Οδυνηρές οι συνέπειες της λιτότητας στις ΜμΕ

Την αντίφαση των στόχων που θέτει η Κομισιόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει, ανέδειξε σε συζήτηση ενώπιον της επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

«Έχετε θέσει πολλούς στόχους για την βιομηχανία και τις ΜμΕ. Δεν αναφερθήκατε όμως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην κρίση που υπάρχει λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας. Μέχρι σήμερα δόθηκαν πολλά λεφτά μόνο για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα αντί για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και κυρίως της βιομηχανίας. Ως αποτέλεσμα της κρίσης και της ύφεσης, η διαδικασία αποβιομηχανοποίησης ιδιαίτερα του Νότου εντείνεται, ενώ οι ΜμΕ κλείνουν η μια μετά την άλλη. Όσες δε καταφέρνουν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να προβούν σε καμία επένδυση ενώ προχωρούν αναγκαστικά σε απολύσεις και μειώσεις προσωπικού. Έτσι ακυρώνεται οποιαδήποτε προοπτική για ανάκαμψη και ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, στην Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, την Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ, κα Elżbieta Bieńkowska, κατά την συνεδρία της ITRE.


Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της GUE/NGL, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις με την στήριξη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, και να ενισχυθεί η πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων. Επίσης επισήμανε πως είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης στις ΜμΕ, να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες τους στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και να προωθηθούν μέτρα για διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην χρηματοδότηση. Όσον αφορά το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, επισήμανε πως για να βοηθήσει ουσιαστικά τις ΜμΕ, και ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται σε παρατεταμένη ύφεση, πρέπει να σταματήσει να στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ρώτησε λοιπόν την Επίτροπο ποιες μεταρρυθμίσει θα προωθήσει η Κομισιόν ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα COSME για τις ΜμΕ και ποια μέτρα θα λάβει για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Επίσης ρώτησε ποια μέτρα θα προωθηθούν για στήριξη των ΜμΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα επιφέρει η Διατλαντική Επενδυτική και Εμπορική Συμφωνία συμφωνία TTIP.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Συλικιώτη, η Επίτροπος παραδέχτηκε πως τα αποτελέσματα του προγράμματος COSME δεν είναι ικανοποιητικά ιδιαίτερα όσον αφορά τους αποδέκτες των πόρων. Ωστόσο απέφυγε να πει εάν η Κομισιόν σκοπεύει να προωθήσει οποιαδήποτε μέτρα για βελτίωση του προγράμματος αλλά και για στήριξη της πραγματικής οικονομίας γενικότερα. Καμία ουσιαστική απάντηση επίσης δεν δόθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συμφωνίας TTIP.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.