Οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Από τα ΤΑΕΠ θα ξεκινήσει πρώτα το Υπουργείο Υγείας

 

Η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπισθεί στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η βιωσιμότητα του συστήματος αποτελούν τους άξονες του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε χθες η αρμόδια υπουργός Πόπη Κανάρη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σημειώνοντας ότι η εν λόγω Επιτροπή είναι ο σημαντικότερος πυλώνας στήριξης της πολιτικής του Υπουργείου, βασιζόμενης σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην πρώτη συνάντηση με την Υπουργό Υγείας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της Επιτροπής, οι βουλευτές έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα του ΓεΣΥ, ενώ όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ στην Επιτροπή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύεται ουσιαστικά ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας και επεκτείνεται όχι μόνο προς τον ΟΑΥ, αλλά και προς τον ΟΚΥπΥ, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα  δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία, όπως είπε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα επηρεάσουν σε καμιά περίπτωση τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του».

Η υπουργός πρόσθεσε ότι στα θέματα που αφορούν τον ΟΚΥπΥ έχει γίνει η αναγκαία προτεραιοποίηση, σημειώνοντας ότι στην προμετωπίδα των προκλήσεων βρίσκεται η βελτίωση της εικόνας των ΤΑΕΠ. «Έχουμε θέσει σχέδιο δράσης για αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου», επεσήμανε η Δρ Κανάρη.

Θα επικεντρωθούμε παράλληλα, ανέφερε η υπουργός, στην επίλυση θεμάτων που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό επίπεδο, όπως και σε θέματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίηση από πλευράς ΑΚΕΛ για το περιεχόμενο της πρώτης συνάντησης με τη νέα Υπουργό Υγείας. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η ανάγκη να κατατεθεί οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τη στελέχωσή τους στη βάση συμφωνημένης δομής, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, την εκπαιδευτική τους πολιτική και σχεδιασμό, καθώς και το μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξής τους.

Σημείωσε ότι τέθηκε και το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης που έχει η κυβέρνηση για την εποπτεία της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας δήλωσε ότι όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ είναι ο τομέας της Υγείας που νοσεί περισσότερο και διερωτήθηκε ποιος είναι ο έλεγχος που ασκείται από το Υπουργείο Υγείας.

 

Εκκρεμούν αρκετά νομοσχέδια
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι αρκετά νομοσχέδια βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απηύθυνε έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών. Αναφέρθηκε ακόμη στις πληροφορίες εξαγοράς νοσηλευτηρίων και στον κίνδυνο δημιουργίας καρτέλ, στις ουρές ασθενών που δημιουργούνται στα νοσηλευτήρια και στην καθυστέρηση για διευθέτηση ραντεβού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy