Οι δηµιουργοί του Πολιτισµού στηρίζουν Ανδρέα Μαυρογιάννη

  • Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα δώσει στον Πολιτισµό τη θέση που του αξίζει
  • Ο Πολιτισµός και η Παιδεία είναι συνυφασµένα µε την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Ο πολιτισµός και οι άνθρωποί του πρέπει να βρεθούν στη θέση που τους αξίζει. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας», είναι το µήνυµα που στέλλει µε κάθε ευκαιρία ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως η πολιτιστική δηµιουργία «πρέπει να είναι µία από τις ρίζες του δέντρου της ανάπτυξης».

Πεπεισµένοι πως τα όσα δηλώνει ο Α. Μαυρογιάννης για τον Πολιτισµό δεν είναι προεκλογικά συνθήµατα αλλά τα πιστεύω του, δηλώνουν η ηθοποιός Λουκία Μουσουλιώτου, η δηµοσιογράφος – ηθοποιός Μέλανη Στέλιου – Νικολάου και ο χαράκτης Χαµπής Τσαγκάρης.

Σε δηλώσεις τους στη «Χαραυγή» σηµειώνουν ότι ο Α. Μαυρογιάννης δεν περιορίζεται στη διατύπωση ενός οράµατος, αλλά διατυπώνει και τους τρόπους υλοποίησης του µε συγκεκριµένα µέτρα τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει. Μεταξύ των µέτρων αυτών είναι η διαµόρφωση εθνικής στρατηγικής, η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωµάτων των καλλιτεχνών, η αναβάθµιση των υποδοµών, η διεθνής προβολή του κυπριακού πολιτισµού, η εµβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας και η στήριξη των δικοινοτικών δραστηριοτήτων.

Σε µια περίοδο, σηµειώνουν, που οι άνθρωποι του Πολιτισµού και ο ίδιος ο Πολιτισµός βιώνουν µία άνευ προηγουµένου απαξίωση από την κυβέρνηση, συγκινεί η συχνή αναφορά του Α. Μαυρογιάννη στα θέµατα του Πολιτισµού και η πίστη του σε αυτόν, όπως και το ότι ο ίδιος αποτελεί µέρος αυτού του συνόλου.

Χαµπής Τσαγκάρης: Ο Μαυρογιάννης είναι άνθρωπος του Πολιτισµού

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι άνθρωπος του Πολιτισµού που το απέδειξε µε τον τρόπο ζωής του. Με συγκινεί πολύ και η σεµνότητά του αλλά και η πίστη του στον Πολιτισµό. Για µένα δεν είναι προεκλογικά συνθήµατα αυτά που λέει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για τον Πολιτισµό… είναι τα πιστεύω του.

Με συγκινεί όταν λέει ότι για το καλό της Κύπρου πρέπει να επενδύσουµε στον Πολιτισµό και ιδιαίτερα στους ακούραστους υπηρέτες του Πολιτισµού. Τον θαυµάζω για το θάρρος του να µπει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για το καλό της Κύπρου και να προσφέρει ό,τι µπορεί για να γυρίσει µια άλλη µέρα. Τον Πολιτισµό τον πέταξαν στα σκουπίδια και θέλουν τους δηµιουργούς να είναι ζητιάνοι. Αυτό το ζούµε στο πετσί µας.

Όταν δηµιουργούσαµε το µουσείο στα Πλατανίσκια, το αγνόησαν εντελώς, δεν έδωσαν ούτε ένα σεντ µέχρι που ήρθε η κυβέρνηση Χριστόφια. Και όταν κάναµε το δηµοτικό µουσείο χαρακτικής Χαµπή στη Λευκωσία µάς γύρισαν την πλάτη και µας είπαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά και το κάναµε µόνοι µας. Κι όταν µια δική µου εικονογραφηµένη έκδοση διακρίθηκε διεθνώς, φρόντισαν να την θάψουν και ευλόγησαν τα γένια τους.

Γενικότερα οι σηµερινοί κυβερνώντες µάς έφεραν στο χείλος του γκρεµού. Είµαστε απελπισµένοι για το µέλλον αυτού του τόπου. Μας στέρησαν και την ελπίδα να επιστρέψουµε στα σπίτια µας, στα κατεχόµενα χωριά µας, στην κατεχόµενη γη µας. Η διαφθορά σκέπασε την Κύπρο, γίναµε ρεζίλι στο εξωτερικό και την περηφάνια µας για την κυπριακή µας καταγωγή την κατάντησαν ντροπή.

Γι’ αυτό θα ψηφίσω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, για να ανατείλει µια άλλη µέρα, µια καλύτερη µέρα για µας όλους, τον κόσµο της Κύπρου και τον Πολιτισµό της.

Μέλανη Στέλιου: Ο Α. Μαυρογιάννης έχει ξεκάθαρη θέση αλλά και όραµα για τον Πολιτισµό

Ο Αντρέας Μαυρογιάννης έχει πει πως «ο Πολιτισµός είναι συνυφασµένος µε την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας και αποτελεί τον ποιοτικό δείκτη για το βάθος της». Κάτι µε το οποίο συµφωνώ απόλυτα και κάτι που εδώ και χρόνια φωνάζουν οι άνθρωποι του Πολιτισµού.

Ο Πολιτισµός είναι οι ρίζες µας, είναι η ιστορία µας, είναι το ποιοι είµαστε ως κοινωνία. Χαίροµαι που ένας υποψήφιος έχει ξεκάθαρη θέση αλλά και όραµα για το χώρο του Πολιτισµού, που περιλαµβάνει την εθνική στρατηγική, αναβάθµιση της πολιτιστικής δραστηριότητας, τα εργασιακά δικαιώµατα των καλλιτεχνών, τις υποδοµές, τη διεθνή προβολή του κυπριακού πολιτισµού, την εµβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας και τις διακοινοτικές δραστηριότητες.

Κάτι πολύ σηµαντικό για µένα και ουσιώδες είναι η παιδεία. Χωρίς παιδεία, όσα χρήµατα και αν δοθούν στον Πολιτισµό θα είναι σαν να µπαίνουν σε έναν τρύπιο κουβά. Μαζί µε την οικονοµική στήριξη χρειάζεται να επενδύσουµε στην παιδεία. Και η παιδεία δεν ξεκινά µόνο από το σχολείο, αλλά και από το σπίτι… και από τους πολιτικούς µας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι από τους λίγους, αν όχι ο µόνος, που βλέπω τακτικά στο θέατρο, σε εκθέσεις, σε συναυλίες. Κάνει πράξη αυτά που λέει. Με την ίδια του την στάση δίνει το παράδειγµα και επενδύει µε αυτόν τον τρόπο στον Πολιτισµό.

Λουκία Μουσουλιώτου: Ο Α. Μαυρογιάννης έχει όραµα για τον Πολιτισµό

Ο κόσµος συνήθισε να µετρά την ανάπτυξη µε αριθµούς. Οι νοµενκλατούρες του κρατισµού σε ολόκληρο τον κόσµο µετρούν την ανάπτυξη µόνο µε ποσοστά αύξησης και κάθε προσπάθειά τους βασανιστικά εστιάζεται στη µεγιστοποίηση αυτών των ποσοστών αύξησης. Μα ο Μαυρογιάννης, ο υποψήφιος Πρόεδρος που υποστηρίζεται από το µεγάλο κόµµα της Αριστεράς, είναι διαφορετικός, επειδή διαφορετική είναι η κουλτούρα του.

Για τον Μαυρογιάννη επίκεντρο και σκοπός της ανάπτυξης είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, επειδή και ο ίδιος είναι Άνθρωπος µε Α κεφαλαίο. Το διευκρίνισε ο ίδιος µε τον πιο σαφή και ειλικρινή τρόπο, δηλώνοντας πως «… πριν από τους αριθµούς πρέπει να αναπτυχθεί ο άνθρωπος και αυτό σηµαίνει πνευµατική ανάπτυξη, καλλιέργεια, µόρφωση ολόπλευρη, ανάταση µέσα από την πολιτιστική δράση».

Πολιτιστική δράση λοιπόν! ∆ηλαδή συγκροτηµένες πολιτικές πολιτιστικής ανάπτυξης. Μα υπάρχει πιο αποτελεσµατικό εργαλείο για ολόπλευρη καλλιέργεια και µόρφωση, για πολιτιστική ανάταση από το θέατρο και την τέχνη; Εµείς που ζούµε το θέατρο βιώνουµε καθηµερινά µέσα από την εµπειρία της επαφής µας µε τον θεατή, την ώρα της θέασης, το βαθύτερο νόηµα της ανάτασης που προκαλείται από την πολιτιστική αυτή δράση!

Ο Μαυρογιάννης θέλει να µεγιστοποιήσει αυτό ακριβώς το αποτέλεσµα ανάπτυξης µέσα από την υλοποίηση του οράµατός του για τον Πολιτισµό, µέσα από την προοδευτική αλλαγή που σχεδιάζει να επιφέρει στον τοµέα αυτόν µε την εκλογή του στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Η υλοποίηση αυτού του οράµατος γίνεται µε συγκεκριµένα πρακτικά µέτρα που περιλαµβάνουν σωρευτικά κονδύλια για τον Πολιτισµό, χωρίς διασφάλιση διαφάνειας και αξιοκρατίας στην κατανοµή τους ώστε να διασφαλίζεται η εργασία στους συντελεστές του Πολιτισµού, στο Θέατρο και στην Τέχνη µαζί µε την άµεση επαγγελµατική µας κατοχύρωση και την εξάλειψη της βασανιστικής εργασιακής ανασφάλειας που όλοι µας βιώνουµε.

Να απαιτήσουµε εποµένως την αξιοπρέπεια που απαιτεί η δουλειά µας, η δουλειά παραγωγής πολιτισµού, του µοναδικού άυλου αλλά καθοριστικής σηµασίας προϊόντος της κοινωνίας, ενός προϊόντος που συναρτάται απόλυτα µε την ανάπτυξη του ανθρώπου και την ποιότητα ζωής του.

Έτσι, θα δοθεί επιτέλους και η απαραίτητη έµφαση για στήριξη της κυπριακής πολιτιστικής δηµιουργίας αλλά και διαφύλαξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Όλα αυτά είναι, ιδιαίτερα για εµάς τους ηθοποιούς, ζητήµατα επιβίωσης, είναι µια αγωνιώδης εκκρεµότητα που πρέπει να διευθετηθεί.

Μόνο η εκλογή του Μαυρογιάννη εγγυάται την πραγµατοποίησή τους και γι’ αυτό ολόψυχα και ανεπιφύλακτα στηρίζουµε την εκλογή του µέσα από τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του µεγάλου πατριωτικού κόµµατος της Αριστεράς και της προόδου.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.