Οι «δεσμεύσεις» των κυβερνώντων

Της Χρυστάλλας Αντωνίου*

 

«Θέλω να επαναβεβαιώσω την οριστική μας απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα», είχε δεσμευτεί στους Λαρνακείς τον Ιούλιο του 2017 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, και σε συνεργασία με τις τοπικές Aρχές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχωρούν οι μελέτες για τη δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου, της Σχολής Θαλασσίων Επιστημών και της Σχολής Ενάλιας Αρχαιολογίας, στο χώρο του παλαιού Λεπροκομείου, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη έχει παραχωρήσει για χρήση προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Επαναβεβαίωση της οριστικής τους απόφασης. Μα πώς; Χάνουν το νόημά τους οι λέξεις. Και για αυτό και για άλλα ζητήματα. Το δυστύχημα είναι πως οι κυβερνώντες μοιράζουν αφειδώλευτα υποσχέσεις και εξαγγέλλουν έργα που με μεγάλη ευκολία τα αναιρούν. Χαϊδεύουν αυτιά -με στόμφο- σε κάθε επίσκεψη και πάμε παρακάτω… Τους -κατά την περίσταση- παρευρισκόμενους, εκτός από αμηχανία, τους διακατέχει και σωρεία άλλων συναισθημάτων…

Είναι το λιγότερο κοροϊδία να εξαγγέλλεις έργα για μια πόλη και ολόκληρη επαρχία που είτε δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να προωθηθούν, είτε τα προβλήματα που υπάρχουν για υλοποίησή τους δεν αντιμετωπίστηκαν.

Καθολικό διαχρονικά αίτημα της Λάρνακας είναι η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής. Οι πρόσφατες εξελίξεις, παρά τις διαδοχικές βεβαιώσεις του Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, βρίσκουν και πάλι τη Λάρνακα εκτός του χάρτη των πανεπιστημιακών σχολών.

Αν κάτι μας έμαθε η ιστορία, είναι πως η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, στηρίζεται και ενισχύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ανάπτυξης. Οι αντιφάσεις τους έχουν απέναντι σύσσωμη τη Λάρνακα. Μια επαρχία που διεκδικεί με αξιώσεις ό,τι της αναλογεί, χωρίς εκπτώσεις και μίζερη αντιμετώπιση.

Η υποδομή για το χώρο που θα φιλοξενηθεί, για το σχεδιασμό και τη λειτουργία της σχολής υπάρχει και καταγράφεται στις εισηγήσεις των τοπικών Αρχών. Άλλωστε λόγω τούτων έγιναν και οι κατά καιρούς εξαγγελίες. Ο απαγορευτικός προϋπολογισμός μπορεί άνετα να τύχει επεξεργασίας και να βρεθούν τρόποι υλοποίησής του. Φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση, η οποία προφανώς δηλώνει παρούσα με την εκκωφαντική της απουσία.

Οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για το συγκεκριμένο αίτημα, εκτός από επικοινωνιακό πυροτέχνημα –αν έτσι το είδαν στο Προεδρικό– αφορά και στη διεκδίκηση για αξιοποίηση της περιοχής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης στον τομέα της Γαλάζιας οικονομίας.

Γίναμε μάρτυρες στο πολύ πρόσφατο παρελθόν κυβερνητικών αποφάσεων (Λιμάνι Λάρνακας) για τη Λάρνακα, που λήφθηκαν ερήμην της και που ήταν εναντίον των επιθυμιών της. Συμπεριφορές που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Αν κάτι ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά, για ακόμα ένα σημαντικό αίτημα, είναι πως οι προτεραιότητες και η αξιολόγηση για μεγάλα και σοβαρά ζητήματα δεν τυγχάνουν της αντιμετώπισης και του σεβασμού που θα έπρεπε έναντι των Λαρνακέων.

Το αίτημα όχι μόνο δεν αποσύρεται, αλλά βρίσκει ενωμένους όλους τους φορείς και αναμένουμε πως θα ακουστούμε για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

* Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ, Επαρχιακή Γραμματέας Λάρνακας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy