Οι Αμμοχωστιανοί θα καθορίσουν το μήνυμα των εκλογών

Του
Χρίστου Νικολάου*

 

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, σε ό,τι έχει να κάνει με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, έχουν καταδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη γύμνια της προσέγγισης της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το μεγαλύτερο διακύβευμα σε σχέση με το Κυπριακό, στην παρούσα φάση, έχει να κάνει με το ποιο θα είναι το μέλλον της Αμμοχώστου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η ψήφος των Αμμοχωστιανών στις επερχόμενες εκλογές είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς εμείς ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες-κάτοικοι της κατεχόμενης πόλης μας καλούμαστε να δώσουμε σαφές στίγμα για το τι απαιτούμε.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, πόσω μάλλον σε αυτήν που διανύουμε, γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να μας πείσουν σχεδόν όλοι πως είναι πατριώτες και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατέχουν σε αποκλειστικότητα πατριδόμετρο με το οποίο κατατάσσουν τους πολίτες αυτού του τόπου σε κατηγορίες. Όμως, όλοι αυτοί με σημαία τον δήθεν πατριωτισμό, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα έτσι ώστε να βάλουν ταφόπλακα στην επανένωση της πατρίδας μας.

Δεν είναι λίγες σε βάθος χρόνου οι περιπτώσεις, όπου ενώ βρισκόμασταν κοντά στην εξεύρεση λύσης, μέσα από προσχήματα και λαϊκισμούς επιχειρούσαν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία με το μανδύα του πατριωτισμού. Αυτό που δεν συνυπολόγισαν όμως στην προσπάθειά τους αυτή είναι πως τέτοιες τακτικές δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από το να υποβαθμίζουν κάθε σοβαρή πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα, όμως, η ζημιά συντελείται και στο εσωτερικό, καθώς οι πολίτες αποστασιοποιούνται από την ιδέα της λύσης και της επανένωσης ολοένα και περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκτιμήσεις του λαού σε σχέση με το ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, το Κυπριακό κατέλαβε την 4η θέση. Η στάση αυτή αποδυναμώνει ταυτόχρονα την ιδέα της επανένωσης και της συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ.

Στις 30 Μαΐου ο λαός καλείται να αποφασίσει ποιοι θα τον εκπροσωπούν για τα επόμενα 5 χρόνια στην κυπριακή Βουλή. Ακόμη και αν η Βουλή δεν έχει ουσιώδη αρμοδιότητα στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, έχει μεγάλη σημασία πού θα πάει η κάθε ψήφος. Άλλωστε ως γνωστόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμμετέχουν και στο Εθνικό Συμβούλιο. Πολύ φοβάμαι πως αν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο κυβερνών κόμμα, σε εθνικιστικά κόμματα ή και σε άλλα μικρότερα κόμματα που δεν έχουν σαφή στάση στο Κυπριακό, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να απομακρυνθούμε ακόμα περισσότερο από την ιδέα της λύσης και να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η λογική του παράλογου «εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι ποτζεί».

Διαχρονικά η επαρχία μας, η Αμμόχωστος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται όσον αφορά και τα εσωτερικά θέματα, ειδικότερα στα ζητήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο. Παράλληλα, έχουμε την «ιδιαίτερη ευθύνη» να αναδεικνύουμε με τη δράση μας τη σημασία της επιστροφής της πόλης μας στους νόμιμους κατοίκους της.

Το ΑΚΕΛ, σταθερό μέσα στο χρόνο, μάχεται έμπρακτα για την επανένωση και επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δίκαιων και αποδεκτών όρων από τις δύο κοινότητες. Είναι το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια προτάσσει ξεκάθαρες θέσεις υπέρ ολόκληρου του κυπριακού λαού, αναπτύσσει κοινές δράσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και παραμένει συνεπές σε θέσεις αρχών για τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού. Από την πρώτη μέρα της προσφυγιάς βρίσκεται στο πλευρό του προσφυγικού κόσμου δίνοντας μάχες εντός και εκτός Βουλής. Έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία και ανάπτυξη του προσφυγικού κινήματος και εργάζεται καθημερινά για την ανακούφιση των προσφύγων και τη βελτίωση της προσφυγικής πολιτικής. Για αυτόν το λόγο η ενδυνάμωση του ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο, θα ενισχύσει τη θέληση και το πείσμα για να ασκηθούν εκείνες οι πιέσεις που να ωθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για επανέναρξη συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, αυτή τη φορά χωρίς τις γνωστές του παλινδρομήσεις και αναγκάζοντάς τον να βγάλει μια και καλή από τη σκέψη του την ιδέα περί λύσης «δύο κρατών». Παράλληλα, όμως, θα ανακόψει τη φόρα που πήρε εκ νέου ο εθνικισμός το τελευταίο διάστημα.

Ας προβληματιστούν λοιπόν όσοι επιθυμούν πραγματικά την επανένωση της πατρίδας μας, ποια πολιτική δύναμη μπορεί να παλέψει για να πετύχει όλα τα πιο πάνω και ας την ενισχύσουμε με την ψήφο μας. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν ξεχάσαμε και δεν συμβιβαστήκαμε με την κατοχή.

*Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.