Οφειλές χιλιάδων ευρώ από τέλη ελλιμενισμού στα αλιευτικά καταφύγια

Το Τμήμα Αλιείας διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας…

Επιβάλλεται όπως το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών καθορίσει πολιτική για την αντιμετώπιση των καθυστερημένων οφειλών, την οποία να εφαρμόζει συστηματικά κάθε χρόνο, αναφέρεται σε ειδική έκθεση για το 2016 της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) της Δημοκρατίας για το Τμήμα.

Η ΕΥ αναφέρει ότι μέχρι την περίοδο ολοκλήρωσης του ελέγχου της τον Σεπτέμβριο του 2017, το Τμήμα δεν προώθησε οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των παρανομούντων ιδιοκτητών σκαφών. Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε, τα καθυστερημένα τέλη ελλιμενισμού των αλιευτικών καταφυγίων Αγίας Νάπας και Ζυγίου ανέρχονταν σε €67.969 και €29.399, αντίστοιχα, τα οποία αφορούσαν καθυστερημένες οφειλές για τα έτη 2013-2017.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Νάπας, αναφέρεται ότι το 62% αφορά σε πέντε επαγγελματικά ακτοπλοϊκά σκάφη αναψυχής, τέσσερα εκ των οποίων έχουν καθυστερημένες οφειλές για τα έτη 2015-2017 και ένα για τα έτη 20142017. Η μη προώθηση αποτελεσματικών μέτρων για την είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των χρηστών των αλιευτικών καταφυγίων και ενθαρρύνει τους παρανομούντες να μην τακτοποιούν τις οφειλές τους, τονίζεται στην έκθεση της ΕΥ.

Προστίθεται ότι η Διευθύντρια του Τμήματος πληροφόρησε την ΕΥ ότι το Τμήμα μελετά την προώθηση ενεργειών για εφαρμογή των σχετικών προνοιών της νομοθεσίας, καθότι για την εφαρμογή τους απαιτείται κόστος, για το οποίο δεν περιλήφθηκε σχετική πρόταση στην Προϋπολογισμό του 2018. Το Τμήμα προτίθεται να προχωρήσει στην καταγραφή και ιεράρχηση των παρανομούντων και θα εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας με σειρά προτεραιότητας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.