Οι αρχές εργάζονται για την επανασύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με το σύστημα ηλεκτροδότησης

epa10129321 A handout photo made available by Maxar Technologies of the Zaporizhzhia nuclear power plant facility in Enerhodar, Ukraine, 19 August 2022. No significant signs of recent shelling or damage was seen in or around the nuclear plant. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES -- THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Ωστόσο, η Energoatom πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα του πυρηνικού σταθμού και τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέσω μιας γραμμής από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο των δύο εν λειτουργία αντιδραστήρων του σταθμού.


Η Energoatom ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι για «πρώτη φορά στην ιστορία του» ο πυρηνικός σταθμός «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο.

Εδώ και εβδομάδες Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό περιοχών κοντά στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης που πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου παρήγαγε περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό στις αρχές Μαρτίου, όμως Ουκρανοί μηχανικοί της Energoatom εξακολουθούν να φροντίζουν για τη λειτουργία του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.