Odysseas Toumazou Trio

στο 5o  Cyprus Jazz World Music Showcase στο Θέατρο Ριάλτο

Το «ΤΡΙΟ» δημιουργήθηκε κάπου μέσα μου τα τελευταία 6 χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών, ταξιδιών και της προσωπικής και επαγγελματικής μου εξέλιξης. Τη σημερινή του μορφή την απέκτησε τον τελευταίο ένα χρόνο και μεταβάλλεται συνεχώς επηρεασμένο από τη δυναμική μορφή της μουσικής που αντιπροσωπεύει. Παράλληλα, μέσα από τα ταξίδια που έκανα και τις εμπειρίες που απέκτησα, επηρεάστηκα και εμπνεύστηκα στη σύνθεση των τραγουδιών και της μουσικής που χαρακτηρίζουν το σχήμα αυτό.

Ακόμη ένας μεγάλος παράγοντας στις συνθέσεις μου είναι οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζομαι, Κούλας Γιώργος και Ροδοσθένους Ανδρέας, οι οποίοι με τη δική τους φωνή δίνουν υπόσταση και ζωντάνια στα τραγούδια και στη μουσική.

Η πολυδιάστατη μορφή της μουσικής που παίζουμε δεν μου επιτρέπει με μια λέξη να χαρακτηρίσω το είδος της μουσικής αυτής. Είναι εμπνευσμένη από επιρροές της jazz, κλασικής, ελληνικής και κυπριακής παραδοσιακής μουσικής με κεντρικό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό.

Ασχολήθηκα με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, αρχίζοντας με κλασική κιθάρα και πιάνο. Ακολούθως, όντας ενήλικας, σπούδασα στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ ‘Conservatorium van Amsterdam’, Jazz κιθάρα. Μετά τις σπουδές μου οδηγήθηκα στην Ινδία όπου δούλεψα ως Head Of Guitar Department στο True School of Music για 2 χρόνια όπου βοήθησα στη δημιουργία του προγράμματος της σχολής το οποίο ακολουθείται ακόμη.

Πάντα είχα την τάση να δημιουργώ, έτσι, η σύνθεση της μουσικής μου άρχισε τόσο ως τρόπος έκφρασης όσο και ως ένας διαφορετικός τρόπος συσχέτισης, με τη ζωή. Προσπαθώ, η σύνθεση της μουσικής μου να είναι όσο πιο ειλικρινής και όσο πιο κοντά στην εσωτερική μου φωνή γίνεται έτσι ώστε, όταν συνθέτω, να είμαι όσο πιο αυθεντικός γίνεται στο κράμα εμπειριών και επιρροών που έχω αποκτήσει μέχρι σήμερα. Προσπαθώ επίσης να συνδέω τις μουσικές εμπειρίες κουλτούρων του εξωτερικού, με τις οποίες ήρθα σε επαφή, με την κυπριακή μουσική κουλτούρα στην ολότητά τους. Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε εκλεκτική επιλογή τομέων της κάθε μουσικής κουλτούρας, αλλά σύνδεσή τους στην ολότητά τους, μέσω μιας πιο πλουραλιστικής φιλοσοφίας.

Δυστυχώς η μουσική και ιδίως η μουσική με διαφορετική ταυτότητα από αυτήν που έχουμε συνηθίσει είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα με τα οποία μπορεί να ασχολείται ένα άτομο σήμερα. Η ζήτηση και η προσφορά στον τομέα της Μουσικής είναι δυσανάλογη, ιδίως όταν η μουσική αυτή αποκλίνει από το σύνηθες της κουλτούρας στην οποία βρίσκεσαι. Για τους παραπάνω λόγους, όπως επίσης και λόγω της έλλειψης κρατικής επένδυσης σε θέματα Πολιτισμού και ιδίως μουσικής τέχνης, δυσχεραίνεται η δημιουργία αγοράς στον τομέα αυτό.

Αυτό παρακινεί τους μουσικούς στο να αναλάβουν όχι μόνο το ρόλο του μουσικοσυνθέτη, αλλά και του επιχειρηματία έτσι ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν έστω και κάτι μικρό, το οποίο να μπορεί να τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα την επένδυση χρόνου και εαυτού σε πράγματα εκτός της τέχνης της Μουσικής, πράγμα που μπορεί να κοστίσει στη δημιουργικότητα και παρουσίαση της μουσικής του κάθε συνθέτη.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι χορηγήσεις που γίνονται από πολιτιστικούς οργανισμούς σε θέματα μουσικής, κατά το μεγαλύτερό τους μέρος πηγαίνουν προς καλλιτέχνες ήδη καταρτισμένους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν δυνατότητες επιχορήγησης και χωρίς τις χορηγίες αυτές. Το θέμα χορήγησης και ιδίως οικονομικής χορήγησης σε νέους Κύπριους καλλιτέχνες είναι άκρας σημασίας για τη μουσική ταυτότητα της χώρας μας και κάτι που πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω από τους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας μας. Πέρα από την επαγγελματική ανέλιξη, θεωρώ ότι το να εκθέτεις και να μοιράζεσαι τη μουσική σου μπορεί να εμπνεύσει νέους και μεγάλους, μουσικούς και μη, στο να προσπαθήσουν και οι ίδιοι να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής μορφής του τόπου μας.

Το Cyprus Jazz and World Music Showcase μπορεί να προσφέρει αυτό και παράλληλα να δώσει στους μουσικούς την ευκαιρία να είναι μέρος μιας ομάδας, μιας κοινότητας, η οποία χτίζει τη μουσική σκηνή στην Κύπρο. Αυτό που θα ήθελα να προτείνω σε όλο τον κόσμο είναι να εξερευνά και να ακούει πληθώρα ειδών μουσικής και όχι μόνο αυτά που του παρουσιάζουν, έτσι ώστε να ανακαλύπτει καινούριες της πτυχές και να βρει αυτό το οποίο θα ταιριάζει με τη δική του προτίμηση και τη δική του ταυτότητα. Αυτό θα προσφέρει τόσο στην προσωπική ανάπτυξη στο θέμα πολιτισμού του καθενός μας, αλλά θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της κυπριακής μουσικής δημιουργίας στο σύνολό της.

Τα επόμενά μας σχέδια ως σχήμα είναι να ηχογραφήσουμε τη μουσική μας, να ταξιδέψουμε και να την παρουσιάσουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, έτσι ώστε να μοιραστούμε το κομμάτι μας αυτό με κοινό από διαφορετικές κουλτούρες και από διαφορετικές μουσικές επιρροές. Απώτερος σκοπός τόσο ως σχήμα, όσο και προσωπικός, είναι η ανάδειξη της κυπριακής μουσικής και των κυπριακών μουσικών επιρροών μέσα από τις συνθέσεις και μέσα από την εκτέλεση, τόσο τοπικά όσο και σε διεθνείς σκηνές.

Επίσης, μέσω αυτού αποσκοπώ στο να συμβάλω και εγώ, όπως πολλοί Κύπριοι καλλιτέχνες, στην ανέλιξη και εξέλιξη της μουσικής σκηνής του τόπου μας, εμπνέοντας παράλληλα φιλόδοξους καλλιτέχνες που έχουν τα όνειρα να κάνουν το ίδιο.

Οδυσσέας Τουμάζου