Οδηγίες να αφαιρεθούν κυπριακά διαβατήρια από οκτώ Ρώσους ολιγάρχες

H ΕΕ έχει επιβάλει έναν κατάλογο περίπου 1.300 ολιγαρχών ή εμπλεκομένων στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και «από τους 1.300 μόλις οκτώ κατέχουν κυπριακό διαβατήριο και δόθηκαν οδηγίες να τους αφαιρεθεί, υπακούοντας και ακολουθώντας την κοινή γραμμή της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Κύπρος με τις περιουσίες τους και αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αγγλίας που τις πουλάει, ο Πρόεδρος παρέπεμψε στο Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι «όπως και σε άλλα Συντάγματα, υπάρχει πρόβλημα».

«Οι Τ/κ απαιτoύν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης», υποστηρίζει ο ΠτΔ

Η παρέλευση του χρόνου χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό ελλοχεύει κινδύνους, δηλώνει, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξεύρεση μιας λύσης, με σημαντικές μάλιστα υποχωρήσεις».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Άγκυρα επιμένει πως θα πρέπει να είναι εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή για τους Τουρκοκυπρίους, ενώ την ίδια ώρα, μέσα από προτάσεις που υποβάλλονται από τους Τουρκοκυπρίους και υπαγορεύονται από την Τουρκία, απαιτoύν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί να μετεξελιχθεί. «

Αυτό, καταλαβαίνετε, καθιστά τη μειοψηφία να κυβερνά την πλειοψηφία. Δηλαδή μετατρέπει το νέο καθεστώς πραγμάτων σε ένα προτεκτοράτο στην ουσία της Άγκυρας». Αναφέρθηκε ακολούθως στον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία, για να σημειώσει ότι υπάρχουν φωνές Τουρκοκυπρίων που αντιδρούν στη μετατροπή του κοσμικού χαρακτήρα της κοινότητας. «Αυτό ενοχλεί πολλούς Κυπρίους, τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα», είπε.

Ως προς την επιδιωκόμενη για τον ίδιο λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως καθορίζεται από σωρεία Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Έχουμε συμφωνήσει στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τη νομοθετική εξουσία, τη δικαστική εξουσία, τη σύνθεση της εκτελεστικής εξουσίας και παρέμεναν άλυτα το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με τις αξιώσεις που έχουν, αλλά το χειρότερο και πάνω απ’ όλα η Κύπρος να παραμένει υπό το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας».

 Διαμοιρασμός του θαλάσσιου πλούτου 

Για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «έχουμε προτείνει στην Τουρκία είτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε μέσω επιδιαιτησίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να βρούμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει διαμοιρασμός του θαλάσσιου πλούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «εάν και εφόσον ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο, γιατί όχι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι, με βάση τους κανόνες που ίσχυσαν καθορίζοντας την ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου, μεταξύ του Ισραήλ, μεταξύ του Λιβάνου, όλων των γειτονικών χωρών».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.