Οδοιπορικό – Δύο μήνες μετά την φονική πυρκαγιά : Αγώνας και αγωνία για αναγέννηση μέσα από τις στάχτες

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Δύο σχεδόν μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική, αλλά και φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου και κυριολεκτικά σάρωσε μια έκταση εξήντα τετραγωνικών χιλιομέτρων -σειρά κοινοτήτων της ορεινής περιοχής των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού- κόβοντας και το νήμα της ζωής σε τέσσερις νέους ανθρώπους που ενώ πάλευαν για το μεροκάματο, εγκλωβίστηκαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα και βρήκαν φρικτό θάνατο.

Δύο μήνες και όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που πλήγηκαν, περιτριγυρισμένοι από τις τέφρες που κάλυψαν τις περιουσίες τους, αναζητούν τρόπους επαναδραστηριοποίησης και επαναφοράς στην καθημερινότητα της ζωής.

Περιδιαβαίνοντας την αποτεφρωμένη περιοχή και συνομιλώντας με ανθρώπους που αναμένουν την κρατική στήριξη για να μπορέσουν να αναγεννήσουν μέσα από τις στάχτες τις κατεστραμμένες περιουσίες τους και να καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν τη ζωή τους, διάχυτη είναι η διαπίστωση της απογοήτευσης και της πικρίας από την τακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη και την οικονομική βοήθεια στους πληγέντες, η οποία όχι μόνο αποδεικνύεται ανεπαρκής, αλλά και με τον τρόπο που γίνεται δημιουργεί αισθήματα αδικίας, αγανάκτησης και θυμού, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στον πόνο και την αγωνία για το αύριο.

Έντονος είναι ο αναβρασμός που επικρατεί σε ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων και άλλων ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην πυρόπληκτη περιοχή, αλλά καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, καθώς διαπιστώνουν ότι και σε αυτήν την περίπτωση επιδεικνύεται προχειρότητα και γίνεται άνιση και άδικη κατηγοριοποίηση των πληγέντων με επιλεκτική παροχή συνδρομής και μέριμνας. Μια πρακτική που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα και έριδες ανάμεσα σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στη δίνη της πυρκαγιάς, που βίωσαν στο πετσί τους το μέγεθος της καταστροφής και την απειλή του θανάτου και τελικά είδαν τις περιουσίες που με πολύ κόπο και κόστος δημιούργησαν να μετατρέπονται μέσα σε λίγη ώρα σε στάχτες και αποκαΐδια.

Τα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά είναι τεράστια και πολυσύνθετα και δεν φαίνεται να επιλύονται σύντομα στη σωστή βάση αποφάσεων και δράσεων, γεγονός που κάνει τους άμεσα επηρεαζόμενους να βλέπουν ακόμα πιο σκοτεινό και «καμένο» το μέλλον τους. Και μόνο το γεγονός ότι κάποιας μορφής βοήθεια που έχει δοθεί αφορούσε μόνο μια μερίδα των αγροτών που έχουν πληγεί, και συγκεκριμένα εκείνους που θεωρούνται επαγγελματίες, ενώ όσοι -ενδεχομένως οι περισσότεροι- δεν είναι κάτοχοι «κάρτας γεωργού» δεν έχουν πάρει δεκάρα, αυτό και μόνο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, έντονα είναι τα παράπονα που διατυπώνονται από αρκετό κόσμο και αφορούν στον τρόπο διάθεσης βοήθειας που έχει προσφερθεί από ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς. Ειδικότερα, στιγματίζεται το γεγονός ότι αυτή η βοήθεια (χρηματική ή σε είδος) κατέληξε σε ορισμένες οικογένειες και όχι αναλογικά σε όλους τους πληγέντες. Γι’ αυτή τη διάκριση κάποιοι που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί επιρρίπτουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και στους χειρισμούς που έγιναν από τις τοπικές Αρχές.

 

C

Στο περίμενε για τη βοήθεια που έχουν ανάγκη για να σταθούν στα πόδια τους

 

Πέρα από τις κατοικίες που αποτεφρώθηκαν ή έπαθαν εκτεταμένες ζημιές, οι υπόλοιπες καταστροφές που προκλήθηκαν αφορούν στην πλειοψηφία τους εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και άλλων φθαρτών αλλά και μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες τους είχαν επενδύσει αρκετά χρήματα, αφού τους απέδιδαν το βασικό τους εισόδημα, έστω κι αν η γεωργία δεν αποτελούσε το καθαυτό επάγγελμά τους. Κι όμως αρκετοί από αυτούς δεν θεωρούνται επαγγελματίες γεωργοί κι ως εκ τούτου το δικαίωμά τους για αποζημίωση και άλλη κρατική οικονομική στήριξη είναι περιορισμένο ή και ανύπαρκτο, γεγονός που εύλογα δημιουργεί αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

 

Στήριξη σε γεωργούς δύο ταχυτήτων

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μιχάλη Μιχαήλ, ιδιοκτήτη κτήματος στην Επταγώνια με 1.000 ρίζες μανταρινιές, οι οποίες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στο μεγαλύτερο μέρος τους. «Διαπιστώνω όμως ότι δεν θα πάρω τίποτε, καμιά βοήθεια, γιατί δεν με θεωρούν επαγγελματία, επειδή δεν είμαι γραμμένος στο μητρώο γεωργών…» μας αναφέρει και με έντονη αγανάκτηση ρωτά τους όποιους κρατικούς αρμόδιους αν «είναι δίκαιο αυτό που γίνεται, αν η πυρκαγιά ξεχωρίζει σε κατηγορίες τους ανθρώπους που καταστράφηκαν».

Επισημαίνοντας ότι άλλοι που έχουν μικρότερες εκτάσεις, με πολύ πιο λίγα δέντρα, θεωρούνται επαγγελματίες και θα πάρουν αποζημίωση και επιχορήγηση για να ξαναστήσουν τα χωράφια τους, τονίζει παράλληλα την ανάγκη να βοηθηθούν και οι υπόλοιποι. «Δεν είναι δίκιο να μην υπολογίζονται τα έξοδα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για να δημιουργηθούν αυτές οι καλλιέργειες… Εγώ πώς θα καλύψω τη ζημιά που έπαθα, χάνοντας μέσα σε λίγη ώρα σχεδόν όλη την παραγωγή μου από την οποία έπαιρνα ένα σημαντικό εισόδημα;»

Αναφέρεται με αγανάκτηση στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις πυρόπληκτες κοινότητες οι διάφοροι υπουργοί, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος, που «εκατεβήκαν που τις λιμουζίνες τους, εκάμαν τους μαραζωμένους, εμοιράσαν λοούθκια και υποσχέσεις ότι θα βοηθήσουν όλο τον κόσμο που έπαθε καταστροφές και το αποτέλεσμα είναι να εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά…»

Μιλώντας ειδικότερα για τη δική του περίπτωση, ο κ. Μιχαήλ αναφέρει ότι το κτήμα του ήταν από τα πιο οργανωμένα στην περιοχή και ήταν ο πρώτος γεωργός που πήρε ρεύμα στο περβόλι του και πότιζε με ηλεκτροτουρμπίνα, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά τού κατέστρεψε επίσης μια αποθήκη με μηχανήματα και εργαλεία καθώς και συστήματα ποτίσματος. «Προσωπικά έπαθα τεράστιες ζημιές, χωρίς όμως να πάρω την παραμικρή βοήθεια… ούτε και ένα ευρώ από την κυβέρνηση… Η μόνη βοήθεια που πήρα είναι από τον απλό κόσμο. Από τα Κοκκινοχώρια μαζέψαν πενήντα-πενήντα ευρώ και μου έφεραν 750 ευρώ για βοήθεια, ενώ από την κυβέρνηση έδωσαν σε ορισμένους κάποια βοήθεια για να σιωπήσουν κι εμείς ας πεθάνουμε…»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Μιχάλης είναι ο άνθρωπος που είδαμε μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες τις δύσκολες εκείνες ώρες της πυρκαγιάς να μάχεται στο χωράφι του προσπαθώντας με κάθε τρόπο να γλιτώσει ό,τι μπορούσε από την περιουσία του και τελικά να το εγκαταλείπει μαζί με το σκύλο του όταν κινδύνεψε να καεί και ο ίδιος.

«Βιώσαμε την πιο άσχημη στιγμή της ζωής μας και βλέπουμε το κράτος να μας κλοτσά αντί να μας συμπαραστέκεται», λέει και μέσα από το παράπονό του αφήνει να ξεχειλίσει και η οργή του. «Αυτή η αδικία μάς φέρνει στα όριά μας…» λέει σε έντονο ύφος και αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει για να ακούσουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης και τη δική του κραυγή απόγνωσης. «Δηλαδή τι θέλουν να κάμω; Να κατεβώ στο υπουργείο και να μπω μέσα χωρίς να πάρω την άδεια από κανέναν και να διεκδικήσω το δίκιο μου με άλλους τρόπους;» λέει χαρακτηριστικά.

C 3

Βοήθεια ανακούφισης που μοιράστηκε επιλεκτικά

 

Στις αναφορές τους αρκετοί κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι κάποιες χρηματικές και άλλες προσφορές που έγιναν από τον Ερυθρό Σταυρό και από επιχειρηματίες, για σκοπούς ανακούφισης των οικογενειών που είχαν άμεσες ανάγκες, πήγαν στις κοινοτικές Αρχές και μοιράστηκαν επιλεκτικά σε κάποιους λίγους. Την άνιση ή και επιλεκτική διανομή της βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό παραδέχεται και ο κοινοτάρχης Βάσος Βασιλείου, ο οποίος διευκρινίζει όμως ότι «δεν ευθύνονται οι τοπικές Αρχές, αφού μας ζητήθηκε να υποδείξουμε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (10) για να πάρουν την προσφερόμενη βοήθεια κι όπως ήταν φυσικό κάποιοι έμειναν έξω».

Η μόνη βοήθεια η οποία μοιράστηκε, όπως επισημαίνει ο Χριστάκης Αγαθοκλέους, κάτοικος Αρακαπά, «είναι εκείνη των 5.000 ευρώ που δόθηκε από τον Παπαέλληνα για όσους κάηκαν τα σπίτια τους και εκείνους που είναι γραμμένοι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ως γεωργοί, ενώ δόθηκαν και κουπόνια 50 ευρώ σε κάθε μέλος οικογένειας που πλήγηκε για αγορές».

Από την κυβέρνηση και ανάλογα με τις ζημιές που προκλήθηκαν, πήραν βοήθεια 5.000-10.000 ευρώ μόνο όσοι κάηκαν τα σπίτια τους και κάποιοι που είναι δηλωμένοι ως επαγγελματίες γεωργοί. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής, των οποίων καταστράφηκαν αγροτικά και κτηνοτροφικά υποστατικά, μελίσσια και άλλες εκτάσεις και εγκαταστάσεις από τις οποίες είχαν εισοδήματα, βρίσκονται ακόμα στο περίμενε…

«Εγώ είχα δύο σκάλες με μανταρίνια και το 70% που κάηκε θα χρειαστούν τρία τουλάχιστον χρόνια για να αποκατασταθούν και να αποδώσουν», όπως μας αναφέρει, προσθέτοντας ότι εκτός από τα δέντρα καταστράφηκαν τα συστήματα άρδευσης, που επίσης κοστίζει η αντικατάστασή τους. Επιπλέον, κάηκε μικρή μονάδα με κοτόπουλα και μεγάλη αποθήκη με εργαλεία και μηχανήματα.

«Μας είπαν να πάμε να φυτέψουμε άλλα δέντρα και να πάρουμε τις αποδείξεις για να μας δοθεί επιχορήγηση. Νομίζουν ότι έτσι εύκολα βρίσκεις τα λεφτά να το κάμεις, δηλαδή περιπαίζουν μας φανερά…»

C 1

Σε αναμονή για το Σχέδιο Επιδότησης

 

Μιλώντας ως εκπρόσωπος της Οργάνωσης Παραγωγών Φρούτων και Φθαρτών «Βασιλική Γη» της περιοχής Οδού, η οποία αριθμεί 60 μέλη, ο Αντώνης Κορφιώτης μάς αναφέρει ότι δόθηκαν στους επαγγελματίες αγρότες 20.000 ευρώ, οι οποίες όμως, όπως τονίζει εμφαντικά, σε καμιά περίπτωση μπορούν να καλύψουν τις ζημιές τους, αφού εκτός από τις ίδιες τις καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά αποθήκες με μηχανήματα και τα συστήματα άρδευσης, για τα οποία είχαν δαπανηθεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες. «Υπάρχει αγρότης ο οποίος έπαθε ζημιές που φτάνουν το ένα εκατομμύριο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι επαγγελματίες αγρότες – παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της πυρόπληκτης Οδού, όπως επισημαίνει ο κ. Κορφιώτης, περιμένουν τώρα να ανοίξει τον Σεπτέμβρη το Σχέδιο Επιδότησης για να διαπιστώσουν ποια θα είναι η στήριξη που τελικά θα έχουν, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έπαθαν και να ξεκινήσουν την επαναδραστηριοποίησή τους.

Αν και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ουσιαστική βοήθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, ωστόσο από την άλλη επισημαίνει ότι από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών «οι αποζημιώσεις που δόθηκαν μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης για κατοικίες, αποθήκες και άλλα υποστατικά που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά είναι μηδαμινές». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για σπίτια που κτίστηκαν με δαπάνη 200.000 ευρώ και έχουν καεί δόθηκε στους ιδιοκτήτες τους το ποσό των 50.000 για να τα ξανακτίσουν… αν είναι δυνατόν».

C

Στα σκαριά τρία σχέδια για επαναδραστηριοποίηση

 

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων και της γενικότερης οικονομικής στήριξης προς τους πληγέντες γεωργούς, αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι στόχος ήταν από την αρχή να στηριχθούν οι επαγγελματίες γεωργοί, ώστε να συνεχιστεί η αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή. Υποβλήθηκαν ωστόσο σχετικές δηλώσεις και από μη επαγγελματίες. Σε όλους τους επαγγελματίες γεωργούς, όπως διευκρινίζει, διατέθηκε ποσόν 1,5 εκ. ευρώ με οροφή τις 20.000 για κάθε αγρότη.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο κατάρτισε και ένα άλλο σχέδιο για τους επαγγελματίες γεωργούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα είτε να επαναδραστηριοποιηθούν και να πάρουν επιδότηση 80% είτε να μην επαναδραστηριοποιηθούν, οπότε η επιδότηση θα είναι της τάξης του 30%.

Ένα δεύτερο σχέδιο αφορά τους μη επαγγελματίες γεωργούς, οι οποίοι όμως, όπως εξηγεί ο λειτουργός του υπουργείου, «θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους με δικά τους έξοδα και με την παρουσίαση των σχετικών αποδείξεων για τα κόστη τους να πάρουν επιδότηση κατά 60%».

Υπό εξέλιξη βρίσκεται και τρίτο σχέδιο στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 2 εκ. ευρώ, το οποίο προβλέπει επιδότηση κατά 100% των δαπανών επαγγελματιών και μη αγροτών με σκοπό την επαναδραστηριοποίησή τους. Όπως διευκρινίζεται, γεωργοί που στηρίχθηκαν από άλλα σχέδια δεν θα δικαιούνται επιδότηση και από το συγκεκριμένο σχέδιο.

Και τα τρία αυτά σχέδια, σύμφωνα με τον λειτουργό του υπουργείου, θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Σεπτέμβρη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν με προσωπικές επιστολές που θα σταλούν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, με τις οποίες θα πληροφορούνται για τις δυνατότητες που έχουν για επιδότηση.

 

 

Έντονη ανησυχία για τον επερχόμενο χειμώνα

 

Το άλλο τεράστιο θέμα που έντονα προβληματίζει, τόσο τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους των περιοχών που έχουν σαρωθεί από την πυρκαγιά όσο και άλλους, κυρίως περιβαλλοντικούς φορείς, είναι το τι άλλο χειρότερο μπορεί να υποστούν οι μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης και δασικής γης, οι οποίες έχουν καεί και καλύπτονται σήμερα μόνο με παχιά στρώματα στάχτης και ό,τι άλλο απόβλητο άφησε στο πέρασμά της η φωτιά. Ειδικότερα, η αγωνία και οι φόβοι, ενόψει και της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα που προφανώς θα προκύψει σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Γενική είναι η ανησυχία που διακατέχει τις Αρχές των πληγεισών κοινοτήτων για τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν στις μεγάλες δασικές και άλλες εκτάσεις που αποτεφρώθηκαν στις περιοχές τους. Με πολλή αγωνία περιμένουν την εφαρμογή μέτρων για προστασία των όσων γλίτωσαν από την πυρκαγιά και κυρίως την κατασκευή κάποιων αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Εκφράζοντας τη γενικότερη έγνοια που επικρατεί στην πυρόπληκτη περιοχή, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρακαπά, Βάσος Βασιλείου, τονίζει ότι «επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα έργα και να γίνουν πριν ξεκινήσει ο χειμώνας», υποδεικνύοντας ότι αν άμεσα δεν κινηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία κατάλληλων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, με βάση και σχετικές εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί από ομάδες πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα, θα παρατηρηθούν επιπλέον σοβαρά προβλήματα σε όλη την έκταση της καμένης γης.

Ο κ. Βασιλείου θέτει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά στην ανάπλαση του εδάφους. Όπως εξηγεί, παλαιότερα «έστελναν ένα μηχάνημα επιχορηγημένο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για σκοπούς καλλιεργειών». Όπως αναφέρει, έχει αποστείλει σχετικές επιστολές τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας όσο και στο Τμήμα Δασών και αναμένει απάντηση.

 

Καδής: Άμεσα και εντατικά αντιπλημμυρικά έργα

 

Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ήδη αρχίσει και θα εντατικοποιηθούν στο επόμενο διάστημα τα έργα για ανακοπή της διάβρωσης και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών στις πυρόπληκτες περιοχές δίνει ο Υπουργός Γεωργίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «έγιναν κινήσεις σε χρόνο ρεκόρ».

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι από τον Ιούλιο ήρθαν πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και σε συνεργασία με υπηρεσιακούς του υπουργείου περιόδευσαν στην περιοχή και εντόπισαν τα βασικά σημεία όπου πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Το υπουργείο, όπως επισημαίνει, «ανέλαβε και ετοίμασε τους χάρτες με τα ακριβή σημεία και τον τύπο παρέμβασης, υλικό που στάλθηκε στην Αθήνα και πριν μερικές μέρες παραλήφθηκε η έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία εγκρίνονται οι δικές μας υποδείξεις και γίνονται και κάποιες προσθήκες». Πρόκειται για 68 συνολικά σημεία και ήδη, όπως αναφέρει ο υπουργός, έχουν αρχίσει κάποια έργα που αφορούν τον καθαρισμό ποταμών και γεφυριών. Κάποια έργα θα γίνουν από υπηρεσίες του κράτους, ενώ για άλλα θα αγοραστούν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, κατά την οποία έγινε κατηγοριοποίηση και ιεράρχηση των παρεμβάσεων που θα γίνουν, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Καδή, εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Έγινε ένα πλάνο το οποίο αναμένεται ότι θα σταλεί και επίσημα στο υπουργείο αύριο Δευτέρα, στο οποίο θα καταγράφεται χρονολογημένα η κάθε παρέμβαση, οπότε και θα ξεκινήσουν άμεσα και με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες.

«Επειδή πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα, θα αποσπάσουμε και προσωπικό από άλλα μικρά και δευτερεύουσας σημασίας έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο», όπως μας ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις παρεμβάσεις και μέσα στις επόμενες μέρες ο κόσμος στις πυρόπληκτες περιοχές θα αντιληφθεί έντονα την παρουσία των συνεργείων παρέμβασης». Στο μεταξύ, όπως σημειώνει, «κάθε φορά που υπάρχει προειδοποίηση για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχει επικοινωνία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες μεταβαίνουν στην περιοχή και τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα για να παρέμβουν αν παραστεί ανάγκη.

 

Καίριες επισημάνσεις και υποδείξεις από το ΑΚΕΛ

 

Τα τραγικά αποτελέσματα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν, λόγω κυρίως της απογύμνωσης της περιοχής, απασχόλησαν ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ, αντιπροσωπεία του οποίου περιόδευσε στις πυρόπληκτες κοινότητες και είχε συναντήσεις με τους προέδρους και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, κατοίκους, γεωργούς και άλλους επηρεαζόμενους.

Κωδικοποιώντας τα όσα διαπιστωθήκαν μέσα από τις επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, με σχετική επιστολή του στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έθεσε σειρά ζητημάτων που προκύπτουν ζητώντας ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται.

Ειδικότερα, ο κ. Λουκαΐδης ζήτησε από τον Κώστα Καδή ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, υποδεικνύοντας ότι το θέμα επείγει για την ασφάλεια των κατοίκων και για την αποφυγή περαιτέρω καταστροφής της περιοχής, με οδικό χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, καθώς και για την αρμοδιότητα εκτέλεσης των έργων.

Ζητήθηκε επίσης να κοινοποιηθούν τα συμπεράσματα της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον Δρα Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων, φαινομένων διάβρωσης και κατολισθήσεων.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στον κ. Καδή, είναι το κατά πόσο το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην πληρωμή προκαταβολής επί της εκτιμημένης ζημιάς που έχουν υποστεί από την πυρκαγιά προς επαγγελματίες και μη επαγγελματίες γεωργούς, καθότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης της παραγωγής τους.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε επίσης ενημέρωση για τους ευρύτερους σχεδιασμούς του Τμήματος Δασών για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη διαπλάτυνση κεντρικών αγροτικών δρόμων προς διευκόλυνση της διέλευσης πυροσβεστικών οχημάτων, για τη Μελέτη Πυροπροστασίας της Υπαίθρου που ετοιμάστηκε το 2020 από το Τμήμα Δασών και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν προς υλοποίηση των εισηγήσεων της μελέτης, καθώς και για το κατά πόσο έχει αρχίσει η εκπόνηση του Σχεδίου Μεταπυρικής Διαχείρισης καμένης έκτασης από το Τμήμα Δασών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.