Οι αναφορές Πομπέο στο βιβλίο του είναι «για να πάρει τις ψήφους του ε/κ λόμπι» ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

«Αυτά που έγραψε ο Πομπέο στο βιβλίο του, τα έγραψε για να πάρει τις ψήφους του ελληνοκυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις αναφορές για Ελλάδα και Κύπρο του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις τουρκικές αναφορές περί ανισορροπίας των ΗΠΑ στη σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο και είπε ότι ο Πομπέο «τα έγραψε αυτά ειδικά για να πάρει ψήφους από το ελληνοκυπριακό λόμπι όταν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Μάικ Πομπέο τότε να τον συναντήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν. (Ο Πρόεδρός μας) δεν έκανε κάτι όπως έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή με τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κάνει πράγματα γι’ αυτούς επί ημερών του Προέδρου μας, ειδικά από την ημέρα που ήλθαμε στην εξουσία ως Κυβέρνηση του κόμματος AKP», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύουμε απειλές εναντίον του Πατριάρχη και δεν έχουμε εκτοξεύσει ποτέ. Του δίνουμε πάντα κάθε είδους υποστήριξη. Είπε (ο Πομπέο) ότι ήθελε μόνο να κάνει αυτή την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ότι ήθελε να πάει στο Πατριαρχείο και ότι ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η απάντησή μου ήταν επίσης αρκετά σαφής. Ποτέ, δηλαδή, δεν αισθανθήκαμε άβολα με τη μετάβασή του στο Πατριαρχείο. ‘Όποιος θέλει να συναντηθεί μαζί μου, θα έρθει στην Άγκυρα, θα βρεθούμε εδώ’. Είπα ότι δεν θα πάω στην Κωνσταντινούπολη στα πόδια του. Άρα αυτό ήταν όλο και δεν είχα άλλο θέμα».

Αναφερόμενος γενικότερα στο βιβλίο του Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες». «Το λέω διπλωματικά, μπορείς να το πεις ‘ψέματα’. Υπάρχει μια υπερβολή, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε ένα tweet που διέγραψε ο Πομπέο τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «κατανοούμε ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.