Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί και δείκτες, αλλά άνθρωποι και ζωές

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η πανδημία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί μαζί και το Γενικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι παρά τις αδυναμίες, τα κενά και τα προβλήματα, το ΓεΣΥ είχε τεράστια συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν προσαρμοστεί και κατόρθωσαν να βγουν νικητές και από τα τρία κύματα πανδημίας. Ήρθε, όμως, η ώρα να δούμε και τα υπόλοιπα ψυχρά ιατρικά περιστατικά και προβλήματα. Να κοιτάξουμε ξανά με προσοχή τους ασθενείς που όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας παραγνωρίστηκαν. Να ανοίξουν ξανά τα χειρουργεία και οι θάλαμοι για τις δεκάδες προγραμματισμένες εγχειρίσεις που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Δεν μπορούν να περιμένουν, αφού η κατάσταση των ασθενών επιδεινώνεται και τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Το ΓεΣΥ καλείται να βρει λύσεις και να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε ουρές αναμονής. Να προχωρήσει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία, όπως όλοι παραδέχονται, είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

Το Υπουργείο Υγείας φτάνει να ρίχνει τις ευθύνες του είτε στον ΟΑΥ είτε στον ΟΚΥπΥ. Οι ευθύνες της δημόσιας υγείας και η αναβάθμιση του ΓεΣΥ ανήκουν πρώτιστα στο Υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση. Τα δημόσια νοσηλευτήρια  χρειάζονται έμπρακτη στήριξη. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει χωρίς άλλες συζητήσεις και να παρατείνει την περίοδο οικονομικής στήριξής τους. Χρειάζεται σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δομών που συναποτελούν το ΓεΣΥ, έτσι ώστε να εντοπιστούν λάθη, κενά, αδυναμίες, σκάνδαλα και καταχρήσεις και να ληφθούν διορθωτικά και αποτρεπτικά μέτρα, λαμβάνοντας περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας. Την ίδια όμως στιγμή να κοιτάζουμε μπροστά, έχοντας επίκεντρο τον ασθενή. Δεν νοείται για παράδειγμα να ακούμε άτομα με αναπηρία να διαμαρτύρονται ότι δεν τυγχάνουν των αναγκαίων φυσιοθεραπειών και το θέμα να σκοντάφτει για οικονομικούς λόγους. Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι και τα θέματα υγείας δεν είναι οικονομικοί δείκτες αλλά ζωές.

Η ποιοτική και ποσοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να παρέχεται σε φτωχούς και πλούσιους και ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους, και αυτό τον καθολικό ρόλο είναι που διαδραματίζει το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αλλάξει αυτός ο χαρακτήρας του ΓεΣΥ, γιατί κάποιοι πολύ λίγοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.