Οδική συνείδηση και κυρτώματα

Στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής συζητήθηκε το πρόβλημα από την αλόγιστη χρήση κυρτωμάτων στο οδικό δίκτυο. Τα κυρτώματα είναι μέτρο κυκλοφοριακή ύφεσης με σκοπό να μην αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες ειδικά στις κατοικημένες περιοχές, έξω από σχολεία, παιδικές χαρές και αλλού.

Η ανάγκη για τοποθέτηση κυρτωμάτων είναι απότοκο της έλλειψης οδικής συνείδησης των Κυπρίων οδηγών. Οι σημάνσεις για το όριο ταχύτητας και πολλά άλλα προειδοποιητικά σήματα δεν ήταν αρκετά.

Οι πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για δεκαετίες απέτυχαν να δημιουργήσουν οδηγούς με κουλτούρα ασφαλούς οδήγησης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβασμού προς τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου και τους πεζούς. Έτσι αντί να επενδύσουμε στην πρόληψη, επενδύουμε συνεχώς σε μέτρα καταστολής, όπως είναι τα κυρτώματα.

Αυτό που έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι τα κυρτώματα χρησιμοποιούνται αλόγιστα από τις τοπικές αρχές και το γεγονός αυτό έχει αρνητικές συνέπειες:
Πρώτον, μελέτες έχουν δείξει ότι όπου χρησιμοποιούνται κυρτώματα, αυτά είναι επιβλαβή προς το περιβάλλον και την δημόσια υγεία εξαιτίας των σωματιδίων που προκαλούνται από τα αναγκαστικά απότομα φρένα των οχημάτων καθώς τα προσεγγίζουν.

Δεύτερον, πολλά κυρτώματα κατασκευάστηκαν χωρίς να πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές (μήκος, ύψος, ράμπες ανάβασης και κατάβασης) και προκαλούν ζημιές στα οχήματα.

Τρίτον, πολλά κυρτώματα παραμένουν χωρίς σήμανση και γίνονται επικίνδυνα για πρόκληση ατυχημάτων, ειδικά το βράδυ.

Η υπερβολική χρήση ενός μέτρου, όπως τα κυρτώματα, δεν έχει στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θέση μας είναι να υπάρξει ο κατάλληλος συνδυασμός των μέτρων οδικής ασφάλειας και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΦΑΚΟΝΤΗΣ, Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου, Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy