Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Τα έκανε μαντάρα το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων»

Συζητήθηκαν την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των κατοίκων της κοινότητας Πεντακώμου από τα απόβλητα ΧΥΤΥ, καθώς και τα προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων ΟΕΔΑ Πεντακώμου, με τους βουλευτές να εκφράζουν απογοήτευση για το ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, ζητώντας παράλληλα μέτρα.

Στη συνεδρία, όπου παρέστη επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εστίασε στις ευθύνες του κράτους και του αναδόχου.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Τα έκανε μαντάρα το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων»

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι αφού πρώτα ο ανάδοχος απαλλάχθηκε όλων των ευθυνών, τώρα η διαιτησία αναφέρει ότι δικαιούται έξτρα πληρωμή, επειδή η υγρασία των αποβλήτων είναι διαφορετική από τότε που είχε υποβάλει προσφορά για την κατασκευή της μονάδας στο Πεντάκωμο. Το κύτταρο στο Πεντάκωμο, συνέχισε, έχει γεμίσει λόγω της αποτυχίας του αναδόχου να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Το ΤΑΥ ήθελε να αναθέσει στον ανάδοχο την κατασκευή νέου κυττάρου, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2013 αποφασίστηκε η προώθηση της απόφασης για ΟΕΔΑ Πεντακώμου. «Το πρόβλημα που υπήρξε στη μονάδα του Πεντακώμου είναι ότι το κράτος έβαλε την προσφορά του στη λογική του design and build», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε τον Τομέα Αποβλήτων, ο οποίος με βάση υποδείξεις ενός συμβούλου δημιούργησε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Ακόμη, είπε ότι όταν εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013, είχε ήδη φανεί ότι η κατάσταση στη μονάδα της Κόσιης είναι προβληματική, προσθέτοντας ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την ετοιμασία έκθεσης για το αν πρέπει να γίνει η μονάδα στο Πεντάκωμο. Ο κ. Θεοπέμπτου, ο οποίος ήταν εκ των συντακτών της έκθεσης, ανέφερε ότι τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας μονάδας στο Πεντάκωμο.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι το 2015-6 είχε τεθεί θέμα τερματισμού της σύμβασης του αναδόχου στην Κόσιη, αλλά «το ΤΑΥ τα έκανε μαντάρα, αφού δεν κατάφερε να εκδιώξει τον ανάδοχο από την Κόσιη». Πρόσθεσε ότι το συμβόλαιο του αναδόχου, διάρκειας 10 ετών, έληγε το 2020, αλλά παρατάθηκε.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Διευθυντής της ΟΕΔΑ Πεντακώμου Λοΐζος Αυξεντίου, ανέφερε ότι το έργο της μονάδας στο Πεντάκωμο είναι με τη μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή (Design-Build) «αλλά όχι όπως το εννοούμε στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε λίμνη ομβρίων, αλλά δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν ότι λόγω πολυομβρίας θα κατέβαινε περισσότερο στράγγισμα από τον ΧΥΤΥ, με αποτέλεσμα να γεμίσει η λίμνη. «Θέλαμε να κατασκευάσουμε αντλία στη λίμνη των ομβρίων για να στέλνουμε το υγρό στον ΧΥΤΥ, αλλά η πολυομβρία δύο συνεχόμενων ετών μάς εμπόδισε», συνέχισε.

Ακόμη, είπε ότι οδηγοί απορριμματοφόρων αδειάζουν εκτός καθορισμένων χώρων, και ότι η κοινοπραξία έχει προχωρήσει σε καταγγελίες. «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ανεπεξέργαστα απόβλητα», ανέφερε.

Απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Αυξεντίου είπε ότι από το 2017 μέχρι το 2019 δεν υπήρχε πρόβλημα στη μονάδα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα της υγρασίας των αποβλήτων εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2019. «Στείλαμε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Στείλαμε και έκθεση στη Βουλή, η οποία έχει τα δεδομένα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι παραμένουν ανοικτά θέματα με τη λειτουργία της μονάδας. «Ως ανάδοχος, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», σημείωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι είναι καλό να ξέρουμε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, προσθέτοντας ότι η σύμβαση για το Πεντάκωμο είναι βασισμένη στην αρχή Design-Build. «Ακόμα κι αν υπήρχε πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων, αυτό ήταν θέμα του αναδόχου», υπέδειξε.

Βουλευτές εκφράζουν απογοήτευση, ζητούν μέτρα

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση που παρέμεινε αμετάβλητη, παρά τις συνεδρίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος που προηγήθηκαν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, διερωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε την πυρκαγιά που ζήσαμε στο Βασιλικό και έκανε λόγο για «γενική αποτυχία του συστήματος». Σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Παρά τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα», επεσήμανε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι «η υπόθεση είναι μνημείο ανεπάρκειας και ανικανότητας του κράτους». Επιπλέον, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Θέλουμε ή δεν θέλουμε τη μονάδα στο Πεντάκωμο; Θα συμβιβαστούμε με το ότι η μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες; Το κράτος θα συνεχίσει να παρακολουθεί ως θεατής τη νέα διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αποβλήτων; Ο ανάδοχος τηρεί ή δεν τηρεί τη συμφωνία; Αν όχι, τι κάνει το κράτος; Πώς αντιδρούμε σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας; Τι γίνεται με τον οδικό χάρτη που είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση; Με τα 3,9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον ανάδοχο, δεν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του κράτους;»

Ακόμη, κάλεσε την Επίτροπο Περιβάλλοντος να συντονίσει πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «μεγάλο φορτίο» που καλείται να επωμιστεί η Επίτροπος.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων και θα προσπαθήσει να συντονίσει ενέργειες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρήστος Ορφανίδης, ζήτησε από το Τμήμα Περιβάλλοντος «να πάρει πάνω του το θέμα και να συγκαλέσει επειγόντως σύσκεψη. Εξέφρασε την ανησυχία του για τους κατοίκους της περιοχής, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πέρασαν». Ακόμη, ζήτησε «να εξευρεθούν λύσεις εδώ και τώρα».

Ο Κοινοτάρχης Πεντακώμου Πάμπος Χαραλάμπους ανέφερε ότι η απόφαση για δημιουργία μονάδας στο Πεντάκωμο λήφθηκε επί υπουργίας Νεοκλή Συλικιώτη. «Όταν άρχισε η λειτουργία της μονάδας, ξεκίνησαν τα προβλήματα, οι οσμές και η αδυναμία επεξεργασίας των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να γεμίσει το κύτταρο». Έκανε λόγο για δυσαρέσκεια των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, προσθέτοντας ότι έγινε καταγγελία στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Απαντώντας σε αναφορά του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, για τις πυρκαγιές στο Πεντάκωμο, εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, ετοιμάστηκε πλάνο δειγματοληψιών από την περιοχή όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, ενώ έγιναν και επαναληπτικές δειγματοληψίες. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στη Βουλή, και παράλληλα υιοθετήθηκε πρωτόκολλο που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Η περιοχή εποπτεύεται πλέον πιο συχνά», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι οι κοινότητες της περιοχής αντιπροσωπεύονται από τον κοινοτάρχη Πεντακώμου. Απαντώντας στον Γενικό Ελεγκτή, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποφάσισε πώς θα γίνει η μονάδα στο Πεντάκωμο και δεν είχε ανάμειξη σε προσφορές και κατακυρώσεις, αλλά αποφάσισε ότι η μονάδα θα γίνει στο Πεντάκωμο.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού Λευτέρης Φωκάς μίλησε για υποσχέσεις ότι θα γίνονταν μελέτες και θα διορθώνονταν πράγματα, όμως το ΟΕΔΑ εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική άδεια. «Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των κοινοτήτων δεν ενημερώνονται», είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να προχωρήσουν σε νομικά μέτρα. Στη συνεδρία μίλησε και εκπρόσωπος των κατοίκων του Πεντακώμου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους, είπε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ενημέρωση και ζήτησε να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα σε σχέση με τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) ανέφερε ότι η ισχύουσα διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να μελετηθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Ακόμη, υπέδειξε ότι η μονάδα ΟΕΔΑ – ΧΥΤΥ Πεντακώμου χωροθετείται σε απόσταση 650-950 μέτρων από τις προτεινόμενες θέσεις χωροθέτησης τριών εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος. «Το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μονάδα που δημιούργησε ούτε να πείσει τους κατοίκους της περιοχής ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΔΑΛ), μίλησε για «κατάσταση χωρίς προοπτική επίλυσης». Οι αρχές του Πεντακώμου και το ΤΑΥ αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν τη διαχείριση των αποστειρωμένων ιατρικών αποβλήτων της Λεμεσού, με αποτέλεσμα τα απόβλητα αυτά να μεταφέρονται στην Πάφο, επεσήμανε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι «έχουμε αποτύχει εκ του αποτελέσματος». «Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε σχέδιο δράσης και να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy