Οδοιπορικό σε κρανίου τόπο : Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον τόπο της καταστροφής

Έλα στο Google News

Η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τον Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού εξελίχθηκε το περασμένο Σάββατο σε μία τεράστια τραγωδία για αρκετές ορεινές κοινότητες της Λεμεσού και της Λάρνακας. Τέσσερις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι κάτοικοι των περιοχών είδαν μπροστά στα μάτια τους να καίγεται το βιος τους, τα σπίτια τους, τα κτήματά τους, οι περιουσίες και οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Εκατοντάδες ζώα κάηκαν ζωντανά. Μέσα στους καπνούς και τη φωτιά που κατέκαψε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης μαύρισε για ακόμα ένα καλοκαίρι η καρδιά των Κυπρίων.

Ιστο3454 2

Μπορεί η τηλεόραση να επιχείρησε να αποδώσει σε κάποιο βαθμό το τι συνέβη στην περιοχή το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Ιουλίου, όμως είναι άλλο πράγμα να το βλέπεις από κοντά. Οι εικόνες που αντικρίσαμε στο οδοιπορικό της «Χαραυγής» στον τόπο της καταστροφής είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια.

Ανηφορίζοντας από τη Χοιροκοιτία προς την ορεινή περιοχή Λάρνακας, μέχρι τη Λάγια, όλα είναι τα ίδια. Από τη Λάγια μέχρι την Οδού όμως, πρέπει να έχει κανείς κάτι άλλο στη θέση της καρδιάς για να μη μαυρίσει η ψυχή του. Ολόκληρα βουνά, μέχρι την τελευταία σπιθαμή, χωρίς ίχνος υπερβολής είναι κατακαμένα. Έχουν καεί απάτητες εκτάσεις σε τέτοιο βαθμό που πέφτουν στο μάτι ελάχιστες κουκκίδες πρασίνου που γλίτωσαν και μοιάζουν οάσεις. Αντικρίζοντας την Ορά από το ύψος του κύριου δρόμου που συνδέει τα χωριά, απορεί κανείς πώς γλίτωσε το χωριό το οποίο είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένο από κατακαμένες βουνοπλαγιές. Εκεί όπου δέσποζε το πράσινο πριν μια βδομάδα, τώρα κυριαρχεί το μαύρο.

Μπροστά σε αυτό το χάος ένα ανήμπορο κράτος, με ημίμετρα απότοκα των περικοπών και των πολιτικών λιτότητας, στεκόταν στα παραπήγματα και βασιζόταν στο κουράγιο και στο θάρρος των κατοίκων, των ανθρώπων των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής που υπερέβαλαν εαυτούς για να σβήσει η πυρκαγιά.

Πολλά τα ερωτηματικά των κατοίκων των κοινοτήτων, πολλά τα γιατί. Κοιτάνε το απέραντο πια σεληνιακό τοπίο και διερωτώνται ποια κατάρα έφταιξε και φτάσανε μέχρι εδώ.

Ιστο3454 3

Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια τους

Των Κωστή Πιτσιλλούδη και Ντεριά Ουλούπατλι

Η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τον Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού εξελίχθηκε το περασμένο Σάββατο σε μία τεράστια τραγωδία για αρκετές ορεινές κοινότητες της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Μαζί µε τη συνάδελφο της Yeni Düzen, Ντεριά Ουλούπατλι, ξεκινήσαμε το οδοιπορικό στους δρόμους της φωτιάς από την κοινότητα της Οράς, την οποία κατέστρεψε κατά ένα μεγάλο μέρος της η πύρινη λαίλαπα. Ακόμη και μία εβδομάδα μετά την καταστροφή, η μυρωδιά της καμένης γης ήταν έντονη, ο πράσινος παράδεισος αντικαταστάθηκε από το μαύρο του θανάτου. Τα αποκαΐδια, τα πρόσωπα των ανθρώπων, στα οποία είναι χαραγμένη η απόγνωση και η θλίψη, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που κάνουν την ψυχή να δακρύζει.

Ιστο3454 4

«Στάθηκα τυχερός… με ξύπνησαν οι σκύλοι»

«Κοιμόμουνα στον καναπέ, όταν η φωτιά είχε φθάσει στα σύνορα της Οράς», ανέφερε o Κώστας Αρχιμανδρίτης, ο οποίος διέμενε τις πλείστες μέρες της εβδομάδας στην παραδεισένια, όπως τη χαρακτήρισε, κοινότητα της ορεινής Λάρνακας.
Βρισκόμενος δίπλα από τις στάχτες του σπιτιού του επεσήμανε ότι στάθηκε τυχερός καθώς οι σκύλοι του διαισθάνθηκαν τον κίνδυνο και τον ξύπνησαν, ενόσω η φωτιά βρισκόταν περίπου 500-600 μέτρα μακριά από την οικία του.
«Αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά από τις έντονες ενέργειες των σκύλων. Αμέσως έτρεξα να δω τι συμβαίνει και συνειδητοποίησα ότι έρχεται μεγάλη καταστροφή. Τα πύρινα μέτωπα ήταν τρία και είχαν περικυκλώσει το χωριό. Ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός βοηθώντας την πυρκαγιά να εξαπλωθεί», εξήγησε.
Τόνισε ότι η καταστροφή του θύμισε έντονα τον πόλεμο του ’74, με τους ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να αντιμετωπίσουν τις φωτιές και να ακούγονται κραυγές απόγνωσης, ενώ το τοπίο θύμιζε πεδίο μάχης με τις φλόγες να δίνουν ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στον ουρανό.
Πρόσθεσε ότι έδρασε αστραπιαία και πρόλαβε να πάρει κάποια αντικείμενα πριν φύγει, την ίδια ώρα που οι φλόγες άρχισαν να αγγίζουν το σπίτι.
Υπογράμμισε πως ο τρόπος που έδρασαν οι Αρχές δημιουργούν ερωτηματικά, καθώς στην αρχή δεν έλαβαν και τις καλύτερες αποφάσεις, ενώ επικρατούσε μία οδυνηρή αναστάτωση.
«Σε μία χώρα που επικρατούν θερμοκρασίες 40°C, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα του κράτους να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιπτώσεις και όχι η ανέγερση πανύψηλων πύργων», κατέληξε.

Ιστο3454 5

«Tα ‘‘θα’’ πρέπει να μπουν στην πάντα»

Προχωρώντας στη συνέχεια προς την κοινότητα της Μελίνης, μέσα από την πάλαι ποτέ παραδεισένια περιοχή, συναντήσαμε τον κοινοτάρχη του χωριού, Χρίστο Αλέκου, σε καφενείο του χωριού, ο οποίος μας ανέφερε ότι οι ψυχές των κατοίκων είναι λυπημένες καθώς βιώνουν μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση.
Εξήγησε ότι οι κάτοικοι της Μελίνης, όπως και πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών, είναι φτωχοί άνθρωποι και έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πυρκαγιά, καθώς έχουν ως κύρια εργασία τους τη γεωργία και εάν δεν δράσει το κράτος να μας βοηθήσει, οι πληγές θα είναι ανεπανόρθωτες.
«Έχω μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους αρμόδιους υπουργούς και στους αρχηγούς κομμάτων που μας έχουν επισκεφθεί ότι έχουμε χορτάσει από τα πολλά ‘‘θα, θα, θα’’ και τα πολλά επαναλαμβανόμενα λάθη που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι τα «θα» πρέπει να μπουν στην πάντα και να σταλεί άμεσα αρωγή για να στηριχθούν οι κάτοικοι και να παραμείνουν στην περιοχή.
Ανέφερε με πόνο ψυχής ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι στην περιοχή που είναι γεμάτοι με φιλοδοξίες και όνειρα και εάν δεν κρατήσουν οι αρμόδιοι τις υποσχέσεις τους, δεν θα υπάρξει μέλλον και θα ζουν σε αυτή την άσχημη κατάσταση χωρίς να έχουν επιλογές.
Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως οι παρευρισκόμενοι, κατά την επίσκεψη του ΠτΔ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντί να απαιτήσουν άμεσες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην επανάκαμψη της περιοχής, τους χειροκρότησαν.
Υπογράμμισε ότι από το 2016 υπήρχε σχέδιο για την αποτροπή τέτοιων περιπτώσεων, το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, προσθέτοντας πως αν έπαιρναν τα απαιτούμενα μέτρα, πριν την καταστροφή δεν θα έμπαιναν στον κόπο να έρθουν μέχρι εδώ.

Ιστο3454 7

«Μας άφησαν στο έλεος του Θεού…»

Κάτοικος της κοινότητας μάς επεσήμανε ότι η Μελίνη δεν προστατεύτηκε από τις αρμόδιες Αρχές όπως έπρεπε και οι διαμένοντες αφέθηκαν μόνο να παλεύουν με τις φωτιές για να σώσουν τις οικίες και τα χωράφια τους.
«Μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μάς έδωσε την εντύπωση ότι είχε την εντολή η Μελίνη να παραγκωνιστεί. Πυροσβεστικά οχήματα πηγαινοέρχονταν στα γύρω χωριά και δεν σταματούσαν να μας βοηθήσουν», ανέφερε.

«Δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά πιο αποτελεσματικά»

Προχωρώντας στη συνέχεια προς το «σημείο μηδέν» της καταστροφής που βρίσκεται στην κοινότητα Αρακαπά, συναντήσαμε στο κέντρο του χωριού έναν εργάτη της Πυροσβεστικής, που μας εξήγησε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε ακριβώς στον ίδιο χώρο που ξεκίνησε μία πολύ πιο μικρή στις 26/06.
Τόνισε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε μέσα από τον ποταμό που διασχίζει το χωριό και συγκεκριμένα από καλαμιώνες, προσθέτοντας πως μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν δύο μέτωπα, τα οποία κατευθύνθηκαν προς τη Μελίνη και την Επταγώνια.
Εξέφρασε την άποψη ότι παρά τη σταδιακή προώθηση δυνάμεων της Πυροσβεστικής, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά πιο αποτελεσματικά, καθώς ήταν σαν να διεξαγόταν πόλεμος.

Ιστο3454 6

«Τα φημισμένα μανταρίνια του Αρακαπά σχεδόν έχουν εξαφανιστεί…»

Στην κοινότητα της Λεμεσού μαζί με τη συνάδελφο Ντεριά Ουλούπατλι βρεθήκαμε με τον Επαρχιακό Γραμματέα της ΕΚΑ Λεμεσού, Πάμπο Σβανά, ο οποίος μας ανέφερε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορεί να εκτιμηθεί μέσα σε λίγες ημέρες.
«Για τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τα επαγγελματικά υποστατικά, που έχουν χαθεί από τις φλόγες, μπορεί να υπολογιστούν, όμως η ευρύτερη ζημιά που έχει προκληθεί στις επτά πληγείσες κοινότητες στις οποίες έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του φυσικού τους πλούτου, δεν μπορεί να υπολογιστεί», εξήγησε.
Το τραγικότερο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, πρόσθεσε, είναι οι τέσσερις νεκροί εργάτες γης που αφήνουν πίσω τους οικογένειες και παιδιά, καθώς όλα τα άλλα σε κάποια χρονική περίοδο μπορεί να επανέλθουν, οι ζωές όχι.
Ανέφερε ότι η απώλεια για τη γεωργική παραγωγή, αλλά και για τους ίδιους τους περίπου 200-250 γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι τεράστια.
Τόνισε πως η περιοχή της Λεμεσού που έχει πληγεί φημίζεται για τα εσπεριδοειδή της και ειδικά για τα μανταρίνια του Αρακαπά, τα οποία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ η ορεινή Λάρνακα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο παράγει λαχανικά και όχι μόνο τροφοδοτούσε τη ζήτηση στην Κύπρο, αλλά διενεργούνταν και εξαγωγές. Πρόσθεσε δε ότι η ορεινή Λάρνακας παρήγαγε περισσότερο από το 50% του μελιού της Κύπρου.
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που απαιτούνται για την ανάκαμψη της περιοχής, ο Π. Σβανάς τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τάχιστα οι διαδικασίες παροχής τους, χωρίς την ύπαρξη χρονοβόρας γραφειοκρατίας.
«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι είμαστε στην αρχή της παραγωγικής σεζόν, αντιλαμβάνεστε πως αρκετοί γεωργοί δεν έχουν αποπληρώσει τα δάνειά τους που απαιτούνταν για να λάβουν τις πρώτες ύλες και ως εκ τούτου βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη οικονομική θέση», υπογράμμισε.
Ανέφερε ότι η άμεση καταβολή ποσού που να επιτρέπει στους γεωργούς να επαναδραστηριοποιηθούν κατά την επόμενη χρονιά, η μη επιβολή ΦΠΑ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και η αναστολή των τραπεζικών δόσεων των παραγωγών και των καλλιεργητών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες στα άτομα αυτά να ανακάμψουν.
Τόνισε ότι η ΕΚΑ βρίσκεται όπως πάντα δίπλα στους γεωργούς και θα συνδράμει τα μέγιστα ώστε να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.

«Ζημιά πέραν του ενός εκατ. ευρώ, αλλά συνεχίζουμε…»

Παίρνοντας τον πυροκαμένο δρόμο του γυρισμού, συναντήσαμε στην Ορά τον επιχειρηματία Παύλο Παραδεισιώτη, του οποίου η εταιρεία, Paradisiotis Group, δραστηριοποιεί 250 εργαζομένους εκ των οποίων οι 80 είναι κάτοικοι των γειτονικών χωριών χωριών. Ο κ. Παραδεισιώτης μας ανέφερε ότι από την πυρκαγιά έχει υποστεί ζημιά πέραν του ενός εκατ. ευρώ, καθώς έχει καεί μία από τις οκτώ φάρμες που εδρεύουν στο χωριό.
Επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να συνδράμει στην επανάκαμψη της περιοχής με όλες της τις δυνάμεις, τονίζοντας πως έχει δρομολογηθεί ήδη ένα πρότυπο ανάκαμψης και ανάπτυξης.
«Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε συνάντηση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΕΤΕΚ, αλλά και με εμπειρογνώμονες, κατά την οποία θα συζητήσουμε και θα αναπτύξουμε το συγκεκριμένο πρότυπο», συμπλήρωσε. Γνωστοποίησε επίσης ότι έχει αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία ούτως ώστε οι πληγέντες να λάβουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Ιστο3454 8


Να μην ξαναζήσει άνθρωπος τέτοιο πράγμα

Του Τάσου Περδίου

Οι εικόνες που αντικρίσαμε στο οδοιπορικό μας στον τόπο της καταστροφής είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια. Από τη Λάγια μέχρι την Οδού, πρέπει να έχει κανείς κάτι άλλο στη θέση της καρδιάς για να μη μαυρίσει η ψυχή του. Ολόκληρα βουνά, μέχρι την τελευταία σπιθαμή, ακόμα και απάτητες εκτάσεις, χωρίς ίχνος υπερβολής είναι κατακαμένα. Εκεί όπου δέσποζε το πράσινο πριν μια βδομάδα, τώρα κυριαρχεί το μαύρο.

Ιστο3454 9

Στο σημείο της κορύφωσης του δράματος

Στην Οδού, όπου παίχθηκε η κορύφωση του δράματος με τον φριχτό θάνατο των τεσσάρων εργατών από την Αίγυπτο συναντήσαμε τον Αντώνη Κορνιώτη. Ο 31χρονος αγρότης είναι ταυτόχρονα διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού Οργάνωση Παραγωγών Βασιλική Γη, καθώς και μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Οδού. Ήταν και ο ίδιος θύμα της καταστροφής με τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές του, αλλά το πρώτο που θέλησε να μας πει ήταν για το θάνατο των Αιγύπτιων εργατών. Υποδεικνύοντάς μας το ύψωμα «Γούλα» όπου κάηκαν ζωντανοί οι εργάτες, ξεκαθάρισε ότι όσα καταγγέλθηκαν ότι αφέθηκαν 250 αλλοδαποί πίσω κατά την εκκένωση, δεν ευσταθούν. «Εγώ προσωπικά πήρα αλλοδαπούς εργάτες, τους μετέφερα στο Γούρρι και από κει μεταφέρθηκαν στη Μητρόπολη Ταμασού όπου φιλοξενήθηκαν μέχρι που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο από την Πολιτική Άμυνα. Στο χωριό δεν υπήρχαν ξένοι εργάτες για την κατάσβεση. Ήταν πολύ μικρός αριθμός. Στο χωριό έχουμε μόνο 100 εργάτες. Αδικούν το χωριό μας αυτές οι δημοσιεύσεις», είπε με παράπονο ο 31χρονος.
Το ύψωμα «Γούλα» είναι μόνο μία από τις δεκάδες βουνοπλαγιές που απανθρακώθηκαν, διάσπαρτες με καλλιέργειες σε δόμες οι οποίες παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν. Η σχεδόν κάθετη κλίση του σημείου απ’ όπου έτρεχαν για να γλιτώσουν τις ζωές τους οι τραγικοί εργάτες, προκαλεί ανατριχίλα.
Ρωτήσαμε τον Αντώνη για τις στιγμές της περικύκλωσης της περιοχής από τη φωτιά και απάντησε μονολεκτικά με τη λέξη «δράμα». «Πάθαμε τεράστιες ζημιές. Δυστυχώς, θα περάσουν χρόνια πολλά να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Θέλουμε την άμεση στήριξη του κράτους για να ορθοποδήσει το χωριό. Οι στιγμές ήταν δραματικές με αποκορύφωμα τα τέσσερα πρόσωπα που χάσαμε», είπε περιγράφοντας τις στιγμές κατά τις οποίες κινδύνεψε και ο ίδιος στο ύψωμα πάνω από το οίκημα του αγροτικού συνεταιρισμού από την ασύλληπτη ταχύτητα με την οποία έφτασε κοντά του η πυρκαγιά από απόσταση χιλιομέτρων. «Όταν έμαθα για την πυρκαγιά, πήγα σ’ ένα υψηλό σημείο και έβλεπα τη φωτιά. Ήταν 15 χιλιόμετρα μακριά και σε 20 λεπτά ήρθε και με βρήκε. Ήταν τρομακτικό πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε και έφτασε κοντά μας», ήταν η συγκλονιστική μαρτυρία του.

Ιστο3454 10

«Όχι σε βεβιασμένες εκτιμήσεις ζημιάς», λέει ο κοινοτάρχης Οδού

Ο κοινοτάρχης Οδού, Μενέλαος Φιλίππου, θέλησε να εστιάσει στην επόμενη μέρα και ζήτησε συγκεκριμένα να αποφευχθούν οι βεβιασμένες εκτιμήσεις ζημιών ούτως ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι πληγέντες από ενδεχόμενες ζημιές που θα φανούν σε κατοπινό στάδιο.
«Δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς σε αυτό το στάδιο. Η καταγραφή είναι βεβιασμένη αφού υπάρχουν θέματα που θα βρεθούν μετά. Θέλουμε αν βρεθεί κάτι, μετά να μπορεί να αποζημιωθεί και να μη βρεθούν εκτεθειμένοι οι άνθρωποι», είπε και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επόμενη μέρα.
«Ο κόσμος ξεκίνησε και τρέχει να αποκαταστήσει κάποια πράματα. Βλέπω κόσμο στο δρόμο και με κοιτάζει και κλαίει. Ήταν ό,τι χειρότερο έχουμε ζήσει», μας ανέφερε. Περίπου 60 επαγγελματίες είναι σε αυτή την απελπιστική κατάσταση, συμπλήρωσε καλώντας το κράτος να στηρίξει άμεσα, αλλά και απόλυτα τους αγρότες.
«Πρέπει να στηριχθούν οι γεωργοί 100% γιατί υπάρχει θέμα επιβίωσης. Αν τους δοθεί ένα κομμάτι ψωμί, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», ξεκαθάρισε.

 

Ιστο3454 11

«Χωρίς στήριξη θα πρέπει να φύγουμε»

Από τη Μελίνη, ο Νικόλας Κωνσταντίνου, επίσης αγρότης, έπαθε ζημιά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε καλλιέργειες ντομάτας και μιλώντας στη «Χ» δεν είχε καμία αμφιβολία ότι το διήμερο 3 και 4 Ιουλίου ήταν ό,τι χειρότερο έχει ζήσει, ένας εφιάλτης τον οποίο δεν πρέπει να ξαναζήσει άνθρωπος, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
«Έπαθα ζημιά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Θερμοκήπια, εξωτερικές καλλιέργειες, νάιλον, τα πάντα. Σχεδόν 100%», σημείωσε ο 40χρονος. Οι στιγμές ήταν τόσο δραματικές, όπως μας εξιστόρησε, που κάποιοι βρίσκονται σε κατάσταση black out και δεν θυμούνται όλα όσα συνέβησαν.
«Προσπαθούσαμε να σώσουμε τα σπίτια μας με κίνδυνο για τις ζωές μας. Ήταν ανοικτό το δωμάτιο του δωματίου μου, έπεσε στάχτη στο κρεβάτι μου και δεν πήρε φωτιά. Είναι από θαύμα που ζούμε. Δεν εύχομαι σε άνθρωπο να ζήσει τέτοιο πράμα», ήταν η δραματική αναπόληση μαζί με μήνυμα προς την κυβέρνηση και το κράτος ότι αν δεν δοθεί σοβαρή στήριξη που ν’ ανταποκρίνεται στο μέγεθος της καταστροφής, οι πληγέντες όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν, αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να φύγουν από τα χωριά και να ψάξουν άλλες δουλειές.
«Την προπερασμένη βδομάδα έκοβα 600 κιβώτια ντομάτες και σήμερα δεν έχω τίποτε. Αν δεν μας στηρίξει το κράτος, όχι μόνο δεν μπορούμε να ζήσουμε, αλλά θα φύγουμε και από το χωριό και θα πρέπει να γυρέψουμε άλλη δουλειά», ξεκαθάρισε ο Νικόλας Κωνσταντίνου.

«Θέλουμε στήριξη και χρειάζεται υπομονή και επιμονή»

Ο Λάμπρος Σοφοκλέους, σύζυγος της αγρότισσας Ελένης Σοφοκλέους από τους Αγίους Βαβατσινιάς, μάς είπε ότι το χωριό είχε πολλή τύχη αφού η φωτιά ουσιαστικά το προσπέρασε από δεξιά και αριστερά. Η οικογένειά του έχασε ένα δικτυοκήπιο με αγγουράκια και περιμένει την καταγραφή και τη στήριξη από το κράτος. Ο ίδιος, όπως μας ανέφερε, ρίχθηκε στη μάχη της πυρόσβεσης για να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί.
«Από τη νύχτα του Σαββάτου, για να γλιτώσουμε άλλα θερμοκήπια, πήρα το τρακτέρ μου και έκανα αντιπυρική ζώνη γύρω από τα θερμοκήπια. Η φωτιά ήταν κάτω στην περιοχή προς Μελίνη. Είχαμε λίγη τύχη ως προς το χωριό αφού πήγε αριστερά και δεξιά η φωτιά, γύρω από το χωριό. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να συνεχίσουμε», παρατήρησε ο κ. Σοφοκλέους.

«Συγκρίνεται μόνο με τις πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα»

Ο Περιφερειακός Λειτουργός του Τμήματος Δασών, Κυριάκος Μονογιός, ανέφερε ότι αυτή η πυρκαγιά μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος μόνο με τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 στην Ελλάδα. «Μπορώ να συγκρίνω την πυρκαγιά που είχαμε αυτές τις μέρες, μόνο με την πυρκαγιά του 2007 στην Ελλάδα, αφού η ταχύτητά της ήταν πολύ μεγάλη. Απλά να φανταστούμε ότι η πυρκαγιά της Σολέας, που ήταν επίσης καταστροφική και διήρκεσε πέραν των τριών ημερών, έκαψε το ένα τρίτο της έκτασης που κάηκε κατά το Σαββατοκύριακο. Όταν μέσα σε 4 – 5 ώρες κάηκε τόσο μεγάλη έκταση ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την ένταση της πυρκαγιάς, η οποία δυστυχώς με όσες δυνάμεις και εάν διαθέταμε δεν μπορούσε να περιοριστεί», είπε.

Πώς σώθηκε η Βαβατσινιά από την ξαφνική αλλαγή φοράς του ανέμου

Από τη Βαβατσινιά, ο κοινοτάρχης Ανδρέας Γαβριήλ σημείωσε πως το χωριό είχε τύχη βουνό, αφού σώθηκε από την ξαφνική αλλαγή φοράς του ανέμου. «Η φωτιά ερχόταν κατά πάνω μας. Το καλό για την κοινότητά μας ήταν το γεγονός ότι επειδή αρχικά οι άνεμοι ήταν νοτιοδυτικοί και η φωτιά ερχόταν κατά πάνω μας και πήγαινε προς το Δάσος του Μαχαιρά, ξαφνικά άλλαξε η φορά τους και γύρισαν βόρειοι. Μέσα σε λίγη ώρα έφτασαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, πτητικά μέσα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών και άρχισαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της πολύ δυνατής έντασης των ανέμων, να επιχειρούν για κατάσβεση της φωτιάς», εξιστόρησε ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαβατσινιάς, στην οποία η καταστροφή περιορίστηκε σε ελαιόδεντρα, φρουτόδεντρα και ένα τμήμα του δάσους.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.