που αφορούν μέλη της», ανέφερε η εκκλησιαστική πηγή.

Πρόσθεσε πως η Εκκλησία «έχει το δικό της δικαστήριο, έχει Επιτροπή που ορίζεται από την Ιερά Σύνοδο που εξετάζει μαρτυρίες, έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία, υλικό κ.λπ.».

Σημείωσε περαιτέρω πως «κάθε Μητρόπολη έχει το δικό της δικαστήριο για τους δικούς τους ιερωμένους. Η ποινή που μπορεί να επιβάλει ένας δεσπότης από μόνος του φτάνει μέχρι έξι μήνες αργία. Δεν μπορεί να καθαιρέσει από μόνος του. Για να προβεί σε μεγαλύτερες ποινές, δηλαδή επ’ αόριστο αργία, καθαίρεση κ.ο.κ., πρέπει ο δεσπότης αυτός να φέρει το θέμα στη Σύνοδο για να το εξετάσει η αρμόδια Επιτροπή της Συνόδου, που αποτελείται από αρχιερείς αλλά και από κληρικούς-νομικούς», πρόσθεσε.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.