Ογκώδεις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στο Ισραήλ για 11η εβδομάδα

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενδέκατο κατά σειρά Σαββατόβραδο σε 150 σημεία του Ισραήλ. Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών πλησίασε τις 250.000.

Όπως κάθε εβδομάδα, η κεντρική διαδήλωση έγινε στο κέντρο του Τελ Αβίβ συγκεντρώνοντας πάνω από 150.000 πολίτες. Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Χάιφα, στην Ιερουσαλήμ και στην Νετάνια, η οποία θεωρείται ένα από τα προπύργια της εκλογικής δύναμης του κόμματος Λικούντ, του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Ορ-Ακίβα, η οποία και εκείνη θεωρείται προπύργιο του Λικούντ, που όμως συνοδεύθηκε με βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από υποστηρικτές της Κυβέρνησης. Το κύριο χαρακτηριστικό των χθεσινοβραδινών διαδηλώσεων ήταν ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα τα περιστατικά βίας μεταξύ πολιτών, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δυσκολεύονται να θέσουν υπό έλεγχο την ένταση στους δρόμους.

Όπως δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ, 650 έφεδροι των μονάδων κυβερνοασφάλειας του στρατού, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας («Σιαμπάκ»), της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ασφάλειας («Αμάν») και της Μοσάντ, από σήμερα αρνούνται να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες «επειδή αρνούνται να υπηρετήσουν μία Κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στην δικτατορία». Την ίδια στάση τηρούν από σήμερα 180 έφεδροι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, 50 έφεδροι ελεγκτές αεροπορικής κυκλοφορίας και 40 χειριστές ηλεκτρονικού λογισμικού πλοήγησης.

Ηγετικά στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι, μετά την απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης του Προέδρου του Κράτους, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, απόψε θα συνεδριάσουν για να συσκεφθούν ποιες διατάξεις της δικαστικής μεταρρύθμισης δύνανται να αναθεωρηθούν, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα εναλλακτικό και μετριοπαθέστερο νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κατά την διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία λήγει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, με την έναρξη των διακοπών του Εβραϊκού Πάσχα.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Εκείνη τη μέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, από όπου ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.