Οδικός χάρτης για επιστροφή της Βουλής στην κανονικότητα

Εννέα προτάσεις από το ΑΚΕΛ – Αποφάσεις σύντομα σε νέα τηλεδιάσκεψη

Οδικό χάρτη για επιστροφή της Βουλής σε κανονικούς ρυθμούς ετοιμάζουν τα κόμματα, ώστε το Σώμα να ασκεί τις συνταγματικές του αρμοδιότητες ολοκληρωμένα σε σχέση τόσο με τη συζήτηση θεμάτων τα οποία καλείται να ψηφίσει όσο και με την άσκηση επαρκούς κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στη χθεσινή συνεδρία των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, το ΑΚΕΛ κατέθεσε επιστολή με εννέα προτάσεις, οι οποίες αφορούν τα εξής:

• Επάνοδο της Βουλής στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό, με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και προφύλαξης, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού της Βουλής, με στόχο τη μείωση κατά το δυνατό του αριθμού των παρευρισκόμενων εντός των αιθουσών.

• Οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών να πραγματοποιούνται στις μεγάλες αίθουσες εντός της Βουλής και στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Σπίτι του Πολίτη», με τη λήψη μέτρων κατ’ αναλογία των προτύπων που συνεδριάζει μέχρι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

• Να μελετηθεί η πραγματοποίηση και απογευματινών συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως γίνεται ήδη με τις τηλεδιασκέψεις.

• Οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό προσκεκλημένων. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς να καλούνται να στέλνουν γραπτώς τις θέσεις τους, ή/και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ταυτόχρονη συμμετοχή τους στις συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης.

• Να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να παρακολουθούν μέσω τηλεδιάσκεψης τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Σημειώνεται ότι για τις συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής υπάρχει ήδη ζωντανή και διαδικτυακή κάλυψη.

• Για σκοπούς δηλώσεων μετά το πέρας των επιτροπών θα μπορούσαν προσωρινά να αγοραστούν υπηρεσίες από ένα μόνο συνεργείο, το οποίο θα αποστέλλει σε όλα τα ΜΜΕ το μαγνητοσκοπημένο υλικό. Επίση,ς το ΚΥΠΕ θα μπορούσε να παρευρίσκεται στην «αίθουσα Τύπου» για σκοπούς υποβοήθησης της ειδησεογραφικής κάλυψης.

• Να συνεχιστούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τις συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά με τη δυνατότητα κατάθεσης τοποθετήσεων εκ μέρους των κομμάτων αντί της συνοπτικής ψήφισης των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που ισχύει σήμερα.

• Στις περιπτώσεις νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που προωθούνται με τη μορφή του κατεπείγοντος, αλλά δεν συγκεντρώνουν καθαρή πλειοψηφία, να ακολουθείται το μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε στη περίπτωση του νομοσχεδίου που αφορούσε την αναστολή των τραπεζικών δόσεων, με βελτίωση όμως της διαδικασίας προσέλευσης των βουλευτών για τη ψηφοφορία.

• Να μετατεθεί η ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών της Βουλής για το τέλος Ιουλίου, ώστε να καλυφθεί κατά το δυνατό το χαμένο έδαφος. Επίσης αν παραστεί ανάγκη να συγκληθεί συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και τον Αύγουστο, ώστε να προωθηθούν επείγοντα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν εξαιτίας της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν θα μελετηθούν και ότι θα ακολουθήσει σύντομα νέα σύσκεψη για τη λήψη αποφάσεων.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.