Αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών που θέτει η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαδικασία αδειοδότησης των ασύρματων συστημάτων 5ης γενιάς (5G). Δηλαδή, έως τις 30 Ιουνίου 2020 για τη ζώνη των 700MHz και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 για τη ζώνη των 3.6GHz.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Φιλελεύθερος, στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων (700 MHz, 3.6 GHz, 26 GHz) στο Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων συμμετείχαν η Cyta, πέντε ιδιωτικές εταιρείες, οι Cablenet, Εpic, Primetel, Avanti Communications Group και Hellas Satellite Consortium, μία εμπορική ένωση -ESOA, ένα δικηγορικό γραφείο (Σιάλαρου & Σιάλαρου) καθώς και απλοί πολίτες.

Oι Cyta, Cablenet, Εpic και Primetel εξέφρασαν, ήδη, το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία του πλειστηριασμού. Η αγορά στην πλειονότητά της συμφωνεί με την προσφορά τεσσάρων αδειών-εξουσιοδοτήσεων. Η Cyta θεωρεί ότι θα πρέπει να προσφερθούν μόνο τρεις άδειες και οι πάροχοι που έχουν ήδη ανεπτυγμένες υποδομές θα πρέπει να καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι στις νέες συχνότητες που θα παραχωρηθούν. Πρόθεση του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είναι να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός, τον Μάρτιο του 2020, με σκοπό να χορηγηθεί το διαθέσιμο φάσμα στις ζώνες των 700 MHz και 3.6 GHz.

Η νέα τεχνολογία 5G δεν θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη τεχνολογία 4G, αλλά θα τη συμπληρώνει. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι ταχύτητες του διαδικτύου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, θα είναι από 10 μέχρι 100 φορές γρηγορότερες. Μέσα σε μερικά λεπτά θα «κατεβαίνει» στο κινητό μας ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας ένα κινηματογραφικό έργο υψηλής ανάλυσης. Πρόσθετα, η εικονική πραγματικότητα, που σήμερα απολαμβάνουμε φορώντας ειδική κάσκα, θα διακινείται μέσα από τα κινητά μας τηλέφωνα. Δηλαδή, θα στέλνονται μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ο παραλήπτης θα τα βλέπει ως τρισδιάστατα ολογράμματα.