Οι αναπνευστικές λοιµώξεις στα παιδιά το χειµώνα

Του
Δρος Αβραάμ Ηλία*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Το χειµώνα παρατηρείται κατά κανόνα αύξηση των λοιµώξεων του αναπνευστικού στον παιδικό πληθυσµό. Αυτό οφείλεται στον µη καλό αερισµό σε αίθουσες µε πολλά παιδιά (σχολεία, νηπιαγωγεία κ.λπ.). Σε συνδυασµό µε τις χαµηλές θερµοκρασίες δηµιουργούνται ιδανικές συνθήκες µετάδοσης των παθογόνων µικροοργανισµών.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χειµερινές λοιµώξεις του αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς και σε λιγότερο βαθµό σε µικρόβια. Εποµένως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών. […]

Το παιδί µε εικόνα λοίµωξης του αναπνευστικού µπορεί να παρουσιάζει πυρετό, ο οποίος στις ιογενείς λοιµώξεις συνήθως είναι χαµηλός, ανορεξία, ρινική καταρροή, πονόλαιµο, κεφαλαλγία, βήχα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις αναπνευστική δυσχέρεια ή ακόµα σπανιότερα πόνο στο θώρακα. Ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικιακή οµάδα αποτελούν τα βρέφη ηλικίας µικρότερης των 6 µηνών, λόγω ανωριµότητας του αµυντικού τους συστήµατος αλλά και λόγω µη ικανοποιητικής ακόµη ανάπτυξης του αναπνευστικού τους συστήµατος. Έτσι, σε περίπτωση λοίµωξης του κατώτερου αναπνευστικού προκαλείται φλεγµονή και κλείσιµο των βρογχιολίων τους, πράγµα που οδηγεί σε έντονη δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό προκαλείται κυρίως από έναν ιό ο οποίος εµφανίζεται σε αυξηµένη συχνότητα το χειµώνα και προσβάλει κυρίως τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας µικρότερης των 2 χρόνων, στα οποία προκαλεί οξεία βρογχιολίτιδα. Μάλιστα, αρκετά βρέφη, τα οποία παρουσιάζουν έντονη δυσκολία στην αναπνοή, θα χρειαστούν να νοσηλευτούν µερικές µέρες στο νοσοκοµείο για να πάρουν την κατάλληλη θεραπεία για αντιµετώπιση του ιού αυτού.

Στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκοµείου του ΟΚΥπΥ κάθε χειµώνα νοσηλεύεται ένας µεγάλος αριθµός βρεφών µε εµπύρετες λοιµώξεις του αναπνευστικού, κυρίως ιογενούς αιτιολογίας. Επίσης, νοσηλεύονται δεκάδες παιδιά, κυρίως βρέφη µε οξεία βρογχιολίτιδα, η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία εισαγωγής ενός βρέφους µε λοίµωξη του αναπνευστικού στο νοσοκοµείο. Επιπλέον, χρήζουν νοσηλείας δεκάδες παιδιά µε οξεία λαρυγγίτιδα, η οποία προκαλεί ένα έντονο, χαρακτηριστικό βήχα στο παιδί, το οποίο λόγω του οιδήµατος στο λάρυγγα κινδυνεύει από απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού. Ένας µικρότερος αριθµός παιδιών θα χρειαστεί νοσηλεία λόγω πνευµονίας.

Αυτό που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς και να ζητήσουν άµεση ιατρική βοήθεια είναι ο πυρετός στο νεογνό και βρέφος ηλικίας κάτω των 2 µηνών, η έντονη ανορεξία, η απάθεια του παιδιού το οποίο παρουσιάζει και µειωµένη δραστηριότητα, η δυσκολία στην αναπνοή και ο πολύ ψηλός πυρετός, ο οποίος δεν υποχωρεί εύκολα µε τα αντιπυρετικά.

Προληπτικά, οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να µειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από κάποια λοίµωξη του αναπνευστικού πρέπει ως γενικό κανόνα να ακολουθούν τα ακόλουθα:

– Αποκλειστικός µητρικός θηλασµός τουλάχιστον τους πρώτους 6 µήνες της ζωής, γιατί µε τον τρόπο αυτό ανάµεσα στα τόσα άλλα πλεονεκτήµατα που προσφέρει στο βρέφος, του παρέχει και τα απαραίτητα µητρικά αντισώµατα, τα οποία το προστατεύουν έως ότου αρχίσει να δηµιουργεί τα δικά του.

– Ανελλιπής εµβολιασµός των παιδιών βάσει του καθιερωµένου προγράµµατός τους, γιατί µε τον τρόπο αυτό τα προστατεύουν από διάφορα νοσήµατα που µπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Ιδιαίτερα σηµαντικός θεωρείται και ο εµβολιασµός όλων των παιδιών ηλικίας µεγαλύτερης των 6 µηνών για τη Γρίπη Α, ειδικά την περίοδο αυτή της πανδηµίας, αλλά και µε το εµβόλιο για τον κορονοϊό, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει.

– Τακτικός αερισµός κλειστών χώρων όπου συναθροίζονται τα παιδιά. Αυτονόητη είναι και η αποφυγή του καπνίσµατος από τους γονείς στην παρουσία των παιδιών.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούν οι γονείς ότι δεν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους άρρωστα στο σχολείο, γιατί υπάρχει µεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και στα άλλα παιδιά.

* MD, PhD, ∆ιευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκοµείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.