Οδυσσέας: Εξετάζει προσφυγή στην Επ. Διαφθοράς για «θέμα» εναντίον Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα

Εγκρίθηκαν εκατοντάδες διαβατήρια επί υπουργίας τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία εξετάζει την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το σκάνδαλο των Χρυσών Διαβατηρίων.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι εξετάζουν σαν υπηρεσία να αποταθούν στην επιτροπή κατά της Διαφθοράς αφού θεωρεί ότι υπάρχει θέμα για τον Βοηθό και Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Βοηθός Σάββας Αγγελίδης ήταν Υπουργός όταν εγκρίθηκαν 1000 διαβατήρια και ο Γενικός Γιώργος Σαββίδης ήταν Υπουργός όταν εγκρίθηκαν 500-600 διαβατήρια.

«Από το 2020 τους είπαμε ότι είναι παράνομο να δίνουν διαβατήρια στα μέλη της οικογένειας των αιτητών και η κυβέρνηση παρανομούσε. Έδωσαν 3.810 διαβατήρια σε μέλη οικογενειών. Σταμάτησαν όταν είχαμε το ενδιάμεσο πόρισμα Νικολάτου και αφού έμειναν πολύ λίγα διαβατήρια να δώσουν στους συγγενείς».

 

Πήραν διαβατήρια χωρίς να πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια 

Επενδυτής αγόρασε διαμέρισμα σε πύργο στη Λεμεσό 555 τετραγωνικών και αξίας 14.5 εκατομμυρίων. Αυτός πήρε μειωμένο ΦΠΑ με τη Δημοκρατία να χάνει 732 χιλιάδες, είπε ο Ελεγκτής. Επίσης 115 περιπτώσεις δώσαμε διαβατήριο σε άτομα που αγοράσαν ακίνητα τη στιγμή που η δηλωθείσα αξία στο ΦΠΑ αυτών των ακινήτων ήταν μικρότερη των 500 χιλιάδων! Άρα πως πληρούσαν αυτοί τα κριτήρια και εμείς τους δώσαμε διαβατήριο, διερωτήθηκε ο κύριος Μιχαηλίδης..

Θέμα και για δικηγόρους

Το παιχνίδι το καθόριζαν οι παρόχοι, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι εννοεί δικηγόρους.

«Το 75 % των αιτήσεων για διαβατήρια παρουσιάζονταν ως να εμπίπτουν σε συλλογικές επενδύσεις. Αυτό είπε ο Οδυσσέας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να είναι δυνατόν… παίχτηκε παιχνίδι».

Ποινικά αδικήματα από δικηγόρους

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, δικηγόροι υπέγραφαν τις αιτήσεις για τον καλό χαρακτήρα του επενδυτή και ταυτόχρονα υπέγραφαν ότι δεν είναι δικηγόροι. Αυτό είναι παράνομο και κατά την άποψη μας αυτό είναι ποινικό αδίκημα, πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι η Υπηρεσία έχει τη λίστα των δικηγόρων.

Νουρής: Εσήκωσεν μας το μισό υπουργείο ο Ελεγκτής

Ο γενικός ελεγκτής «ήρτε και εσήκωσε μας το μισό υπουργείο εσωτερικών», είπε σηκώνοντας το γάντι απαντώντας στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο ΥΠΕΣ, Νίκος Νουρής. Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε να δώσουμε στοιχεία. Εμείς κάναμε ότι μας συμβούλευσε ο γενικός εισαγγελέας, αφήνοντας να νοηθεί ότι φέρει και την όποια ευθύνη.

Κληθείς να σχολιάσει την πρακτική αλλαγής ονομάτων από επενδυτές, είπε ότι αυτός εντόπισε τον Γενάρη του 2020 το θέμα της αλλαγής ονομάτων όσων έπαιρναν διαβατήρια και από τότε όπως ισχυρίστηκε, σταμάτησε το φαινόμενο.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην έκθεση του αμφισβητεί την εντιμότητα και την αξιοπιστία υπουργών της κυβέρνησης, είπε απαντώντας επί του προσωπικού. «Για μια ακόμη φορά ο κύριος Μιχαηλίδης μας καταλογίζει ευθύνες».

Έλπις Γεωργίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy