Οι αιγοπροβατοτρόφοι χαιρετίζουν την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ

Οικονομική στήριξη και παράταση μέχρι το 2034 ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

 

Σύσσωμοι οι οργανωμένοι φορείς και παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας της Κύπρου χαιρετίζουν με απεριόριστη χαρά και ικανοποίηση την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σημειώνεται ότι η δημοσίευση της απόφασης για το χαλλούμι θα γίνει στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριαμ Φερέ.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η τεράστια και ιστορική επιτυχία ανοίγει μια νέα σελίδα για όλους τους παραγωγούς με ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα.

Ταυτόχρονα καλού  όλους τους εμπλεκόμενους στην παρασκευή και εμπορία του χαλλουμιού, παραγωγούς και τυροκόμους, με αίσθημα υψηλής ευθύνης, αλληλεγγύης και συλλογικότητας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εδραίωση του χαλλουμιού ως ενός παραδοσιακού προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας με ονομασία προέλευσης, προσθέτοντας ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα θετικά για τα κυπριακά συμφέροντα και τους Κύπριους παραγωγούς.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τις αγροτικές οργανώσεις και τον Υπουργό Γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν οι Τουρκοκύπριοι αιγοπροβατοτρόφοι, αφού οι νέες συνθήκες που φέρνει η έγκριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ είναι πολύ πιο απαιτητικές.

Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «Κίπρις» ότι για την προσαρμογή των προτύπων των εταιρειών παραγωγής ζήτησαν βοήθεια και στήριξη από την ΕΕ, όπως η Ένωση έπραξε και για τους Ε/κ. Το επόμενο διάστημα και μέχρι το 2024, είπε, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η στήριξη, ώστε η παραγωγή να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Ανέφερε δε ότι ζήτησαν όπως η περίοδος προσαρμογής παραταθεί γι’ αυτούς μέχρι το 2034.

Το ποσοστό του γάλακτος από τα αιγοπρόβατα καθορίστηκε στο 51% και αυτό είναι πολύ υψηλό, συνέχισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, λέγοντας ότι οι Ε/κ εδώ και 10 χρόνια έχουν κάνει μια προεργασία γι’ αυτό. Σημείωσε δε ότι ο «καβγάς στο νότο» για το θέμα της ποσόστωσης αφορά και το κόστος και την τιμή του χαλλουμιού, γιατί «αυξάνοντας την ποσότητα γάλακτος από τα αιγοπρόβατα, σημαίνει αυξάνεις και την τιμή του χαλλουμιού».

«Εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή στο 5 – 10%. Το να αυξήσεις αυτό το ποσοστό από τη μια μέρα στην άλλη δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται να φέρεις περισσότερα ζώα», πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή, είπε, στα κατεχόμενα υπάρχουν 294.000 αιγοπρόβατα και 3.700 παραγωγοί αιγοπροβάτων, οι οποίοι θα χρειαστούν στήριξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy