Οι αγορές στις πόλεις

Του
Χαράλαμπου Θεοπέμπτου*

 

Οι αγορές στις πόλεις

Όταν ήµουν µικρός, άκουγα συχνά τη µάνα µου να µιλά για το γυναικοπάζαρο στο τέλος της Λήδρας, όπου µαζεύονταν γυναίκες και πωλούσαν τα προϊόντα τους, όπως διάφορα κεντήµατα, ρούχα και άλλα αντικείµενα δικής τους κατασκευής. Οι αγορές ήταν ένα σηµείο κοινωνικοποίησης, αλλά και ευκαιρία για τους γεωργούς, παραγωγούς, καλλιτέχνες και χειροτέχνες να πωλούν τα προϊόντα τους µε χαµηλό ρίσκο, λίγα έξοδα και χωρίς µεσάζοντες, για να έχουν ένα καλό εισόδηµα.

Αυτή την εποχή που όλες οι χώρες προωθούν το Sharing Economy – (Οικονοµία ∆ιαµοιρασµού), αυτές οι αγορές έχουν ακόµη µεγαλύτερη αξία. Είναι για αυτό το λόγο που πέραν από τις λαϊκές αγορές που έχουµε εµείς στην Κύπρο, στο εξωτερικό θα δείτε να προωθούνται και άλλου είδους αγορές που γίνονται σε τακτά διαστήµατα, όπως αγορές λουλουδιών και φυτών, χειροτεχνίας και τέχνης, µε τις πιο πετυχηµένες να είναι ίσως τα food markets – αγορά φαγητών από µαγειρεία.

Η µεγάλη επιτυχία των food markets βασίζεται και στη νέα µόδα για το street food, όπου κόσµος ταξιδεύει αποστάσεις για να έρθει να δοκιµάσει σπιτίσια και υγιεινά φαγητά. Τα food markets µπορεί να οργανωθούν σε µια πόλη όπου ο δήµος π.χ. µπορεί να προσφέρει σε ένα πάρκο ή στο κέντρο µιας πλατείας τραπέζια και καρέκλες µε τα σταντ των διαφόρων πωλητών γύρω από αυτό. Σε αυτά συµµετέχουν συνήθως σεφ και νοικοκυρές µε ωραία φαγητά, τα οποία µαγειρεύουν σπίτι τους, κερδίζοντας έτσι και ένα επιπλέον εισόδηµα.

Είτε πρόκειται για αγορά λουλουδιών, είτε για χειροτεχνίες και τέχνη ή για φαγητό στην πόλη, όλα αυτά αποτελούν µαγνήτη έλξης των κατοίκων, προσφέρουν απασχόληση, ευχάριστο χρόνο για τους επισκέπτες και ένα καλό εισόδηµα σε αυτούς που πωλούν τα προϊόντα τους.

Από την άλλη όµως για να γίνουν όλα αυτά µε επιτυχία χρειάζονται ορισµένα συστατικά όπως:

– Να συµµετέχουν χειροτέχνες, καλλιτέχνες, µάγειροι, φυτώρια κ.λπ. Γι’ αυτό χρειάζεται να δηµιουργηθεί το ενδιαφέρον και να εκπαιδευτούν κατάλληλα για το πώς παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τη µοναδικότητά τους, την καθαριότητα, να εξυπηρετούν σωστά τους πελάτες κ.λπ.

– Να υπάρχουν σωστοί χώροι στην πόλη ανάλογα µε το είδος της αγοράς. Χρειάζονται διευκολύνσεις, όπως π.χ. αποχωρητήρια, καθίσµατα και τραπεζάκια, χώροι στάθµευσης για τους επισκέπτες αλλά και τα µεταφορικά οχήµατα των εκθετών. Ο χώρος πρέπει να είναι ωραία διακοσµηµένος και ελκυστικός. Οι χρεώσεις δεν πρέπει να είναι υπερβολικές και θα είναι καλό αν οι συµµετέχοντες έχουν πρόσβαση σε συµβουλές οικονοµικού τύπου ή/και για άλλα θέµατα.

– Τα προϊόντα που προσφέρονται να είναι τοπικά, µε µεγάλη ποικιλία προϊόντων σε διάφορες τιµές, οι πελάτες να µιλούν µε τον ιδιοκτήτη και όχι υπαλλήλους.

– Να υπάρξει υποστήριξη από την πολιτεία στις οµάδες πολιτών που θα ενδιαφέρονταν για συµµετοχή. Η προώθηση των αγορών από την πόλη θα αυξήσει την επισκεψιµότητα και θα βοηθήσει πολύ τους πολίτες που έχουν σταντ µε προϊόντα.

Στην Κύπρο έχουµε πολλά προβλήµατα µε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, όπου η νοµοθεσία δεν εφαρµόζεται, οι χώροι είναι ακατάλληλοι, οι δηµοτικοί υπάλληλοι αλλά και όσοι πωλούν τα προϊόντα τους χρειάζονται πολλή εκπαίδευση.

Με λίγο κόπο και απλό προγραµµατισµό µπορεί να ζωντανέψει η πόλη!

* Βουλευτής, πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy