Οι «αγώνες» τους…

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Κώστα Κατσώνη

Ο νυν και εντός έξι μηνών απερχόμενος Πρόεδρός μας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «αποκαταστήσει» τη χαμένη (οριστικά πια και αμετάκλητα εκ των πραγμάτων) αξιοπιστία του διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία πως θα συνεχίσει να «αγωνίζεται» ως την τελευταία ημέρα «της παρουσίας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την επανένωση της πατρίδας και την απελευθέρωση από την κατοχή».

Είναι κατανοητή η «αγωνία» του να πείσει το λαουτσίκο για τις «αγαθές» του προθέσεις με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από τη λήξη της θητείας του, ώστε να υπάρχει, καθώς θα αποχωρεί, μια ελπίδα φωτός στην άκρη της θεοσκότεινης σήραγγας που μας κληροδοτεί.

Τη δήλωση αυτή την έκανε σε ερώτηση δημοσιογράφου του ελεγχόμενου ΡΙΚ που τον τρέχει ξοπίσω καθημερινά -κατ’ εντολήν ίσως, καθώς κόβει κορδέλες, εγκαινιάζει πεζόδρομους, μιλά σε μνημόσυνα και σε ποικίλες άλλες εκδηλώσεις- εκτοξεύοντας πλέον εκ του ασφαλούς τις ανέξοδες «πατριωτικές» του κορώνες.

Τον ρώτησε λοιπόν η δημοσιογράφος αν θα τερματίσει κι αυτός τις προσπάθειες λύσης, μιας και ο Τατάρ δήλωσε ότι τις έχει ήδη τερματίσει, γιατί, όπως είπε, «δεν έχει νόημα να συνομιλεί με έναν απερχόμενο Πρόεδρο». Κι ο δικός μας έδωσε την πιο πάνω απάντηση, που δεν έχει, φυσικά, καμιά σχέση με την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα, όπως έχει ήδη καταγραφεί και τεκμηριωθεί από στενούς μάλιστα συνεργάτες του και μέσα από σχετικά βιβλία. Θα ήταν πιο ειλικιρινής αν απαντούσε ότι ο ίδιος τις έχει ήδη τερματίσει από καιρό (Κραν Μοντανά 2017)!

Κι είναι όντως τεκμηριωμένο πέρα για πέρα το γεγονός ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος στα δέκα πέτρινα χρόνια της διακυβέρνησής του ουδέποτε είχε ως βασική προτεραιότητά του το κυπριακό πρόβλημα και την επανένωση της πατρίδας. Δεν ήθελε φαίνεται να θυσιάσει «πολιτικό κεφάλαιο», σε στενή πάντα μάλιστα και αγαστή συνεργασία με τον πρωτοσύμβουλό του τέως Υπουργό Εξωτερικών και νυν «ανεξάρτητο» υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ανοχή, φυσικά, και την αμέριστη στήριξη του έτερου συναγερμικού υποψήφιου και προέδρου του κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι δεκάχρονες «αγωνιστικές» τους περγαμηνές, όπως τις βίωσε ο λαός μας, αφορούσαν άλλα πεδία δράσης και επικέντρωσης, πλέον επικερδή και προσοδοφόρα: «χρυσά» διαβατήρια με αντιπαροχή εισφορές στο κόμμα και προεδρικά ταξίδια στις Σεϋχέλλες, Pandora papers, παρακολουθήσεις πολιτών, άλωση κρατικής μηχανής και ασύδοτη αναξιοκρατία, αναγωγή της θεσμικής διαφθοράς σε επιστήμη και πάνω απ’ όλα διαιώνιση, πάση θυσία, του status quo (δηλ. της διχοτόμησης και της τουρκικής κατοχής), ώστε με την ολοκλήρωση της δεκαετίας να επιτευχθούν στο ακέραιο οι πιο πάνω -εξόφθαλμα πλέον- ιδιοτελείς στόχοι «της πιο διεφθαρμένης», κατά δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου, «κυβέρνησης του τόπου»!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνει ο λαός μας με τον πιο οδυνηρό τρόπο: προεδρική ερωτοτροπία με τη λύση δύο κρατών και εμμονή πλέον της τουρκικής πλευράς σ’ αυτή τη λύση, εποικισμός της Αμμοχώστου, τουρκική ασυδοσία στην κυπριακή ΑΟΖ κ.ά.

Στο τρομακτικό αυτό αδιέξοδο η μόνη ελπίδα που μας απομένει είναι μόνο μία: η προοδευτική αλλαγή για να τερματιστεί οριστικά η συναγερμική δυναστεία Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ, που τόσα δεινά -και ως παράταξη- έχει επισωρεύσει στον τόπο και το λαό μας. Και η προοδευτική αλλαγή έχει και όνομα και επίθετο. Είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ένας έντιμος και αξιοπρεπής πολιτικός, άριστος γνώστης του Κυπριακού, με διεθνή εμβέλεια και καταξίωση και πάνω απ’ όλα με ξεκάθαρη σαφή πολιτική στόχευση στη λύση, την επανένωση και την ειρηνική συνύπαρξη! Δεν έχουμε άλλη επιλογή! Και οι καιροί πλέον ου μενετοί!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.