Οι ακροβασίες της Άγκυρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αρχίζουν να γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκες

 

Οικονομικές δυσκολίες στο εσωτερικό και εξασθένιση των εκλογικών ποσοστών του ΑΚΡ

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν και την Άγκυρα καθώς στο εσωτερικό οι οικονομικές δυσκολίες έρχονται να οξυνθούν λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας στην Τουρκία, ενώ στο εξωτερικό οι ακροβασίες της Άγκυρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αρχίζουν να γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκες για τον Τούρκο Πρόεδρο.
Η νέα ένταση στην Ουκρανία και ο ρόλος που η Άγκυρα φιλοδοξεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή φέρνουν την Τουρκία μπροστά σε πολύ ριψοκίνδυνες καταστάσεις, καθώς έχει πλέον σήμερα να διαχειριστεί μια αυξανόμενη δυσφορία τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στη Μόσχα.
Τα ποσοστά της συμμαχίας του ΑΚΡ με τους εθνικιστές του ΜΗΡ εξασθενούν διαρκώς, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων και την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει ότι χάνει την ικανότητά του να αφουγκράζεται την κοινωνία καθώς πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνει έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των Τούρκων.

Ακροβασίες

Με την Ουάσινγκτον εκκρεμούν θέματα μεγάλης εμβέλειας όπως οι κυρώσεις για τους S400, η δίκη της Halkbank, το ζήτημα των Κούρδων της βόρειας Συρίας, αλλά στη «βαλίτσα» των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί και το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το ενδεχόμενο αυτό έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από Τούρκους και ξένους αναλυτές οι οποίοι προειδοποιούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα περάσουν σε μια νέα περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις θα κλιμακωθούν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμα περιμένει το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν και αυτό έχει δημιουργήσει νευρικότητα στην Άγκυρα, ενώ την ίδια ώρα οι προοπτικές νέων εντάσεων θεωρούνται σχεδόν σίγουρες από βετεράνους Τούρκους αναλυτές. Και αυτό, όπως θεωρούν, διότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να επανέλθει σε μια κατάσταση στρατηγικού συμμάχου και εταίρου με τις ΗΠΑ, ενώ από τη μεριά της η Ουάσινγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να διαχειρίζεται διαρκώς μια Τουρκία που επιθυμεί να παίξει ρόλο παγκόσμιας δύναμης.
Από τη μεριά της Ρωσίας η κατάσταση δεν είναι λιγότερο πολύπλοκη καθώς η προσέγγιση της Άγκυρας με το Κίεβο προκαλεί νέες εντάσεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να συνεχίζει τις ακροβασίες της ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Σε ιστορικό υψηλό οι αναποφάσιστοι

Στο εσωτερικό της χώρας, ο ΤαγίπΕρντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες προκλήσεις καθώς η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα αρνητική δυναμική, ενώ οι νέοι περιορισμοί λόγω της έξαρσης της πανδημίας έρχονται να προστεθούν στις δυσκολίες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, της έγκριτης εταιρείας TurkiyeRaporu, το ΑΚΡ βρίσκεται στο 26,5% χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων και στο 36,1% μετά την κατανομή τους, ενώ το ΜΗΡ βρίσκεται στο 6,5% και 8,6% αντίστοιχα. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων απέχουν πλέον πολύ από το 50+1% που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου και για την αυτονομία της συμμαχίας στους κόλπους της Εθνοσυνέλευσης και αυτό προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στους κυβερνητικούς κύκλους, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται σταθερά τα ποσοστά των αναποφάσιστων καθώς από 7,6% που ήταν τον περασμένο Απρίλιο, σήμερα βρίσκονται στο 17,5%. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, το ιστορικό υψηλό αυτό ποσοστό είναι ενδεικτικό της δυσφορίας και της απογοήτευσης των πολιτών, ενώ εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων δεν θα ψηφίσει ΑΚΡ και ΜΗΡ.

Λάθος αποφάσεις;

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι χάνει τη μεγάλη του ικανότητα να αφουγκράζεται και να εκφράζει την τουρκική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με την δημοσκόπηση της TurkiyeRaporu που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα, το 62% των Τούρκων θεωρούν λανθασμένη την απόφαση της απόσυρσης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η ίδια έρευνα καταγράφει ότι το 67% των Τούρκων πολιτών θεωρεί λανθασμένη την απόφαση αντικατάστασης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή της έρευνας στα θέματα αυτά, καθώς αναδεικνύεται ότι το 39,2% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και το 46,1% των ψηφοφόρων του ΜΗΡ θεωρούν λάθος την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Όσον αφορά την αντικατάσταση του Κεντρικού Τραπεζίτη, το 46,9% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και το 60,8% των ψηφοφόρων του ΜΗΡ θεωρούν ότι ήταν λάθος απόφαση.
Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναγκάζεται να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες δεν εκφράζουν σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του, καθώς πρέπει να διατηρεί τη συνοχή του καθεστώτος του και να ακροβατεί ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες που το απαρτίζουν.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.