Οι άμωμοι έβγαλαν δικό τους πόρισμα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα το οποίο απαιτείται για τη διόρθωση ενός προβλήματος, είναι η αναγνώρισή του. Και όσο η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επικεντρώνονται στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αντί στην επίλυσή του, το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής θα διαιωνίζεται ακόμη περισσότερο.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, Μύρωνας Νικολάτος, παραδίδοντας το πόρισμά του στον Γενικό Εισαγγελέα έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες». Επεσήμανε επίσης ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το 2015 και το 2016 είχε στην κατοχή του γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση των μελών των οικογενειών των επενδυτών ήταν, ενδεχομένως, παράνομη, εντούτοις συνέχισε την ίδια πρακτική μέχρι το 2020, χρονιά κατά την οποία τροποποιήθηκε ο Νόμος».

Παρά ταύτα λίγο αργότερα το Προεδρικό διά του Κυριάκου Κούσιου έβγαλε δικό του πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπήρξαν λανθασμένες ερμηνείες του νόμου, κενά, αδυναμίες και ελλιπές πλαίσιο εποπτικού ελέγχου, δεν καταλογίζεται δόλος ή αξιόποινες πράξεις στα εκάστοτε Υπουργικά Συμβούλια». Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ οι κυβερνώντες δήλωσαν ξανά ότι είναι άμωμοι και αμόλυντοι.

Το Προεδρικό δεν ενημερώθηκε για τις πιο πάνω αναφορές του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής; Δεν ενημερώθηκε ότι η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου; Δεν ενημερώθηκε για τις αναφορές στο ενδιάμεσο πόρισμα -οι οποίες λογικά περιλαμβάνονται και στο τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής- σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Αναστασιάδη καθώς και τη διασύνδεση του ΠτΔ και με «άλλα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσω της παροχής άλλων υπηρεσιών»; Δεν ενημερώθηκε για τις επισημάνσεις της Ερευνητικής Επιτροπής ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν εφάρμοζε την αρχή της αμερόληπτης κρίσης», αλλά αντίθετα «λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν το αξίωμα ότι ουδείς μπορεί να είναι κριτής της δικής του υπόθεσης»; Δεν ενημερώθηκε για την αναφορά στο πόρισμα ότι ο διευθυντής του Γραφείου του Αναστασιάδη έστειλε επιστολή από το Προεδρικό προς λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντάς του ότι «ο κ. Πρόεδρος μού ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση για να του τα παραδώσεις»;

Προφανώς οι κυβερνώντες γνωρίζουν όλα τα πιο πάνω. Ενδεχομένως να γνωρίζουν και πολλά άλλα τα οποία ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν. Παρά ταύτα συνεχίζουν να δηλώνουν άμωμοι και αμόλυντοι, επιβεβαιώνοντας ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εξάλλου είναι οι πρωταγωνιστές του προβλήματος. Είναι οι ίδιοι που μετά την έκθεση της Κομισιόν έκαναν λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου». Είναι οι ίδιοι που χλεύαζαν τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ και ισχυρίζονταν ότι «μόνοι μας πυροβολούμε τα πόδια μας».

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι όσο βρίσκονται στην εξουσία, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.