Για οδικό χάρτη για μέτρα και προτάσεις για μείωση των τιμών ενέργειας έκαναν λόγο Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν

Τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών και εβδομάδων για αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου των τιμών ενέργειας, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 – 21 Οκτωβρίου παρουσίασαν μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου στην Πράγα της Τσεχίας η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε συνέντευξή Τύπου με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πίτερ Φιάλα εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τόσο η κ. Φον ντερ Λάιεν όσο και ο κ. Μισέλ επεσήμαναν πως λόγω του ότι η συνάντηση ήταν άτυπη αυτό που έγινε ήταν ανταλλαγή απόψεων χωρίς την πολιτική πίεση της κατάληξης σε γραπτά συμπεράσματα, αλλά πως υπάρχει ένας οδικός χάρτης από την Κομισιόν για κατάθεση προτάσεων τις οποίες θα επεξεργαστούν οι Υπουργοί Ενέργειας ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια σειρά από στόχους που καταγράφονται στην επιστολή της στους ηγέτες πριν την συνάντηση.

Πρώτος στόχος, ανέφερε, είναι ο συντονισμός της προμήθειας φυσικού αερίου καθώς χρειάζεται εμπιστοσύνη και διαφάνεια ούτως ώστε να υπάρξουν από κοινού αγοράς και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του εσωτερικού ανταγωνισμού.

Δεύτερος στόχος, συνέχισε, είναι ο έλεγχος των τιμών φυσικού αερίου. Αυτό, είπε, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως την διαπραγμάτευση «διαδρόμων τιμών» με αξιόπιστους εταίρους, διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει με Νορβηγικές εταιρίες.

Επίσης, πρόσθεσε, εξετάζεται το πώς θα μειωθούν οι τιμές αντιμετωπίζοντας την κορύφωση των τιμών και την σπέκουλα στις αγορές.

Ακόμα, εξετάζεται το πώς μπορεί να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρισμού, κάτι που όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν θα αποτελέσει ταυτόχρονα το πρώτο βήμα στην ευρύτερη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας η οποία προωθείται, και η οποία όμως θα συνεχιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις στις αρχές του επόμενου έτους.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια που γίνεται για εξασφάλιση επιπρόσθετης  χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου REPowerEU, του οποίου εκκρεμεί η έγκριση από Συμβούλιο και Κοινοβούλιο. Η χρηματοδότηση αυτή θα διοχετευτεί προς την κατεύθυνση κρίσιμων υποδομών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είχε εξηγήσει σε αρχικές δηλώσεις της, η χρηματοδότηση αυτή σχετίζεται και με την προσπάθεια ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κράτη μέλη.

Απαντώντας με τη σειρά του ο κ. Μισέλ επεσήμανε πως η συζήτηση που έγινε στο άτυπο Συμβούλιο ήταν σημαντική καθώς δεν υπήρχε πίεση για συμπεράσματα και τα κράτη μέλη κατέθεσαν τις ανησυχίες τους.

Αναφέρθηκε ακόμα στα τρία ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση: τη μείωση της ζήτησης, την ασφάλεια της προμήθειας και την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.

Ειδικά για το θέμα της αύξησης των τιμών, ανέφερε πως ήταν μια συζήτηση όπου χρησιμοποιήθηκαν όροι με έντονη ιδεολογική φόρτιση, αλλά πως το σημαντικό ήταν πως κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση.

Στις αρχικές τοποθετήσεις της η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε πως η ΕΕ έχει προχωρήσει αρκετά στην αποδέσμευσή της από τη Ρωσική ενέργεια, καθώς το φυσικό αέριο που φτάνει από τη χώρα στην ΕΕ έχει μειωθεί από 41% του συνόλου την ίδια περίοδο πέρσι σε 7,5% σήμερα, ενώ οι χώροι αποθήκευσης σε χώρες της ΕΕ έχουν πληρότητα 90%, 15% περισσότερο σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Μεταξύ άλλων η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην ανάγκη διασφάλισης της ενιαίας αγοράς και αποφυγής του κατακερματισμού της, αναφερόμενη έμμεσα στην απόφαση της Γερμανίας να εκδώσει μεγάλο πακέτο κρατικής στήριξης χωρίς συντονισμό με τις Βρυξέλλες.

Σημείωσε τέλος πως η Κομισιόν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο για την καλύτερη ανάλυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ενέργειας και την προστασία τους, ως αποτέλεσμα των όσων έγιναν αναφορικά με τους αγωγούς Nord Stream 1 kai 2.

Μισέλ: Δεν θα εκφοβίσουν την ΕΕ οι πυρηνικές απειλές Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ κλήθηκαν να σχολιάσουν δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν πως ο Πούτιν δεν αστειεύεται και πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «πυρηνικού Αρμαγεδδώνα.

Παρ’ ότι κλήθηκαν να σχολιάσουν αν έχουν ανεξάρτητη πληροφόρηση για τις προθέσεις Πούτιν, οι δύο Πρόεδρο περιορίστηκαν να αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν σοβαρά την κάθε απειλή.

«Παίρνουμε σοβαρά όλες τις απειλές, κάθε κλιμάκωση» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μισέλ, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να εκφοβίσουν την ΕΕ οι πυρηνικές απειλές.

Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν περιορίστηκε να πει πως η ΕΕ παίρνει στα σοβαρά τις απειλές, και πως η ΕΕ δεν θα εκβιαστεί.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ουκρανία, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως σε χρόνο ρεκόρ η Ευρώπη υιοθέτησε ακόμα ένα πακέτο μέτρων, και πως η ΕΕ παραμένει ο σημαντικότερος υποστηρικτής της χώρας μαζί με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως η ΕΕ έχει παρέχει μέχρι στιγμής 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε στήριξη, χωρίς να υπολογίζεται η στρατιωτική στήριξη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποταμιευθούν ακόμα 2 δις ευρώ σε μακροοικονομική στήριξη, και στα τέλη του μήνα θα διοργανωθεί συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας στο Βερολίνο με συμμετοχή των G7.

Ιστορική η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Οι Φον ντερ Λάιεν, Μισέλ και Φιάλα αναφέρθηκαν εκτενώς στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη, με τη συμμετοχή 17 χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ιστορική συνάντηση.

Για πρώτη φορά, είπε ενδεικτικά ο κ. Μισέλ, οι 44 χώρες της Ευρώπης άκουσαν η μια την άλλη, και εντόπισαν πού συμφωνούν όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος και πώς μπορούν να συνεργαστούν. Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το φόρουμ αυτό να παραμείνει ευέλικτο.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως 44 χώρες συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις σημερινές προκλήσεις, και πως αυτό ανέδειξε πόσο απομονωμένη είναι η Ρωσία και πόσο ισχυρή είναι η στήριξη προς την Ουκρανία.

Ήταν ένα σημαντικό μήνυμα από τις χώρες της Ευρώπης πως είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο, τόνισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy