Οι άστεγοι αιτητές ασύλου τεράστιο θέμα για την Κύπρο – Ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης

Σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης ζουν αιτητές ασύλου χωρίς στέγη μέσα στο κρύο, σύμφωνα με τη Λειτουργό Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αιμιλία Στροβολίδου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Στροβολίδου αναφέρει ότι «έχει κάποιους που κοιμούνται στους κήπους, έχει άλλους που μπορεί να κοιμούνται σε εντελώς ακατάλληλα καταλύματα, να είναι στοιβαγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλο. Μπορεί άλλοι να διαμένουν σε κάποιες στέγες, αλλά οι συνθήκες μπορεί να μην είναι κατάλληλες για αξιοπρεπή διαβίωση και κατάλληλες για την υγεία τους, όπως προβλέπουν και οι ευρωπαϊκές συμβάσεις».

Έχουμε, συνέχισε, περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν σε καταλύματα που δεν έχει ηλεκτρικό ούτε νερό – δεν έχουν στρώματα να κοιμηθούν – είναι εικόνες εξαθλίωσης στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό, άρχισε να παρατηρείται εδώ και δύο χρόνια.

«Έχουμε πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που αυτή την στιγμή είναι άστεγοι και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι λόγω των παθογενειών του συστήματος ασύλου και πρόνοιας για τους αιτητές ασύλου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αιτητές ασύλου ουσιαστικά εξαρτώνται από ένα σύστημα κοινωνικής αρωγής, το οποίο δεν είναι επαρκές ενώ παράλληλα δεν γίνεται κάποια ουσιαστική προσπάθεια ώστε να εργαστούν και να υπερπηδήσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους», πρόσθεσε.

Ενδεχομένως, σημείωσε, ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης τους μπορούν να εργαστούν αλλά σε πολύ περιορισμένους τομείς της οικονομίας – γεωργία, κτηνοτροφία, καθαριστές εξωτερικών κτηρίων κ. ά.

«Δεν υπάρχουν και στέγες επιπλέον, τα ενοίκια είναι πάρα πολύ ψηλά. Επομένως το θέμα της έλλειψης στέγης είναι ένα τεράστιο θέμα που ταλανίζει τους αιτητές ασύλου εδώ στην Κύπρο», ανέφερε.

Ερωτηθείσα, η κ. Στροβολίδου είπε ότι «ο ρόλος μας ως Ύπατη Αρμοστεία είναι συμβουλευτικός προς την Κυβέρνηση που έχει πρωτίστως την ευθύνη για την παροχή των δικαιωμάτων των προσφύγων, όπως αυτά προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις.

Εμάς ο ρόλος μας, συνέχισε, είναι να στηρίξουμε με κάποιες ιδέες, αν χρειάζεται οτιδήποτε άλλο, να είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με την Κυβέρνηση να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερωτηθείσα, είπε πως «δεν είμαι σε θέση να δώσω αριθμούς. Σε εμάς έρχονται διάφορες υποθέσεις. Πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούσαν για 200 άστεγους συμπεριλαμβανομένων και Ευρωπαίων υπηκόων».

Ανέφερε ότι άστεγοι υπάρχουν σε όλες τις πόλεις. «Έχουμε καινούργιες αφίξεις αιτητών ασύλου που αντιλαμβάνεστε με τους αριθμούς να αυξάνονται οι πιέσεις στο όλο σύστημα περιλαμβανομένης και της στέγασης», σημείωσε.

Είπε πως «είναι πάρα πολύ ανησυχητικό αυτό το θέμα, είναι από τις βασικές μας ανησυχίες και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε εκδώσει ανακοινώσεις Τύπου, έχουμε δημοσιεύσει ιστορίες με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα οπότε είναι κάτι που μας απασχολεί και το οποίο συζητούμε με τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα».

Η Λειτουργός της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε στην ανάγκη «όλοι οι φορείς να καθίσουν κάτω για να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στο όλο το σύστημα ασύλου για να δοθούν λύσεις».

Θα πρέπει, συνέχισε, η Κυβέρνηση να το δει σοβαρά. «Δεν είναι μόνο το θέμα της στέγασης είναι και το θέμα της διαβίωσης τους γενικότερα. Υπάρχει το σύστημα κουπονιού, για παράδειγμα, το οποίο και αυτό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δεν δίνονται τα κουπόνια αρχές του μήνα, όπως θα έπρεπε, σε μεγάλο αριθμό δεν εκδίδονται καθόλου και εξαρτώνται από την φιλανθρωπία είτε του κόσμου είτε των μη κυβερνητικών οργανώσεων για να καλύψουν τα απαραίτητα, τα στοιχειώδη. Κάποια στιγμή και οι ίδιες οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες», συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy