Οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι πλέον αντιµέτωποι µε το φάσµα της καταστροφής και του αφανισµού

  • Πλέον έφυγε το χαµόγελο από τους κτηνοτρόφους και έχει αντικατασταθεί µε έντονη κατάθλιψη
  • Η εφαρµογή της νοµοθεσίας για το χαλλούµι ΠΟΠ είναι πλέον θέµα επιβίωσης µιας επαγγελµατικής οµάδας
  • «Είµαστε καταχρεωµένοι στους µυλωνάδες, οι τυροκόµοι δεν µας δίνουν αυτό που µας αξίζει»
  • Μόνο µε τις υποσχέσεις των αρµοδίων οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν µπορούν να ταΐσουν τα ζώα και τις οικογένειές τους
  • Ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται σε εξαθλίωση και οι κυβερνώντες µένουν απαθείς. Εδώ και δύο µήνες, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας δεν απάντησε καν στην επιστολή που του έστειλαν οι αγροτικές οργανώσεις

 

Του Γιάννη Κακαρή

Πριν καταδικάσουµε τους βοσκούς για το κάψιµο σανού και το χύσιµο γάλακτος στο δρόµο -πράξεις που ήταν ενάντια στον αγώνα τους, καθώς αποπροσανατόλισαν τη συζήτηση από την ουσία, προσπαθήσαµε να µπούµε στη θέση τους. ∆ιερωτηθήκαµε τι τους οδήγησε σε αυτό το σηµείο; Ακούσαµε ποτέ την οργή και αγανάκτηση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι εκπέµπουν κραυγή απόγνωσης εδώ και αρκετούς µήνες;

Για αυτούς τους ανθρώπους το γάλα είναι όλο τους το βιος. Είναι όλοι τους οι κόποι και σε καµία περίπτωση το γάλα δεν είναι λιγότερο σηµαντικό για αυτούς από ό,τι είναι για όλους εµάς.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 17

Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν εφαρµογή της νοµοθεσίας για το χαλλούµι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και εφαρµογή του διατάγµατος για την ποσόστωση στο γάλα και όχι επιχορήγηση, η οποία στην ουσία θα απαλύνει το πρόβληµα για λίγες βδοµάδες.

Μόνο έτσι θα αντιµετωπιστούν οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι οποίες επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ποιµνιοτρόφους. Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύµα, τα καύσιµα, τις ζωοτροφές και τα λιπάσµατα έχουν κάνει το βίο αβίωτο για τους παραγωγούς, µε αποτέλεσµα πολλοί να υποχρεώνονται να σφάζουν τα ζώα τους για να µπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι και υπερδιπλάσιο το κόστος για ζωοτροφές

Οι ζωοτροφές είναι ένα μόνο από τα προβλήµατα που έχουν συντείνει στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, αφού µέσα σε 2 χρόνια έχουν φτάσει στον ουρανό… Σύµφωνα µε τον ΣΟΠΑΖ, πριν την πανδηµία του κορονοϊού η τιµή του κριθαριού και του αραβόσιτου ήταν περίπου €180 τον τόνο, ενώ λόγω της πανδηµίας έφτασε στα €300 και στη συνέχεια λόγω του πολέµου στην Ουκρανία έφτασε στα €400 τον τόνο. ∆ηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Η δε σόγια σήµερα είναι περίπου στα €650 τον τόνο. Ωστόσο, πριν την πανδηµία ήταν €400.

Τα πράγµατα έγιναν ακόµη χειρότερα αφού η κυβέρνηση έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών και άφησε τους εµπόρους να καθορίζουν ανενόχλητοι τις τιµές. Ο νόµος που ψήφισαν πριν 1,5 χρόνο προνοεί ότι η Κυπριακή ∆ηµοκρατία πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέµατα σιτηρών για τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο πόλεµος στην Ουκρανία ήρθε για να µας δείξει ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε το νόµο, µε τα αποθέµατα να είναι ανύπαρκτα.

Ακόµα και µετά από όλες αυτές τις αυξήσεις στο κόστος, οι τυροκόµοι εξακολουθούν να αγοράζουν το γάλα κάτω από το κόστος. Μερικές από τις καταγγελίες που έγιναν είναι ότι ενώ το κόστος για παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος είναι στο €1,5, οι τυροκόµοι πληρώνουν τους αιγοπροβατοτρόφους περίπου €1,10 – €1,20. Μάλιστα, έγινε καταγγελία ακόµα και για €1 το λίτρο.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 2

Με τις υποσχέσεις δεν επιβιώνουν τα ζώα και οι οικογένειες

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής, ανέφερε ότι είναι καταδικαστέα τα όσα συνέβησαν έξω από το προεδρικό, ήταν εκτροπή από την προγραµµατισµένη εκδήλωση διαµαρτυρίας. Τόνισε, όµως, ότι ήταν αποτέλεσµα της αγανάκτησης που νιώθουν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Σηµείωσε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι θα αναµένουν να δουν τη γνωµάτευση της Νοµικής Υπηρεσίας την ερχόµενη εβδοµάδα για το χαλλούµι ΠΟΠ και αναλόγως θα αποφασίσουν τα επόµενά τους βήµατα. Επεσήµανε ωστόσο ότι µόνο µε τις υποσχέσεις των αρµοδίων οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν µπορούν να ταΐσουν τα ζώα και τις οικογένειές τους. Όπως είπε, έχει εγκλωβιστεί ο κλάδος τους, µε αποτέλεσµα κάποιοι αιγοπροβατοτρόφοι να µην µπορούν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις τους.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 4

Οι πλείστοι κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και περιουσίες

Αιγοπροβατοτρόφος της Οµάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων τόνισε στη Βουλή ότι «όλη αυτή η εθελοτυφλία των υπηρεσιών και όλη αυτή η προσπάθεια να καλυφθεί η παρανοµία και η παρατυπία έχει θύµατα και δεν είναι άλλοι από τους αιγοπροβατοτρόφους. Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν πλέον µπει στο χώρο της καταστροφής και του αφανισµού».

Υπέδειξε ότι οι πλείστοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους γιατί τα έβαλαν εγγυήσεις για να κάνουν επενδύσεις για το χαλλούµι.

Επεσήµανε πως κατά τη συνάντηση που είχαν τη ∆ευτέρα µε τον υπουργό τού ανέφερε ότι «πλέον έφυγε το χαµόγελο από τους κτηνοτρόφους και έχει αντικατασταθεί µε έντονη κατάθλιψη» και ότι «υπό το βάρος της κατάστασης θα αρχίσουν να χάνονται ζωές… ∆υστυχώς, επαληθεύτηκα. Και αυτό νοµίζω είναι θέµα ήθους και ανθρωπιάς. ∆εν είναι µόνο θέµα συµφερόντων».

Diamartiria Aigoprovatotrofon 13

«Να δούµε µια άσπρη µέρα»

«Θέλουµε να δούµε µια άσπρη µέρα. Να δουλεύουµε για να κερδίσουµε τουλάχιστον 20%, όχι να έχουµε ζηµιά. Είµαστε καταχρεωµένοι στους µυλωνάδες, οι τυροκόµοι δεν µας δίνουν αυτό που µας αξίζει. Θέλουµε εφαρµογή του ΠΟΠ, όχι να µας εκµεταλλεύεται η κυβέρνηση και οι τυροκόµοι», ανέφερε ο ∆ηµήτρης Ιωάννου της Οµάδας Παραγωγών της ∆ρούσιας.

Ο Κυριάκος Μανώλη, αιγοπροβατοτρόφος από τη Λευκωσία, σε δηλώσεις του έξω από το προεδρικό είπε ότι εάν µέχρι την 1η του Ιούνη δεν δοθούν σωστές αυξήσεις στους αιγοπροβατοτρόφους στο γάλα από τους τυροκόµους, «εµείς σαν αιγοπροβατοτρόφοι δεν θα παραδίνουµε γάλα στα τυροκοµεία».

Diamartiria Aigoprovatotrofon 12

ΕΚΑ: Ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται σε εξαθλίωση

Η κυβέρνηση είναι απούσα και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήµατα των αιγοπροβατοτρόφων µε ηµίµετρα, κατήγγειλε µιλώντας στον «Άστρα» ο Επαρχιακός Γραµµατέας ΕΚΑ Λευκωσίας, Θωµάς Θωµά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται σε εξαθλίωση και οι κυβερνώντες µένουν απαθείς. Σηµείωσε ότι οι αγροτικές οργανώσεις επέδωσαν επιστολή πριν δύο µήνες στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για τα προβλήµατα του κλάδου, ωστόσο, όπως είπε, δεν πήραν οποιαδήποτε απάντηση από τον Πρόεδρο.

Ενώ πέρσι πανηγύριζαν για την επίτευξη του στόχου της εγγραφής του χαλλουµιού ως ΠΟΠ, σήµερα είµαστε στο ίδιο έργο θεατές, τόνισε ο κ. Θωµά.

Επεσήµανε ότι σήµερα το κόστος παραγωγής του γάλακτος είναι αβάσταχτο και την ίδια ώρα οι τιµές πώλησής του παραµένουν καθηλωµένες, µε αποτέλεσµα ο κλάδος να οδηγείται σε καταστροφή.

Ταξικό το ζήτηµα

Το ζήτηµα του χαλλουµιού είναι πλέον ταξικό θέµα, δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Χρήστος Παπαπέτρου, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Ο κ. Παπαπέτρου υποστήριξε επίσης ότι τελικά ίσως να µην ήθελαν κατοχύρωση του χαλλουµιού για να το αφήσουν, όπως είπε, µήπως και υπάρχει περίπτωση να χαθεί ως προϊόν ΠΟΠ.

Είναι δικαιολογηµένη η οργή και αγανάκτηση των βοσκών;

  • Οι αιγοπροβατοτρόφοι κατήγγειλαν επανειληµµένα ότι παρασκευάζεται περισσότερο χαλλούµι από την ποσότητα παραγωγής γάλακτος και ότι «εισάγουµε γαλακτόσκονη και εξάγουµε χαλλούµι». Έλεγχος όµως δεν γίνεται…
  • Κυβέρνηση και κρατικός µηχανισµός κάνουν πλάτες στα «µεγάλα κεφάλια», αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος από το 2021

 

Του Γιάννη Κακαρή

Στα όρια του σκανδάλου φτάνει η κυβερνητική ολιγωρία σχετικά µε τη διεξαγωγή ελέγχων για τήρηση του προτύπου παρασκευής χαλλουµιού, ενώ οι τυροκόµοι που βρήκαν πρόσφορο έδαφος δρουν ανενόχλητοι εξυπηρετώντας τα δικά τους συµφέροντα. Μάλιστα, µε νοµικίστικες δικαιολογίες αρνούνται να παράγουν ΠΟΠ.

Σύµφωνα µε το διάταγµα της Υπουργού Εµπορίου, το χαλλούµι πρέπει να περιλαµβάνει 25% αιγοπρόβειο γάλα, αφού βρισκόµαστε σε περίοδο προσαρµογής, ώστε το 2024 το αιγοπρόβειο να αποτελεί το 51% στο χαλλούµι.

Τον Μάρτιο του 2021, εγκρίθηκε ο φάκελος για το χαλλούµι και έτσι από τον Οκτώβρη το χαλλούµι πρέπει να παρασκευάζεται σύµφωνα µε τον κανονισµό της ΕΕ ως προϊόν Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης.

Ωστόσο, οι τυροκόµοι χρησιµοποιώντας νοµικές υπεκφυγές αρνούνται να παρασκευάζουν χαλλούµι ΠΟΠ, επικαλούµενοι ότι µπορούν να το φτιάχνουν σύµφωνα µε το εµπορικό σήµα που προϋπήρξε του ΠΟΠ. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να ασκήσουν πιέσεις στους αιγοπροβατοτρόφος για να δεχτούν αλλαγές στο ΠΟΠ. Μάλιστα, χρησιµοποιούν το εµπορικό σήµα παράγοντας προϊόν που δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Κάπου εδώ σηµειώνουµε ότι το ΠΟΠ ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο ανέθεσε τους ελέγχους σε διεθνή οίκο. Η παραγωγή σύµφωνα µε το εµπορικό σήµα πρέπει να ελέγχεται από το Υπουργείο Εµπορίου.

Για να βρεθούν τρόποι αντιµετώπισης της κατάστασης, το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε νοµική γνωµάτευση µόλις ένα µήνα πριν, αλλά η Νοµική Υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσµα σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρµόζεται η ποσόστωση του 25%.

Πολλές φορές οι αιγοπροβατοτρόφοι κατήγγειλαν ότι παράγεται περισσότερο χαλλούµι από όσο γάλα παράγεται στην Κύπρο. Αυτό σηµαίνει ότι οι τυροκόµοι, είτε παρασκευάζουν χαλλούµι µε λιγότερο ποσοστό αιγοπρόβειου, είτε τοποθετούν γαλακτόσκονη (νοθεία). Ενδεχοµένως να γίνονται και τα δύο. Όπως και να έχει όµως, πρόκειται για ξεκάθαρη παρανοµία.

Αν ψάχνουµε όµως στοιχεία, δεν θα µπορέσουµε να βρούµε καθώς όπως παραδέχτηκε το Υπουργείο Εµπορίου, δεν έχουν πραγµατοποιηθεί έλεγχοι από το 2021. Μόνο µετά από σφοδρές πιέσεις της Επιτροπής Γεωργίας -µέσα σε 15 µέρες- έκαναν περίπου 30 ελέγχους και βρήκαν τέσσερις πιθανές παραβάσεις.

Αποπροσανατολισμός

Σε δηλώσεις του ο υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισµός, ρίχνοντας εξολοκλήρου τις ευθύνες στους τυροκόµους. Προφανώς τα συµφέροντα είναι τόσο µεγάλα που σύµφωνα και µε τις καταγγελίες δηµιουργούνται καρτέλ. Αυτό όµως είναι προσπάθεια αποπροσανατολισµού από την ουσία του ζητήµατος και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν πραγµατοποιεί ελέγχους, αφήνοντας ανενόχλητους τους τυροκόµους.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ότι θέλει να συγκεντρωθούν όλοι οι έλεγχοι κάτω από έναν ενιαίο φορέα, κάτι το οποίο είναι θετικό. Το ερώτηµα όµως παραµένει και είναι αµείλικτο: Πού ήταν 8 µήνες η κυβέρνηση για να το πράξει;

Χαρακτηριστικό του αποπροσανατολισµού που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο υπουργός δήλωσε πως «οι αιγοπροβατοτρόφοι έπρεπε να βρίσκονται έξω από τα τυροκοµεία και όχι έξω από το Προεδρικό», προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ασήκωτες ευθύνες της κυβέρνησης.

Κυβερνητική κοροϊδία στα µούτρα των αιγοπροβατοτρόφων

Κατά την εκδήλωση διαµαρτυρίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστράτευσε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του για να τους µιλήσει. Ο Ανδρέας Ιωσήφ όµως δεν κατάφερε να κατευνάσει την οργή ούτε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των βοσκών. Έκανε ακριβώς το αντίθετο, αφού επανέλαβε τις ίδιες δεσµεύσεις που ακούνε εδώ και µήνες οι αιγοπροβατοτρόφοι, χωρίς να υπάρχει αντίκρισµα. Μάλιστα, δεν έκανε καµία αναφορά στο πραγµατικό αίτηµα, το οποίο είναι να υπάρξουν έλεγχοι. ∆εν ζητούν ελεηµοσύνη, αλλά εφαρµογή του νόµου και του διατάγµατος.

Επίσης, ο κ. Ιωσήφ είχε το θράσος να χρησιµοποιήσει την τηλεοπτική κάλυψη για προβολή της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα δοθούν σύντοµα 8 εκατοµµύρια ευρώ.

Αυτό που δεν είπε όµως είναι ότι από τα €8 εκατ. τα €5 εκατ. θα πάρουν οι αιγοπροβατοτρόφοι και ότι στην ουσία εάν διαιρεθούν σε κάθε δικαιούχο, πρόκειται για ένα µικρό ποσό. Ακόµα, αυτό που δεν είπε είναι ότι αυτό το ποσό εξαγγέλθηκε πριν µήνες και θα δινόταν τον Μάρτη. Ο Μάρτιος έγινε Απρίλιος και τώρα Μάιος.

Εποµένως, αν κάποιος ήθελε να προκαλέσει περισσότερο θυµό και αγανάκτηση στους διαµαρτυρόµενους, θα έκανε ό,τι ακριβώς έκανε ο κ. Ιωσήφ, υπό τις οδηγίες του Προέδρου φυσικά.

Εν τω µεταξύ, την Πέµπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεµήνυσε σε έντονο ύφος ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ παραβίαση των διατάξεων ή των προϋποθέσεων που πρέπει να διακρίνουν την παρασκευή του χαλλουµιού». Κάτι που η ίδια του η κυβέρνηση πράττει εδώ και 8 µήνες. Επίσης, δήλωσε ότι την ερχόµενη βδοµάδα θα έχει επαφές µε τους τυροκόµους.

Τυροκόµοι: Να ζητήσουν αυξήσεις από το κράτος

Από την πλευρά τους οι τυροκόµοι διατείνονται ότι η αγορά λειτουργεί κανονικά και διαµαρτύρονται ότι κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς.

Παρά το γεγονός ότι έλαβαν βοήθεια περίπου €800.000 για να πουλήσουν τα αποθέµατά τους, ο πρόεδρος του Συνδέσµου, Γιώργος Πέτρου, δήλωσε ότι «ο ανταγωνισµός λειτουργεί πολύ σωστά και δίκαια και ότι οι τιµές γάλακτος είναι σταθερές λόγω της πίεσης που υπάρχει µε υψηλά αποθέµατα χαλλουµιού». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα ψυγεία είναι γεµάτα χαλλούµια, έχουµε εκατοµµύρια σε στοκ, δεν ξέρουµε τι θα τα κάνουµε».

Ο Υπουργός Γεωργίας δηλώνει ότι η βοήθεια δόθηκε για να φύγει το στοκ, ενώ ο κ. Πέτρου από την πλευρά του λέει ότι αφορά µικρά ποσά για να καλύψουν µέρος των ψυκτικών εξόδων που έχουν για την αποθήκευση των χαλλουµιών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τους ίδιους δεν τους ρώτησε κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται, αφού όπως ανέφερε η COVID τους καθήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση που δικαιούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι, είπε ότι δίκαια την διεκδικούν, αλλά κάλεσε το κράτος να την καλύψει!

∆εν ανιχνεύουν τη γαλακτόσκονη

Ενώ βρισκόµαστε εν έτει 2022 και οι έλεγχοι στην παραγωγή χαλλουµιού ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια, το Κρατικό Χηµείο λέει ότι δεν µπορεί να ανιχνεύσει τη γαλακτόσκονη, κάτι που υποτίθεται γινόταν στο παρελθόν.

Για να εντοπιστεί η γαλακτόσκονη πρέπει να αποτελεί πάνω από το 3% του χαλλουµιού, κάτι που µεταφράζεται σε 30% γάλα. Σύµφωνα µε τον διευθυντή του Κρατικού Χηµείου, θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν µια νέα µέθοδο κατά την οποία η µέτρηση θα γίνεται στο τυρόπηγµα και όχι στο τελικό προϊόν. ∆εν αναµένεται, όµως, να υπάρχει αποτέλεσµα σε λιγότερο από 1,5 µήνα.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, υπέδειξε ότι «σήµερα εισάγουµε γαλακτόσκονη και εξάγουµε χαλλούµι», καλώντας τους αρµόδιους να κάνουν ένα διοικητικό έλεγχο ώστε να µάθουν και πού πάει.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η Επιτροπή θα εξετάσει ειδικά το ζήτηµα αυτό, την ερχόµενη Τρίτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.