Οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου θέρμανσης οδηγούν τα νοικοκυριά στη χρήση καυσόξυλων

  • Η ακρίβεια οδήγησε τα λαϊκά νοικοκυριά να κάνουν τα τελευταία χρόνια στροφή στη χρήση του τζακιού ή της ξυλόσοµπας
  • Τόσο η υλοτοµία όσο και η εµπορία ξύλων διέπονται από νόµο και χρειάζονται σχετικές άδειες από το Τµήµα ∆ασών
  • Τα πάντα διέπονται από τη δασική νοµοθεσία. ∆εν µπορεί οποιοσδήποτε να µπαίνει στο κρατικό δάσος ή σε ιδιωτική γη και να κόβει αδιακρίτως. Αν κάποιο δέντρο εµπίπτει στη νοµοθεσία, χρειάζεται άδεια για να κοπεί ακόµα και αν βρίσκεται στην αυλή µας
  • Όταν ένας πολίτης αποτείνεται σε κάποιον έµπορο για αγορά καυσόξυλων, πρώτα απ’ όλα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι είναι αδειούχος έµπορος
  • Αν κάποιος προτίθεται να κόψει κάποιο πεύκο, πρέπει να συµπληρώσει το κατάλληλο έντυπο και να αποταθεί στο Τµήµα ∆ασών

 

Του Γιάννη Κακαρή

Ξεκίνησε επιτέλους να χειµωνιάζει και τα νοικοκυριά σιγά- σιγά κάνουν τις προετοιµασίες τους για να µπορέσουν να ανταποκριθούν στις καιρικές συνθήκες.

Η ακρίβεια που µαστίζει την κοινωνία και η τεράστια αύξηση στην τιµή του πετρελαίου θέρµανσης οδήγησε τα λαϊκά νοικοκυριά να κάνουν τα τελευταία χρόνια στροφή στη χρήση του τζακιού ή της ξυλόσοµπας. Ιδιαίτερα φέτος αναµένεται να είναι ακόµη πιο έντονο αυτό το φαινόµενο, καθώς η κατάσταση γίνεται ακόµη πιο δύσκολη, αφού η τιµή στο πετρέλαιο θέρµανσης έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

«Καίει» η τιµή του πετρελαίου

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συλλέγει ανά τακτά χρονικά διαστήµατα ο Κυπριακός Σύνδεσµος Καταναλωτών, τον περασµένο Ιανουάριο η µέση τιµή του πετρελαίου θέρµανσης ήταν €0,94 το λίτρο και φέτος η µέση τιµή ανέρχεται στα €1,32. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσµου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εκτίµησε ότι µε την άφιξη του νέου φορτίου θα µειωθεί η τιµή, χωρίς όµως να είναι σε θέση να προβλέψει το ύψος της µείωσης.

Σύµφωνα µε µαρτυρίες πολιτών µε τους οποίους συνοµίλησε η «Χαραυγή», πολλοί είναι αυτοί που κάνουν ολοκληρωτικά στροφή προς το τζάκι. Ενώ τα προηγούµενα χρόνια κάποια νοικοκυριά χρησιµοποιούσαν το τζάκι και τη θέρµανση πετρελαίου παράλληλα, φέτος θα χρησιµοποιήσουν αποκλειστικά το τζάκι ή τις ξυλόσοµπες προκειµένου να ζεσταθούν τις κρύες νύχτες του χειµώνα.

Όπως µας ανέφεραν αρκετοί, φέτος δεν θα χρησιµοποιήσουν τη θέρµανση, αφού η τιµή στο πετρέλαιο θέρµανσης έχει αυξηθεί αισθητά. Χαρακτηριστικά, µας είπαν ότι τις προηγούµενες χρονιές χρειάζονταν περίπου €2.000 για το πετρέλαιο, ενώ τα ξύλα στοιχίζουν λιγότερο από τα µισά. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν τζάκι, αλλά προτίθενται να αγοράσουν ξυλόσοµπες, ενώ αρκετοί το έπραξαν ήδη.

Μιλώντας µε αρκετούς εμπόρους, µας ανέφεραν ότι δεν µπορούν να γνωρίζουν ποια θα είναι η φετινή ζήτηση, καθώς ακόµη δεν έχει µπει για τα καλά ο χειµώνας, γι’ αυτό ο κόσµος δεν έχει ξεκινήσει να αγοράζει ξύλα. Κάποιοι έµποροι µάς ανέφεραν ότι διατήρησαν τις τιµές ανά κυβικό µέτρο, ενώ κάποιοι άλλοι αύξησαν ελαφρά τις τιµές. Αναμένεται, όμως, ότι το επόµενο διάστηµα θα ενταθεί η ζήτηση και αγορά καυσόξυλων.

Τα πάντα διέπονται από τη δασική νοµοθεσία

Η υλοτοµία και η εµπορία καυσόξυλων διέπεται από νοµοθεσία, γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι καλά ενηµερωµένοι. Η «Χαραυγή» συνοµίλησε µε τον εκπρόσωπο Τύπου του Τµήµατος ∆ασών, Γιώργο Κωνσταντίνου, ο οποίος µας διαφώτισε για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και τις άδειες που χρειάζονται για την εµπορία καυσόξυλων.

Όπως µας ανέφερε, για οτιδήποτε έχει σχέση µε τα καυσόξυλα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες, οι οποίες δίνονται από το Τµήµα ∆ασών.

Ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως όταν ένας πολίτης αποτείνεται σε κάποιον έµπορο για αγορά καυσόξυλων, πρώτα απ’ όλα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι είναι αδειούχος έµπορος καυσόξυλων. Προς τούτο µπορεί να ζητήσει τον αριθµό της άδειάς του.

Ο κατάλογος µε τους αδειούχους εµπόρους καυσόξυλων βρίσκεται αναρτηµένος στην ιστοσελίδα του Τµήµατος ∆ασών, στην κατηγορία «Εµπορία Ξυλείας» και υποκατηγορία «Αδειούχοι Έµποροι Καυσόξυλων». Τη σχετική άδεια κατέχουν 325 άτοµα ή επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει αυξηµένο ενδιαφέρον για άδειες εµπορίας ξυλείας, κάτι το οποίο ενδεχοµένως να δείχνει ότι υπάρχει αυξηµένη ζήτηση για αγορά καυσόξυλων, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το Τµήµα Δασών εκδίδει κάθε χρόνο περίπου 10-15 περισσότερες άδειες σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Άδεια υλοτοµίας ακόµη και για δέντρα εντός της αυλής µας

Υπάρχουν όµως και και αυτοί που φροντίζουν να εξασφαλίζουν µόνοι τους την ξυλεία για το χειµώνα. Από τη δασική νοµοθεσία δεν ξεφεύγουν ούτε αυτές οι περιπτώσεις. Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήµανε ότι τα πάντα διέπονται από τη δασική νοµοθεσία και ότι δεν µπορεί οποιοσδήποτε να µπαίνει είτε στο κρατικό δάσος ή σε ιδιωτική γη και να κόβει οτιδήποτε.

Τα περισσότερα δέντρα βρίσκονται κάτω από τη δασική νοµοθεσία. «Αν για παράδειγµα κάποιος προτίθεται να κόψει κάποιον πεύκο, πρέπει να συµπληρώσει το κατάλληλο έντυπο και να αποταθεί στο Τµήµα ∆ασών. Οι λειτουργοί του Τµήµατος θα πάνε επιτόπου και αν κριθεί σκόπιµη η υλοτοµία του, τότε θα παραχωρηθεί άδεια».

Υπογράµµισε δε, ότι «ακόµη και στην αυλή του σπιτιού µας, όταν έχουµε κάποιο είδος που διέπεται από τη δασική νοµοθεσία, πρέπει να λαµβάνουµε άδεια. Σε περίπτωση που προβούµε σε κλάδεµα δέντρου που είναι κάποιας διαµέτρου και πάνω, για να τα µετακινήσουµε πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουµε µε το Τµήµα ∆ασών, ώστε να λάβουµε την κατάλληλη συµβουλή ή την κατάλληλη άδεια εφόσον χρειαστεί», σύµφωνα µε τον κ. Κωνσταντίνου.

Ποια δέντρα χρειάζονται άδεια και ποια όχι

Στη δασική νοµοθεσία αναφέρονται ένα προς ένα τα δέντρα που απαιτείται άδεια για να κοπούν. Κάποια από αυτά είναι η ανδρουκλιά, ο κέδρος, η χαρουπιά, το κυπαρίσσι, η μοσφιλιά, ο ευκάλυπτος, ο πεύκος, ο πλάτανος, ο δρυς, η ιτιά, ο τρέµιθθος, η σχοινιά και η λατζιά. Επίσης, άδεια χρειάζονται και τα δέντρα που έχουν µεγαλύτερη διάµετρο από 40 εκατοστόµετρα, όπως η φοινικιά.

Σηµειώνεται ωστόσο ότι τα οπωροφόρα δέντρα, όπως η ελιά, η λεµονιά και η πορτοκαλιά, δεν χρειάζονται άδεια.

Ποινές

Εάν υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιος κατέχει ποσότητες καυσοξύλων µέσα στο υποστατικό του, το Τµήµα ∆ασών µπορεί να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αγόρασε νόµιµα, ότι δεν τα έκλεψε, ούτε τα αγόρασε παράνοµα.

Εάν κάποιος εντοπιστεί να υλοτοµεί παράνοµα, σε περίπτωση καταδίκης του µπορεί να καταδικαστεί µε πρόστιµο µέχρι €5.000 ή 1 χρόνο φυλάκιση, ή και τις δύο ποινές µαζί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.