Οι αυξήσεις στα σιτηρά θα μετακυλιστούν στους πολίτες

Κυβερνητική απόφαση, με τον υπουργό να δηλώνει ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί

Έλα στο Google News

Αντί να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι για την τεράστια αύξηση στις τιμές των σιτηρών, η κυβέρνηση προτιμά να αφήσει το κόστος να μετακυλιστεί στους πολίτες, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας.

Κατά την παρουσία του Κώστα Καδή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Ένα εξ αυτών είναι και η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των σιτηρών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, απευθυνόμενος στον υπουργό ρώτησε κατά πόσον η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως πρόκειται για αποτέλεσμα του κλεισίματος της Επιτροπής Σιτηρών.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι είναι παγκόσμιο το φαινόμενο των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και ότι δεν εξαρτάται από την όποια Επιτροπή Σιτηρών.

Ακολούθως, σημείωσε ότι η όποια βοήθεια θα παρθεί από τις φορολογίες των πολιτών, «άρα δεν βλέπω το λόγο γιατί τούτη η αύξηση του κόστους να μη μετακυλιστεί στο τελικό προϊόν; Ούτως ή άλλως θα το πληρώσουν οι πολίτες». Μάλιστα, ανέφερε ότι «η αγορά μπορεί να ρυθμιστεί από μόνη της». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο θα παρακολουθεί την κατάσταση και αν κριθεί ότι πρέπει να παρέμβουμε, θα το πράξουμε μετά από διαβούλευση».

Επίσης, ο κ. Καδής ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη περίοδο θα έλθουν ενώπιον της Επιτροπής κρίσιμα νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, το νομοθέτημα για καθιέρωση κυπριακού σήματος για τα προϊόντα, που θα παράγονται από κυπριακές πρώτες ύλες και το νομοσχέδιο για πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Σχέδια στα σκαριά

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης για τα προγράμματα στήριξης των πυρόπληκτων αγροτών για τις ζημιές που έχουν υποστεί, αναφέροντας ότι «μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες δόθηκε μια εφάπαξ αποζημίωση στους επαγγελματίες αγρότες», ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται στα σκαριά άλλα 3 μέτρα που αφορούν επαγγελματίες και μη επαγγελματίες, μέσα από τα οποία θα μπορούν οι αγρότες να καλύψουν τις ζημιές τους και το απολεσθέν εισόδημα. Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών θα σταλεί επιστολή στον καθένα, με την οποία θα ενημερώνονται αναλυτικά για τις λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χθες ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 δέχεται συμπληρωματικά αιτήσεις Δηλώσεων Ζημιάς για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που έπληξε τις κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Ακαπνού, Διερώνας, Οδού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.