Οδηγούν στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους του Αγροκτήματος Φασουρίου

Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό πραγματοποιούν οι επηρεαζόμενοι εργάτες του Αγροκτήματος Φασουρίου

Εκτεθειμένους και απειλούμενους με το πέρασμα στην ανεργία έχει αφήσει το Υπουργείο Εργασίας δεκάδες εργάτες στο Αγρόκτημα Φασουρίου, οι οποίοι προκειμένου να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους προχωρούν σε δυναμική κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην παραχώρηση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς για γεωργικές εργασίες τις οποίες διεκπεραιώνουν Κύπριοι εδώ τριάντα περίπου χρόνια. Για την απόφαση αυτή οι επηρεαζόμενοι έχουν ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι κάποιες εξηγήσεις, χωρίς όμως να πάρουν καμιά απάντηση. Αναπάντητη παρέμεινε και σχετική επιστολή που στάληκε στην Υπουργό Εργασίας από τη συντεχνία των εργαζομένων ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, με την οποία ζητείται συνάντηση για συζήτηση του προβλήματος που δημιουργείται.

Η συντεχνία είχε ζητήσει προηγουμένως να αποσυρθούν οι 15 άδειες αλλοδαπών για γεωργικές εργασίες που δόθηκαν, με την επισήμανση ότι αυτή τη χρονική περίοδο η κύρια εργασία των αλλοδαπών είναι οι εκκοπές φρούτων, ενώ οι άδειές τους δεν περιλαμβάνουν αυτού του είδους την εργασία. Η εκκοπή φρούτων, όπως διευκρινίζεται, γίνεται από συνεργεία στη βάση διαφορετικής σύμβασης εργασίας με ψηλότερους μισθούς και η παραβίαση των όρων των συμβολαίων από την εταιρεία δεν δικαιολογεί από μόνη της εύλογο λόγο για απόσυρση των αδειών εργασίας.

Όπως επισημαίνει στην υπουργό η συντεχνία, «η αναφορά για διαφορετικές εταιρείες στις οποίες είναι δηλωμένοι οι Κύπριοι και οι αλλοδαποί δεν γίνεται αποδεκτή, αφού οι εκτάσεις γης είναι οι ίδιες για πολλές δεκαετίες και ανεξαρτήτως των διαφορετικών ονομάτων των διαχειριστριών εταιρειών, διεκπεραιώνονταν πάντοτε από τους ίδιους εργαζόμενους».

Μπροστά στην αδιαφορία και την απαξίωση που έχει επιδείξει το υπουργείο και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, οι εργαζόμενοι στο Αγρόκτημα οι οποίοι επηρεάζονται, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» εκπρόσωπος τη συντεχνίας, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αφού διαπίστωσαν ότι είναι θέμα χρόνου να μείνουν άνεργοι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, εκτός κι αν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από την αρμόδια υπουργό στη βάση και κάποιων δημοσίων δεσμεύσεων, ότι δηλαδή κανένας Κύπριος εργαζόμενος δεν θα χάσει την εργασία του για να την εκτελεί αλλοδαπός.

Σε αντίθετη περίπτωση, την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στις 10.30 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα μεταβούν έξω από το Προεδρικό την ώρα που θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα απαιτήσουν ακρόαση και εξηγήσεις για τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας που τους οδηγούν στην ανεργία. Δηλώνουν, δε, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας το δίκιο τους, για να μη θυματοποιηθούν οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.