Οι ανάπηροι πολέμου απαιτούν στοιχειώδη σεβασμό και επίλυση των προβλημάτων τους

Ντροπή να μην έχει επιλυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης των ιδίων και των οικογενειών τους

 

Στοιχειώδη σεβασμό απαιτούν οι ανάπηροι πολέμου, ζητώντας από την κυβέρνηση να άρει τη συνεχιζόμενη αδικία που υφίστανται και να δώσει επιτέλους λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Για ακόμη μια φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε χθες το ζήτημα, με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου, Γιώργο Γρουτίδη, να καταγγέλλει αδικία, διαχωρισμό και αποκλεισμό των αναπήρων και των παθόντων από τα δικαιώματά τους.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «επιτέλους πρέπει να τοποθετηθεί το κράτος και να εστιάσει στα πραγματικά μας προβλήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά», ενώ σημείωσε ότι «αδικούμαστε και απαιτούμε στοιχειώδη σεβασμό. Οι ανάπηροι πολέμου έχουν ανάγκη βοήθειας για να επιβιώσουν και έτσι πρέπει να το δει το κράτος».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γρουτίδης δήλωσε ότι όταν επικοινώνησε με το Υπ. Οικονομικών σε σχέση με το γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στο επίδομα αιχμαλώτων που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι «εσείς παίρνετε επίδομα από αλλού και δεν έχετε ανάγκη».

«Αν αναγκαστούμε να βγούμε στους δρόμους, που είναι πολύ δύσκολο για τα δεδομένα μας, θα στεναχωρηθούν πολλοί», είπε.

Σημείωσε ότι η Οργάνωση αποτελείται από 2.500 άτομα, εκ των οποίων οι ανάπηροι πολέμου είναι περίπου 1.000. Πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες που κακοποιήθηκαν στον πόλεμο, άνθρωποι σε τροχοκάθισμα, άτομα που ακρωτηριάστηκαν.

Άλλα μέλη της Οργάνωσης σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι μετατραυματιολόγοι γιατροί, ενώ δεν τους επισκέφθηκε ούτε ένας ψυχολόγος για το πώς να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε μετά από το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ότι «είναι ντροπή γι’ αυτή την Πολιτεία, 47 χρόνια μετά, αυτοί οι άνθρωποι που ήταν νέοι, έφηβοι τότε, να έχουν φτάσει στη συνταξιοδότησή τους και ακόμα να μην έχει επιλυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης των ιδίων και των οικογενειών τους».

Σημείωσε ότι είναι πιθανόν τα άτομα αυτά να αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα εξαιτίας του τραυματισμού τους, παρά όταν είχαν αρχικά τραυματιστεί.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, την ερχόμενη Πέμπτη έχει συγκληθεί συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία το ΥΠΟΙΚ θα θέσει συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων. Αυτό θεωρείται ως σημαντική εξέλιξη, καθώς μέχρι σήμερα τα εμπόδια που έμπαιναν ήταν από το ΥΠΟΙΚ.

Ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι έχει διαβεβαιώσεις πως θα λυθεί το ζήτημα, ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι να γίνει αυτό, καθώς έχουν ήδη περάσει 47 χρόνια από την εισβολή.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.