Οι αυτοεργοδοτούμενοι είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο σε περιόδους όπως η σημερινή με τον κορονοϊό, επισημαίνει σε έκθεσή της η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2018, το ποσοστό των αυτοεργοδοτούμενων στην Κύπρο είναι 11,8% (45,6 χιλιάδες από τους 387 χιλιάδες εργαζόμενους). Σημειώνεται ακόμη ότι το ποσοστό των εργαζόμενων σε οικογενειακές επιχειρήσεις (πολλοί από τους οποίους επίσης είναι αυτοεργοδοτούμενοι) ανέρχεται σε 0,4% (1.400 άτομα περίπου), ενώ το ποσοστό των υπαλλήλων είναι 87,8% (340 χιλιάδες).

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο επεσήμανε ότι το 2019 ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων αυξήθηκε κατά 2.900 πρόσωπα ή ποσοστό 6,3%. Επίσης, επεσήμανε ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν περιορισμένη κοινωνική προστασία, καθώς εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως το ανεργιακό επίδομα και τα επιδόματα για ατυχήματα και εργατικά ατυχήματα».

Σύμφωνα με την Eurostat στην ΕΕ το ποσοστό των αυτοεργοδοτούμενων είναι 13,7%, ενώ το ποσοστό των εργαζόμενων σε οικογενειακές επιχειρήσεις είναι 0,9%. Επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης καταγράφηκε το 2018 στη νότια ελληνική περιφέρεια της Πελοποννήσου, καθώς περισσότερα από τα δύο πέμπτα (42%) του εργατικού δυναμικού ήταν αυτοαπασχολούμενοι. Επισημαίνεται επίσης ότι 11 από τις 13 ελληνικές περιφέρειες έχουν ποσοστό πέραν του 31% και συγκαταλέγονται στις περιφέρειες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά. Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης καταγράφηκε το 2018 στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας στην περιοχή Bucureşti-Ilfov (4%), ενώ ακολούθησαν η Észak-Magyarország της Ουγγαρίας και η Vest της Ρουμανίας (από 6%) καθώς και η Övre Norrland της Σουηδίας (7%).

Όπως αναφέρεται, σε πολλά βόρεια και δυτικά κράτη τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχόλησης καταγράφηκαν στις περιφέρειες της πρωτεύουσας, ενώ στις ανατολικές και νότιες χώρες τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις αγροτικές περιοχές, αφού πολλοί αυτοαπασχολούμενοι εργάζονται στον αγροτικό τομέα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου