Οι Αλυκές είναι μοναδικός πλούτος για τον τόπο

Επίσκεψη Υπουργού Γεωργίας και δημάρχου Λάρνακας στις αμμοθίνες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

 

Την ανάγκη προστασίας του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας τόνισαν χθες ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος Λάρνακας, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην περιοχή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο Κ. Καδής βρέθηκε στην παραλία Spyros Beach, όπου επιθεώρησε τις δράσεις στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Αλυκές Λάρνακας», με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά έχει αφιερωθεί στο στόχο της διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων. Ειδικότερα, ο κ. Καδής επισκέφθηκε χθες τις αμμοθίνες, που είναι μικροί αμμόλοφοι με χαρακτηριστική βλάστηση που προσφέρουν προστασία από τη διάβρωση των ακτών. Οι αμμοθίνες δημιουργούνται από τη δράση του ανέμου σε παραλίες που έχουν αμμουδιά, αποτελούν μεταβατική ζώνη από τη θάλασσα στην ξηρά και είναι εξαιρετικά οικοσυστήματα για την προστασία από τη διάβρωση, γιατί απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων.

Ο υπουργός τόνισε ότι η διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων δεν είναι μόνο ευθύνη του κράτους αλλά και των απλών πολιτών. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Οι περιοχές αυτές δέχονται πιέσεις από διερχόμενα αυτοκίνητα, από απόρριψη σκουπιδιών, από το ποδοπάτημα ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή και όλα αυτά θα πρέπει να τα περιορίσουμε», είπε ο κ. Καδής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας ανέδειξε επίσης την ευθύνη των πολιτών για την προστασία των Αλυκών, τις οποίες χαρακτήρισε από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στον τόπο μας. «Δεν μπορεί να έχουμε αστυνομικό κάθε 100 μέτρα, ούτε μπορεί να γίνονται συνεχώς έλεγχοι. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί και να κατανοήσει πως είναι ευθύνη όλων μας η προστασία αυτού του πλούτου για την πατρίδα μας, ότι το περιβάλλον είναι αυτό που θα καθορίσει κατά πόσον θα μπορούν να ζήσουν και οι επόμενες γενιές σ’ αυτόν τον πλανήτη. Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία του κόσμου, έτσι ώστε να προστατεύσουμε αυτό τον μοναδικό βιότοπο», διαμήνυσε ο Ανδρέας Βύρας. Είπε επίσης ότι πέραν από τη φυσική ύπαρξη του συγκεκριμένου βιότοπου, τα τελευταία χρόνια με την ύπαρξη του εργοστασίου του αποχετευτικού στην περιοχή και τη δημιουργία των τεχνητών λιμνών του ανακυκλωμένου νερού δημιουργήθηκαν και κάποιοι νέοι βιότοποι που είναι μοναδικής σημασίας και συνδέονται και ταιριάζουν πλήρως με το υπόλοιπο περιβάλλον. «Εχουμε ευθύνη όλοι, η Λάρνακα και οι γύρω δήμοι να διατηρήσουμε αυτόν τον μοναδικό πλούτο για την πόλη μας», κατέληξε ο κ. Βύρας.

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.