ΟΕΛΜΕΚ για Υπουργείο Παιδείας: Αλλοπρόσαλλες προτάσεις, ασύγγνωστη προχειρότητα και οικονομίστικες προσεγγίσεις

Κάνει λόγο για αλλοπρόσαλλες προτάσεις, ασύγγνωστη προχειρότητα και οικονομίστικες προσεγγίσεις

Προειδοποιεί με δυναμικά μέτρα η ΟΕΛΜΕΚ εξαιτίας «επικίνδυνων προσεγγίσεων» του ΥΠΠΑΝ

Τη σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων αποφάσισε χθες η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία κάνει λόγο για επικίνδυνες προσεγγίσεις του Υπουργού Παιδείας σε κεφαλαιώδη ζητήματα της Παιδείας, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης μετά από συζήτηση τριών επιστολών του ΥΠΠΑΝ σε σχέση με αλλαγές που προωθεί σημειώνει πως «κοινό χαρακτηριστικό είναι η παντελής έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεων που περιλαμβάνουν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προβλέπουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές αποφάσεων που έλαβε η ίδια η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια».

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΟΕΛΜΕΚ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη την προχειρότητα με την οποία ο Υπουργός Παιδείας προσεγγίζει σοβαρότατα ζητήματα», εξηγώντας ότι «μέσα σε μια εβδομάδα ο υπουργός απέστειλε αρχικά τις δύο πρώτες επιστολές με σειρά τελεσίδικων και μονομερών αποφάσεων, τις οποίες ήρθε να διαφοροποιήσει ή/και να αναιρέσει λίγες ημέρες αργότερα (13/4/2022), πάλι μέσα από νέες πρόχειρες, ασαφείς και ατεκμηρίωτες προτάσεις, που έγιναν πλέον εισηγήσεις». Όπως αναφέρει, τέτοιες «αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και αυτή η ασύγγνωστη προχειρότητα είναι ανεπίτρεπτη».

Σημειώνει δε ότι, όπως φαίνεται, πολλές προτάσεις του ΥΠΠΑΝ έχουν ως αφετηρία τη διατήρηση των εξετάσεων τετραμήνων, συμπληρώνοντας πως «ενώ αναγνωρίζει ότι ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, σκοπεύει να θυσιάσει διά πυρός και σιδήρου στο βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται σε προτάσεις του υπουργού, οι οποίες «αντικατοπτρίζουν τις ίδιες οικονομίστικες προσεγγίσεις που χαρακτήριζαν τον λεγόμενο “Εξορθολογισμό” του 2018».

Μέσω της ανακοίνωσης, η Οργάνωση καλεί τον ΥΠΠΑΝ «επιτέλους να αφουγκραστεί αυτό που ζητούμε όλο αυτό το διάστημα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, που είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων στο Λύκειο και η μη επέκτασή τους στα Γυμνάσια από τη νέα σχολική χρονιά».

«Δεδομένου ότι θεωρούμε επικίνδυνες τις προσεγγίσεις του Υπουργού Παιδείας σε κεφαλαιώδη ζητήματα της Παιδείας μας, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για τις 5/5/2022, στην οποία θα συζητηθούν τα πιο πάνω θέματα, χωρίς να αποκλειστεί η λήψη δυναμικών μέτρων, σε μια κρίσιμη για τους μαθητές μας περίοδο, για τα οποία ακεραία την ευθύνη θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας», υπογραμμίζει.

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο για διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών/τριών. Καταλήγοντας δηλώνει ετοιμότητα για συμμετοχή σε διάλογο, ωστόσο τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά σε πρόχειρες και αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις, όπως επίσης και σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο».

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.