Με αφορμή/ Ορίζοντας

Odysseas Toumazou Trio Feat. Kouloumis, Phillippou @ Rialto Open Air

Με αφορμή τις Μουσικές του Κόσμου που εντάσσονται στο φετινό Rialto Open Air μέλη των συγκροτημάτων που συμμετέχουν μιλάνε στον Ορίζοντα.  Σήμερα το σχήμα Odysseas Toumazou Trio Feat. Kouloumis, Phillippou.

 Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος ότι η πρώτη μας συναυλία μετά την πανδημία θα είναι μπροστά από θεατές και όχι πίσω από οθόνες, κάμερες με μεσολαβητή το διαδίκτυο

Έχει κάτι ιδιαίτερο για σας αυτή η συναυλία στο Rialto Open Air, η επιστροφή στις ζωντανές συναυλίες μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας;

Το ιδιαίτερο είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή ξανά οι μουσικοί και το κοινό επαναρχίζοντας τον μουσικό διάλογο μεταξύ καλλιτέχνη και κόσμου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος ότι η πρώτη μας συναυλία μετά την πανδημία θα είναι μπροστά από θεατές και όχι πίσω από οθόνες, κάμερες με μεσολαβητή το διαδίκτυο.

Η περίοδος αυτή που πέρασε αλλά και οι νέες συνθήκες λόγω πανδημίας φανέρωσαν αδυναμίες στην πολιτική στήριξης των καλλιτεχνών και του πολιτισμού γενικότερα. Τι πρέπει να γίνει για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες; Ποια θεωρείτε είναι τα μίνιμουμ που πρέπει η  Πολιτεία να εξασφαλίζει στους καλλιτέχνες;

Το πιο σημαντικό πιστεύω είναι να υπάρχει μια ασφάλιση ή ένα επίδομα για καλλιτέχνες για περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να εργαστούν ή λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που ήδη ξέρουμε ότι ένας καλλιτέχνης 3 με 4 μήνες τον χρόνο δεν έχει δουλειά. Ή  για παράδειγμα εν μέσω πανδημίας να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για ενίσχυση της ζήτησης για μουσική, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό κάτι το οποίο κάνουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφόσον ο αριθμός των καλλιτεχνών αυξάνεται και όχι το αντίθετο. Εννοείται πως μπορούν να υπάρχουν και τα απαραίτητα κριτήρια και να δίνεται σε αυτούς που ακολουθούν αυτόν τον δύσκολο δρόμο και έχουν ανάγκη.

Πώς βιώσατε τις μέρες της πανδημίας και της καραντίνας; Πώς είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα»; 

Ήταν πολύ σημαντικό το ότι από την πρώτη στιγμή είχα δεχτεί πως οικονομικά η πανδημία θα πλήξει τον τομέα των τεχνών και έτσι προσπάθησα να μην το σκέφτομαι πολύ και να αξιοποιήσω  τον ελεύθερο χρόνο συνεχίζοντας να ασχολούμαι με αυτό που κάνω και να συμβιβάζομαι με τους νέους  αργούς ρυθμούς της ζωής. Επίσης εν μέσω πανδημίας συνειδητοποίησα το πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία και πόσο η μουσική με βοήθησε να παραμείνω θετικός και έτσι η επιστροφή στην «κανονικότητα» με έκανε να νιώσω πάρα πολύ τυχερός που ζω την ζωή που διάλεξα και ακολούθησα αυτό που πραγματικά αγαπώ.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» με έκανε να νιώσω πάρα πολύ τυχερός που ζω την ζωή που διάλεξα και ακολούθησα αυτό που πραγματικά αγαπώ.

Πιστεύετε πως μας αφήνει «διαφορετικούς» αυτή η περίοδος;

Φυσικά. Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που επέστρεψα πίσω ήταν ότι ένιωθα ότι στην Κύπρο άρχισε να χτίζεται η μουσική σκηνή και με την επιστροφή μου ήθελα να συμβάλλω και εγώ μέσα σε αυτό.

Στην Κύπρο του 2020 ο τομέας της τέχνης και ιδιαίτερα της μουσικής δεν είναι τόσο κορεσμένος όσο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προσφέρει εύφορο έδαφος σε καλλιτέχνες για να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στην πολιτιστική σκηνή του τόπου αυτού. Αυτό έπαιξε κύριο ρόλο στην μετεγκατάστασή μου στην Κύπρο. Η πανδημία έφερε μία σημαντική παύση ίσως και αδράνεια για το μέλλον όπου τώρα έχουμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε όλοι μαζί αναθεωρώντας τις ατομικές και συλλογικές μας αξίες.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία;

Στη συναυλία θα ακούσετε την δική μου χροιά μέσα από τις συνθέσεις που έγραψα επηρεασμένος και εμπνευσμένος από την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου  που χωρίς την συμβολή των αγαπημένων  φίλων και εξαιρετικών  μουσικών, Μιχάλη Κουλουμή, Βασίλη Φιλίππου, Γιώργου Κούλα και Ανδρέα Ροδοσθένους δεν θα ήταν εφικτό.

Ποια τα επόμενα σας σχέδια;

Να ηχογραφήσουμε τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο και να συμβάλουμε, όπως πολλοί Κύπριοι καλλιτέχνες, στην ανέλιξη και εξέλιξη της μουσικής σκηνής του τόπου μας με την ανάδειξη της κυπριακής μουσικής  τόσο τοπικά όσο και σε διεθνείς σκηνές.

Odysseas Toumazou Trio Feat. Kouloumis, Phillippou

Πέμπτη 16 Ιουλίου, 21:00 @ Χώρος στάθμευσης ΣΕΚ (πίσω από Ριάλτο)

  • Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 77 77 77 45

Εθνικ 1

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy