Ένα «ποτάμι» κόσμου στην Βαρκελώνη κατέκλυσε κύριες οδικές αρτηρίες ζητώντας να αποκοπεί η Καταλονία από την Ισπανία.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αυτονομιστικών κινημάτων οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Καταλανικές σημαίες, συνθήματα και πλακάτ υπέρ της ανεξαρτησίας κυριάρχησαν στην διαδήλωση

Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης για του Καταλανούς καθώς το 1714 τέθηκε υπό την κυριαρχία της Μαδρίτης.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, η δήμαρχος Βαρκελώνης, Άντα Κολάου κι άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Καταλονίας.

Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Ραφαέλ Καζανόβα και στην συνέχεια ζήτησαν μαζική συμμετοχή στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

«Σήμερα μιλάμε για τους απόντες. Υπάρχουν κοινωνικοί και πολιτικοί ηγέτες, που δεν έχουν φωνή σήμερα. Νομίζω ότι είναι άδικο για εκείνους να είναι φυλακισμένοι» λέει η Άντα Κολάου, δήμαρχος Βαρκελώνης.

Στεφάνι κατέθεσαν και μικροί ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα ενώ το παρών έδωσε κι ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Η Ισπανία είναι ένα κράτος δικαίου, με διαχωρισμό των εξουσιών. Κατά συνέπεια αν η κυβέρνηση της Καταλονίας ζητήσει από την κυβέρνηση της Ισπανίας πράγματα, που δεν είναι στο χέρι της κι αυά είναι προαπαιτούμενα για τον διάλογο δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολα αυτόν τον δρόμο. Το μόνο πιθανό μονοπάτι είναι ο διάλογος, η διαπραγμάτευση και η συμφωνία» επισημαίνει ο Μικέλ Ιτσέτα, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τελετή στην Καταλονία για τους φυλακισμένους τοπικούς ηγέτες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και στην κόντρα με την ισπανική κυβέρνηση.