Aποστολή επιστολής των ανεπίσημων στους επίσημους, το επόμενο βήμα και μετά δρομολογούνται τα υπόλοιπα.

 

Oδικό χάρτη φαίνεται ότι ακολουθεί μια σχετικά μεγάλη μερίδα των διαγραφέντων μελών και στελεχών του ΔΗΚΟ, υπό τον τέως πρόεδρο του κόμματος, Μάριο Καρογιάν, ώστε να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι πόση δύναμη θα μπορέσει να αντλήσει η νέα αυτή πολιτική δύναμη, ώστε να αξιώνει τη μεγαλύτερη δυνατή παρέμβαση στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι το τόπου και μια πιθανή είσοδο στο Κοινοβούλιο. Όπως πληροφορείται η «Κυριακάτικη Χαραυγή» από πηγές προσκείμενες στον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι αποστολή επιστολής στο επίσημο ΔΗΚΟ, μέσα από την οποία θα αξιώνονται και γραπτώς τα αιτήματα για άμεση ανάκληση των διαγραφών και προκήρυξη πολιτικού συνεδρίου για αξιολόγηση του αποτελέσματος των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, ώστε τα μέλη του κόμματος να πουν τις απόψεις τους για να κριθούν οι πάντες. Στο ανεπίσημο ΔΗΚΟ γνωρίζουν βέβαια ότι η πόρτα έχει κλείσει οριστικά και δεν υπάρχει με την παρούσα ηγεσία το ενδεχόμενο επιστροφής τους στο κόμμα. Γνωρίζουν παράλληλα ότι μια μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟϊκού κόσμου αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη δεν συμφωνούν με τις μαζικές διαγραφές χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση, και γι’ αυτό προσπαθούν να αναδείξουν αυταρχικότητα της σημερινής ηγεσίας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, από την άλλη, ελέγχει πλήρως τα συλλογικά όργανα και τον κομματικό μηχανισμό, κάτι που αποκλείει την όποια επίσημη απόκλιση από την πολιτική των διαγραφών. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι δεν έχει εξεταστεί καν η γεφυρωτική πρόταση που κατέθεσε στο Εκτελεστικό Γραφείο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, για να δοθεί κλάδος ελαίας στους διαγραφέντες.

 

Θα συνεχίσουν οι παρεμβάσεις

Ο Μάριος Καρογιάν θέλησε μέσα από την παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή να ξεκαθαρίσει ότι είναι πολιτικά παρών, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει πλέον τις πολιτικές του παρεμβάσεις και τη δραστηριότητά του. Άλλωστε στον πέμπτο όροφο της οδού Διγενή Ακρίτα 58, όπου στεγάζεται το Πολιτικό Γραφείο του Μάριου Καρογιάν, όπως φάνηκε και από τη διάσκεψη Τύπου, υπάρχει και λειτουργεί πλέον το ανεπίσημο ΔΗΚΟ με την παρουσία δεκάδων διαγραφέντων και παραιτηθέντων μελών και στελεχών. Απώτερος στόχος είναι να κερδηθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος που συμφωνεί με την πολιτική φιλοσοφία που ανέπτυξε ο Μ. Καρογιάν, ότι δηλαδή το ΔΗΚΟ είναι υπεύθυνο κόμμα εξουσίας και ρυθμιστής.
Όπως πληροφορούμαστε, οι όποιες νέες παρεμβάσεις του Μάριου Καρογιάν θα ακολουθήσουν στο μέλλον, καθώς ο ίδιος, όπως ανέφερε και δημόσια, δεν πρόκειται να συνεχίσει να σιωπά. Θα υπάρξει ωστόσο ακόμα μια περίοδος «υπομονής», για να γίνουν προσεκτικά και μελετημένα βήματα.

Επαφές με βουλευτές

Συνομιλώντας με πρόσωπα που παρευρέθηκαν στη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μας ανέφεραν ότι ο τελικός λόγος ανήκει στον ίδιο τον Μάριο Καρογιάν για το κατά πόσο θα ιδρυθεί μια νέα πολιτική στέγη. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο κ. Καρογιάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, δίνοντας ωστόσο ακόμα μια ευκαιρία στη σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ, περισσότερο… για τους τύπους. Ο ίδιος ο Μ. Καρογιάν ανέφερε άλλωστε ότι συνεχίζει και θα συνεχίσει να έχει επαφή με εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, η οποία δεν θα είναι μόνο ανθρώπινη αλλά και πολιτική…

• Στο ανεπίσημο ΔΗΚΟ γνωρίζουν ότι η πόρτα έχει κλείσει οριστικά

 

Το επίσημο ΔΗΚΟ θα τηρήσει τα προσχήματα

Πληροφορίες από το ΔΗΚΟ αναφέρουν ότι η γενικότερη μετεκλογική πολιτική του κόμματος προκρίνει προς το παρόν χαμηλούς τόνους. Η ήττα στις εκλογές και το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο, σημαίνει ταυτόχρονα, όπως μας ανέφεραν οι γνωρίζοντες, ότι δεν μπορεί να ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, την οποία μόλις εξέλεξε ο λαός. Με το βλέμμα στο μέλλον ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιθυμεί να εκπέμψει ένα πρόσωπο μετριοπάθειας και σοβαρότητας, διαβλέποντας άλλωστε και την πορεία που λαμβάνουν προς το παρόν τα πράγματα στο Κυπριακό. Στο επίσημο ΔΗΚΟ θεωρούν ότι πολύ δύσκολα κάποιος εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος θα διαφοροποιηθεί για να προσχωρήσει σε ένα νέο πολιτικό σχήμα, κάτι που φέρνει ένα σχετικό εφησυχασμό. Εκεί, άλλωστε, στηρίζονται και οι πρώτες δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος περίπου ανέφερε ότι δεν τον φοβίζει κανένα ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου κόμματος.

 

Διαφορά δύο φιλοσοφιών

Σε επίπεδο πολιτικής, αν κάτι καθίσταται πλέον ξεκάθαρο είναι η διαφορά δύο φιλοσοφιών για την ταυτότητα του ΔΗΚΟ, οι οποίες δεν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια κομματική στέγη. Από τη μία είναι η πλευρά του Νικόλα Παπαδόπουλου που προκρίνει την πολιτική παρουσία ενός τρίτου πόλου, μακριά από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Με πιο σκληρές θέσεις στο Κυπριακό και συνέχιση της συνεργασίας του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου εντός Βουλής. Από την άλλη είναι η φιλοσοφία του Μάριου Καρογιάν που θεωρείται ότι εκφράζει το παραδοσιακό ΔΗΚΟ, το οποίο θέλει να έχει ταυτότητα ρυθμιστή, μέσω της συμμετοχής στις κυβερνήσεις. Η μετωπική σύγκρουση ξεκίνησε… το διαζύγιο εκδόθηκε… απομένει πλέον ο διαδικαστικός διαχωρισμός πολιτικών απόψεων και προσώπων…

Δημήτρης Στρατής