ΟΕΔΑ Πεντακώμου: Ακόμα ένα σκάνδαλο της 10ετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

Τα έκαναν µαντάρα και µε την ΟΕ∆Α στο Πεντάκωµο

  • Ένα ακόµα σκάνδαλο της 10ετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ, µε τεράστιες οικονοµικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, φορτώνεται στους ώµους των φορολογούµενων
  • Όταν άρχισε η λειτουργία της µονάδας, ξεκίνησαν τα προβλήµατα, οι οσµές και η αδυναµία επεξεργασίας των σκουπιδιών…

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Η µονάδα ΟΕ∆Α Πεντακώµου λειτουργεί από το 2017, ενώ η υπογραφή της σχετικής σύµβασης έγινε το 2013, µε το κόστος κατασκευής να ανέρχεται σε 42,6 εκ. ευρώ και µε συγχρηµατοδότηση από το Ταµείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ποσό τής µέχρι τώρα λειτουργίας της µονάδας ήταν 30,4 εκ.

Σηµειώνεται ότι υπάρχει και ο σοβαρός κίνδυνος να κληθεί η Κυπριακή ∆ηµοκρατία να πληρώσει πρόστιµα πολλών εκατοµµυρίων στην Ε.Ε. Υπάρχει άλλωστε και σχετική επισήµανση από το Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων, σύµφωνα µε την οποία η περίοδος προκήρυξης του διαγωνισµού και η περίοδος κατασκευής της µονάδας εξετάζεται από την Υπηρεσία Καταπολέµησης Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη και οι παραλείψεις που καταγράφονται και συνθέτουν την σκανδαλώδη λειτουργία-αποτυχία της ΟΕ∆Α Πεντακώµου επιβεβαιώθηκαν για µια ακόµα αφορά την περασµένη εβδοµάδα, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος, µέσα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών όλων των κοµµάτων αλλά και τις καίριες επισηµάνσεις που έγιναν από τον Γενικό  Ελεγκτή, ο οποίος εµφανίστηκε κατηγορηµατικός για τις ευθύνες του κράτους αλλά και του αναδόχου για την κατάσταση που επικρατεί.

Επισηµαίνοντας την κατ’ επανάληψη µη συµµόρφωση του ανάδοχου µε τις συµβατικές του υποχρεώσεις στη διαχείριση του παραγόµενου δευτερογενούς καυσίµου, καθώς και την τραγική κατάσταση στην οποία αποδεδειγµένα βρισκόταν για αρκετό χρονικό διάστηµα η µονάδα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε διαχρονικές αστοχίες εκ µέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τµήµατος Αναπτύξεως Υδάτων και του Τµήµατος Περιβάλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΤΑΥ έδωσε 3,9 εκ. ευρώ στον ανάδοχο χωρίς να διασφαλίσει ότι η µονάδα θα λειτουργήσει σωστά.

Όπως υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής, το κύτταρο στο Πεντάκωµο έχει γεµίσει λόγω της αποτυχίας του αναδόχου να ανταποκριθεί στις συµβατικές του υποχρεώσεις, σηµειώνοντας ότι το πρόβληµα που υπήρξε στη µονάδα είναι ότι «το κράτος έβαλε την προσφορά του στη λογική του design and build».

Περαιτέρω, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την έντονη διαφωνία της µε τις επίµονες εισηγήσεις του Υπουργείου Γεωργίας για απευθείας ανάθεση της µελέτης και κατασκευής του νέου κυττάρου στον εν λόγω ανάδοχο, ενώ η ολιγωρία που επέδειξε το ΤΑΥ στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισµού είχε ως αποτέλεσµα την υπογραφή σύµβασης µε χρόνο αποπεράτωσης του έργου τους 15 µήνες, λίγους µόλις µήνες πριν κορεσθεί το υφιστάµενο κύτταρο, και τον καθορισµό πρόνοιας για καταβολή πρόσθετης πληρωµής στον ανάδοχο, προκειµένου να συµπληρώσει το έργο νωρίτερα από τον συµβατικό χρόνο αποπεράτωσής του, πρόνοια η οποία κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον.

Καθολική η εκτίµηση ότι το όλο σύστηµα απέτυχε

Καταπέλτης ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου επικράτησε η άποψη ότι όλο το σύστηµα διαχείρισης και λειτουργίας της ΟΕ∆Α έχει αποτύχει.

Απογοήτευση για το γεγονός ότι η κατάσταση, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, παρέµεινε αµετάβλητη όλα αυτά τα χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Κινήµατος Οικολόγων, Χαράλαµπος Θεοπέµπτου, ενώ ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ, Πρόδροµος Αλαµπρίτης, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να αναληφθεί δράση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος διερωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί µια πυρκαγιά όπως εκείνη που έγινε στο Βασιλικό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, εκφράζοντας την κατηγορηµατική εκτίµηση ότι «η υπόθεση είναι µνηµείο ανεπάρκειας και ανικανότητας του κράτους», έθεσε τα εξής ερωτήµατα: «Θέλουµε ή δεν θέλουµε τη µονάδα στο Πεντάκωµο; Θα συµβιβαστούµε µε το ότι η µονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τις απαιτούµενες άδειες; Το κράτος θα συνεχίσει να παρακολουθεί ως θεατής τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αποβλήτων; Ο ανάδοχος τηρεί ή δεν τηρεί τη συµφωνία; Αν όχι, τι κάνει το κράτος; Πώς αντιδρούµε σε θέµατα περιβάλλοντος και υγείας; Τι γίνεται µε τον οδικό χάρτη που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και τι γίνεται αν µε τα 3,9 εκ. ευρώ που δόθηκαν στον ανάδοχο, δεν διασφαλίστηκαν τα συµφέροντα του κράτους;»

Ο βουλευτής του ∆ΗΚΟ, Χρήστος Ορφανίδης, ζήτησε από το Τµήµα Περιβάλλοντος «να πάρει πάνω του το θέµα», εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν µπορεί να αντιληφθεί τι πέρασαν».

Τα όσα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος όχι µόνο δεν καθησύχασαν, αλλά ενέτειναν τις ανησυχίες των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τη λειτουργία της µονάδας της ΟΕ∆Α.

Ο κοινοτάρχης Πεντακώµου, Πάµπος Χαραλάµπους, ανέφερε µεταξύ άλλων ότι όταν άρχισε η λειτουργία της µονάδας, ξεκίνησαν τα προβλήµατα, οι οσµές και η αδυναµία επεξεργασίας των σκουπιδιών, µε αποτέλεσµα να γεµίσει το κύτταρο, ενώ ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής και των 9 κοινοτήτων της επηρεαζόµενης περιοχής, Λευτέρης Φωκάς, µίλησε για τις υποσχέσεις που δόθηκαν, ότι δηλαδή θα γίνονταν µελέτες και θα διορθώνονταν κάποια πράγµατα, όµως η ΟΕ∆Α, όπως σηµείωσε, εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική άδεια.

Να σηµειωθεί ότι οι Αρχές των επηρεαζόµενων κοινοτήτων προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν µε νοµικά µέτρα, ζητώντας ακόµα και διάταγµα από το δικαστήριο για κλείσιµο του ΟΕ∆Α Πεντακώµου.

Αυθαιρεσίες και παρατυπίες

Ένα ακόµα σκάνδαλο που, αν και «φώναζε» από την αρχή, τα τρωτά του αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο µε την πάροδο του χρόνου.

Η δηµιουργία της Οργανωµένης Εγκατάστασης ∆ιαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕ∆Α) στο Πεντάκωµο όχι µόνο δεν έλυσε το πρόβληµα της διαχείρισης των µεικτών αποβλήτων της πόλης και της επαρχίας Λεµεσού, αλλά µε τη λειτουργία της έχει καταστεί πρόξενος επιπλέον σοβαρών προβληµάτων.

Και είναι βέβαιο ότι, όπως και στα άλλα σκάνδαλα (ξεπούληµα Συνεργατισµού, λιµανιού και άλλων δηµοσίων οργανισµών) έτσι και  στην περίπτωση της ΟΕ∆Α Πεντακώµου, το βάρος από τις τεράστιες οικονοµικές και κοινωνικές επιπτώσεις πέφτει στους ήδη βαρυφορτωµένους ώµους του Κύπριου φορολογούµενου πολίτη. Κι αυτό λόγω αρκετών κενών που υπάρχουν στη συµφωνία της κυβέρνησης µε την ανάδοχο εταιρεία, αλλά και τις παρατυπίες και αυθαίρετες ενέργειες που καταγράφονται.

Επικρίνει… την κυβέρνηση και αποποιείται ευθυνών το ΤΑΥ

Τα προβλήματα επισημαίνει και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο αφέθηκε κατά κάποιον τρόπο να βγάλει τα κάστανα από τη φω­τιά. Ενδεικτικό είναι το ξέσπασμα της Κλαδικής Επιτροπής Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΑΥ, που μπροστά στα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετείχε στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατα­σκευή της μονάδας στο Πεντάκωμο, παραθέτοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Αρχικά, όπως αναφέρεται σε σχε­τική ανακοίνωση, η Σύμβαση για το Έργο υπογράφηκε το 2013 από τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουρ­γείου Εσωτερικών και οι κατασκευ­αστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν με επίβλεψη συμβούλου μηχανικού του Υπουργείου, ο οποίος παρέλα­βε προσωρινά το έργο το 2017. Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του το 2015, ενέκρινε τη μεταφορά των σχετικών αρμοδιο­τήτων του Υπουργού Εσωτερικών στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Με αυτή την απόφαση μετα­φέρθηκε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αριθμός συμβάσεων, περι­λαμβανομένης και της σύμβασης του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, χωρίς το ΤΑΥ να έχει σχετική εμπειρία και το απαιτούμενο προσωπικό αλλά και χωρίς να είχε συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων ούτε κατά το σχεδιασμό της μονάδας αλλά ούτε και στη φάση κατασκευής της.

Υποδεικνύοντας ότι η βασική αποστολή του δεν είναι η διαχείρι­ση των στερεών αποβλήτων αλλά η ανάπτυξη, προστασία, διαχείριση και διασφάλιση της αειφορίας των υδάτινων πόρων, το ΤΑΥ επισημαί­νει ότι μέσα σε όλες τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει, του φόρ­τωσαν και την πρόκληση της υλο­ποίησης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν θα δεχτούμε το Τμήμα και το προσωπικό του να τύχουν χει­ρισμού αποδιοπομπαίου τράγου για λάθη και παραλείψεις άλλων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy